Az almaszezon beköszöntével nem is lehetne jobb alkalom arra, hogy egy finom, egyszerű, fűszeres almás pitével lepd meg a családodat, amit ráadásul még borzasztó egyszerű is elkészíteni. A friss, lédús almák ilyenkor a legízletesebbek és tökéletes alapot adnak ennek a házi változatnak, amelyet az ikonikus mekis almás pite ihletett. Kívül igazán ropogós, belül pedig szaftos almatöltelék lapul – próbáld ki otthon ezt az ellenállhatatlan desszertet, nem fogod megbánni! Gyurovszky Wanda receptje.
Almás pite: a tipikus őszi édesség
Alig vártam, hogy beköszöntsön az ősz, ezzel együtt persze az őszi ételek, édességek is kezdik belakni a konyhánkat. Szeretünk szezonálisan étkezni, hiszen nincs is hangulatosabb a sülő alma és fahéj illatánál, ami átjárja az egész lakást. Ha illatra gondolok, ami számomra az őszt jelenti biztosan a fahéj, karamellizálódó cukor és alma jutna eszembe.
Pont ezért az elsők között volt ez az egyszerű almás finomság, amit elkészítettünk. A mekis almás pite ihlette és fantasztikusan kiállta a próbát, hiszen garantáltan el fog fogyni!

Kép forrása: Anna Kaminova by Unsplash
A forró almás pite hozzávalói:
– 1 csomag fagyasztott leveles tészta
– 4 db alma
– 1 vanília puding por
– 1 vanília cukor
– 1 – 1,5 dl víz
– 1 evőkanál margarin
– 2 mokkás kanál fahéj
– cukor (ízlés szerint)
– 1 kisebb tojás (a teteje megkenéséhez)
A mekis almás pite elkészítésének lépései
Az almás pite titka, nem meglepő, az almáknál kezdődik. Hámozzuk meg a gyümölcsöket majd vágjuk őket kockára. A tűzhelyre helyezzünk egy edényt, majd olvasszuk meg a margarint, adjuk hozzá az almákat és dinszteljük meg őket. Ha megpárolódtak az almák szórjuk meg fahéjjal, vaníliás cukorral és ízlés szerint kristály cukorral. Ha az almás töltelékünkben kellően megpuhultak az almák, keverjük hozzá az 1-1,5 dl vízzel simára kevert vaníliás pudingport. Az egészet főzzük krémesre, majd tegyük félre hűlni. Amikor a töltelék teljesen kihűlt, a leveles tésztát nyújtsuk ki, vágjuk négyzetekre, és mindegyik négyzet egyik oldalára, középre helyezzünk az almás töltelékből. A négyzetek másik felét pedig hajtsuk a töltelékre.

Miután az összes négyzetet megtöltöttük, villával lenyomkodjuk a széleket, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejüket felvert tojással megkenjük és ízlés szerint megszórjuk kristálycukorral, barnacukorral vagy nádcukorral, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vendégvárónak is tökéletes
Ez az egyszerű házi almás pite nemcsak a család kedvence lehet, hanem tökéletes vendégváró édesség is. Ha váratlanul beállít valaki, pillanatok alatt elkészítheted, hiszen egyszerű, gyors és garantáltan mindenki imádni fogja. Ráadásul nem csak almával működik: szilvával, körtével vagy akár bogyós gyümölcsökkel is variálhatod, így tényleg csak a fantáziád szab határt az ízkombinációknak. A gyerekek is odalesznek érte – ha kisebb méretűre formázod a párnákat, könnyen kézbe vehetik, és kényelemesen megfalatozhatják.
Kiemelt kép forrása: Gyurovszky Wanda by WakeUp Magazin