leves,sárgadinnye

Könnyen elké­szít­he­tő hideg sár­ga­dinnye-krém­le­ves recept

A hideg sárgadinnye leves tökéletes nyári desszert vagy előétel, amely egy kevésbé ízletes sárgadinnyéből is mennyei finomságot varázsol. Gyorsan elkészíthető, krémes és frissítő, így a nyári kánikula egyik legjobb választása.
Hirdetés

Mind­annyi­an ismer­jük azt az érzést, ami­kor dacá­ra min­den sza­gol­ga­tás­nak és egyéb prak­ti­ká­nak, ott­hon kel­le­met­le­nül szem­be­sü­lünk vele, hogy nem sike­rült finom sár­ga­dinnyét ven­ni. A napok­ban mi is így jár­tunk, ami­kor saj­nos egy nem túl ízle­tes sár­ga­dinnyét vásá­rol­tunk. De kidob­ni? Sem­mi eset­re sem! A pazar­lás elke­rü­lé­se érde­ké­ben vala­mi iga­zán külön­le­ge­set sze­ret­tünk vol­na készí­te­ni belő­le.

Így szü­le­tett meg a hideg sár­ga­dinnye leves, amely egy iga­zán mennyei nyá­ri desszert lett. Ez a leves nem­csak a meleg­ben hűsít, de a gyü­mölcs egy egé­szen új arcát mutat­ja meg, ráadá­sul egy per­cet sem kell a for­ró tűz­hely előtt eltöl­te­nünk.

Nem kell órá­kat töl­te­nünk a kony­há­ban az izzasz­tó hőség­ben. Így akár a leg­for­róbb napo­kon is bát­ran bele­vág­ha­tunk. Néhány alap­anyag és már­is egy hűsí­tő, kré­mes cso­dát vará­zsol­ha­tunk az asz­tal­ra.

Hir­de­tés

Néz­zük is a hoz­zá­va­ló­kat: 1 cso­mag főzés nél­kü­li vaní­li­ás puding­por VAGY cit­rom ízű fagy­lalt­por, 1 hab­tej­szín (250 ml), 8 dl tej, 10 dkg por­cu­kor, 1 egész cit­rom leve, 1 cso­mag vaní­li­ás cukor, 1 kg sár­ga­dinnye. Ha besze­rez­tük a hoz­zá­va­ló­kat akkor az elké­szí­tés már gye­rek­já­ték lesz:

Vaní­lia­pu­ding alap készí­té­se

A hideg sár­ga­dinnye leves alap­ja a vaní­li­ás puding­por és a tej. Elő­ször a főzés nél­kü­li puding­port vagy cit­ro­mos fagy­lalt­port simá­ra kever­jük 5 dl tej­jel. Ügyel­jünk arra, hogy ne marad­ja­nak ben­ne cso­mók, hiszen a leves kré­mes­sé­ge ezen is múlik.

Hab­tej­szín fel­ve­ré­se

A hab­tej­színt hab­bá ver­jük. A hab­tej­szín adja a leves lágy, kré­mes tex­tú­rá­ját, ami­től az egész desszert olyan lesz, mint­ha egy fagy­lalt és egy pohár­krém talál­ko­zá­sa len­ne.

sárgadinnye,leves
Kép for­rá­sa: Uns­plash by Elena Mozh­vi­lo

Sár­ga­dinnye elő­ké­szí­té­se

A sár­ga­dinnyét fel­koc­káz­zuk, majd ala­po­san letur­mi­xol­juk, hogy sima, egyen­le­tes pürét kap­junk. Tur­mi­xo­lás előtt érde­mes lehet egy kisebb tál­ká­ba pár sár­ga­dinnye koc­kát elten­nünk, hiszen plusz tex­tú­rát ad a kész leve­sünk­nek, ha bele­szór­juk őket. A sár­ga­dinnye püré és a koc­kák lesz­nek a leves lel­kei, a fris­sí­tő gyü­möl­csös íz for­rá­sa.

Min­den össze­ke­ve­ré­se

A kike­vert pudin­got / fagyi port, a fel­vert tej­szín­ha­bot, a tur­mi­xolt sár­ga­dinnyét, a mara­dék tejet és az összes töb­bi hoz­zá­va­lót egy nagy tál­ban össze­ke­ver­jük. Ekkor hoz­zá­ad­juk a cit­rom levét, a por­cuk­rot, és a vaní­li­ás cuk­rot is. Ez utób­bi­ak­ból ízlés sze­rint rak­ha­tunk bele, hogy az ízek töké­le­tes har­mó­ni­á­ba kerül­je­nek. A leves sűrű­sé­gét plusz tej hoz­zá­adá­sá­val még ked­vünk sze­rint állít­hat­juk, ha szük­sé­ges­nek érez­zük.

Hűtés és tála­lás

Az elké­szült levest hűtő­ben áll­ni hagy­juk, majd tálal­hat­juk. Az ered­mény egy hihe­tet­le­nül fris­sí­tő, kré­mes leves lesz, amely­ben a sár­ga­dinnye zama­ta töké­le­te­sen érvé­nye­sül.

Hir­de­tés

Egy lépés­sel tovább: vari­á­ci­ók a hideg, sár­ga­dinnye leves­re

Men­tás sár­ga­dinnye leves: Adj néhány friss men­ta­le­ve­let a leves­hez, vagy tur­mix­old bele őket a sár­ga­dinnye püré­be. Ez a vál­to­zat még fris­sebb, üdébb ízt ad a leves­nek.

Gyöm­bé­res sár­ga­dinnye leves: Egy kevés reszelt gyöm­bér hoz­zá­adá­sá­val izgal­mas, pikáns ízt vihe­tünk a leves­be, amely­től még fris­sí­tőbb

Kísér­le­tezz a gyü­möl­csök­kel: Ez a leves nem csak sár­ga­dinnyé­ből készít­he­tő el, hanem sze­der­ből, sár­ga­ba­rack­ból, őszi­ba­rack­ból, eper­ből stb. Sze­mé­lyes ked­ven­cem a cit­rom­ból készült hideg leves, vala­mi esz­mé­let­le­nül finom íze van. Ha cit­rom­ból is kipró­bál­nád, 1kg helyett elég lesz 3–4 darab cit­rom is.

Gyu­rovsz­ky Wan­da

Kiemelt kép for­rá­sa: Wake­Up Maga­zin by Gyu­rovsz­ky Wan­da

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!