Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor dacára minden szagolgatásnak és egyéb praktikának, otthon kellemetlenül szembesülünk vele, hogy nem sikerült finom sárgadinnyét venni. A napokban mi is így jártunk, amikor sajnos egy nem túl ízletes sárgadinnyét vásároltunk. De kidobni? Semmi esetre sem! A pazarlás elkerülése érdekében valami igazán különlegeset szerettünk volna készíteni belőle.
Így született meg a hideg sárgadinnye leves, amely egy igazán mennyei nyári desszert lett. Ez a leves nemcsak a melegben hűsít, de a gyümölcs egy egészen új arcát mutatja meg, ráadásul egy percet sem kell a forró tűzhely előtt eltöltenünk.
A hideg sárgadinnye leves nem csak ízletes, de elkészítése is rendkívül egyszerű.
Nem kell órákat töltenünk a konyhában az izzasztó hőségben. Így akár a legforróbb napokon is bátran belevághatunk. Néhány alapanyag és máris egy hűsítő, krémes csodát varázsolhatunk az asztalra.
Nézzük is a hozzávalókat: 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor VAGY citrom ízű fagylaltpor, 1 habtejszín (250 ml), 8 dl tej, 10 dkg porcukor, 1 egész citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kg sárgadinnye. Ha beszereztük a hozzávalókat akkor az elkészítés már gyerekjáték lesz:
Vaníliapuding alap készítése
A hideg sárgadinnye leves alapja a vaníliás pudingpor és a tej. Először a főzés nélküli pudingport vagy citromos fagylaltport simára keverjük 5 dl tejjel. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak benne csomók, hiszen a leves krémessége ezen is múlik.
Habtejszín felverése
A habtejszínt habbá verjük. A habtejszín adja a leves lágy, krémes textúráját, amitől az egész desszert olyan lesz, mintha egy fagylalt és egy pohárkrém találkozása lenne.
Sárgadinnye előkészítése
A sárgadinnyét felkockázzuk, majd alaposan leturmixoljuk, hogy sima, egyenletes pürét kapjunk. Turmixolás előtt érdemes lehet egy kisebb tálkába pár sárgadinnye kockát eltennünk, hiszen plusz textúrát ad a kész levesünknek, ha beleszórjuk őket. A sárgadinnye püré és a kockák lesznek a leves lelkei, a frissítő gyümölcsös íz forrása.
Minden összekeverése
A kikevert pudingot / fagyi port, a felvert tejszínhabot, a turmixolt sárgadinnyét, a maradék tejet és az összes többi hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot is. Ez utóbbiakból ízlés szerint rakhatunk bele, hogy az ízek tökéletes harmóniába kerüljenek. A leves sűrűségét plusz tej hozzáadásával még kedvünk szerint állíthatjuk, ha szükségesnek érezzük.
Hűtés és tálalás
Az elkészült levest hűtőben állni hagyjuk, majd tálalhatjuk. Az eredmény egy hihetetlenül frissítő, krémes leves lesz, amelyben a sárgadinnye zamata tökéletesen érvényesül.
Egy lépéssel tovább: variációk a hideg, sárgadinnye levesre
Ha már elsajátítottad az alapreceptet, érdemes kipróbálni néhány izgalmas variációt is:
Mentás sárgadinnye leves: Adj néhány friss mentalevelet a leveshez, vagy turmixold bele őket a sárgadinnye pürébe. Ez a változat még frissebb, üdébb ízt ad a levesnek.
Gyömbéres sárgadinnye leves: Egy kevés reszelt gyömbér hozzáadásával izgalmas, pikáns ízt vihetünk a levesbe, amelytől még frissítőbb
Kísérletezz a gyümölcsökkel: Ez a leves nem csak sárgadinnyéből készíthető el, hanem szederből, sárgabarackból, őszibarackból, eperből stb. Személyes kedvencem a citromból készült hideg leves, valami eszméletlenül finom íze van. Ha citromból is kipróbálnád, 1kg helyett elég lesz 3–4 darab citrom is.
Kiemelt kép forrása: WakeUp Magazin by Gyurovszky Wanda