Dinnye, savanyúság

Dinnye­héj sava­nyú: a nyár külön­le­ges­sé­ge, amit neked is ki kell pró­bál­nod!

Előfordult már, hogy nem túl finom dinnyét sikerült választanod vagy csak szereted megmenteni az alapanyagokat? A dinnyehéj savanyú gazdaságos és nagyon finom kiegészítője lehet a nyárnak, amely még a kidobásra szánt dinnyéket is megmenti.
Hirdetés

A ková­szos ubor­kát las­san meg­un­va, itt a dinnye sze­zon, és nálunk elen­ged­he­tet­len elem az asz­ta­lon a dinnye­héj­ból készült, gyors sava­nyú. Ez a sava­nyú akkor is jó válasz­tás lehet, ha rossz dinnyét sike­rül ven­ni és nem ízlik, vagy csak meg­et­tük és meg­ma­rad a héja, nem a kuká­ban vég­zi, hanem gyors sava­nyút csi­ná­lunk belő­le. Ez azok­nak, akik még nem isme­rik, lehet, hogy első­re bizarr­nak hang­zik, pedig esz­mé­let­le­nül finom és nagyon sok min­den­hez jól illik. Szá­mom­ra a nyár iga­zi cse­me­gé­je. Gyu­rovsz­ky Wan­da írá­sa.

A dinnye­héj sava­nyú csa­lá­di tör­té­ne­te

Ez a recept még egé­szen déd­nagy­ma­mám­tól szár­ma­zik. Népes csa­lád­ra kel­lett főz­nie, sokan vol­tak a gye­re­kek, ráadá­sul jel­le­mé­ből adó­dó­an is vigyá­zott arra, ami­lye volt, így min­dent meg­be­csült. A régi idők­ben, főleg a tanya­vi­lág­ban egyéb­ként sem pocsé­kol­tak az embe­rek, kevés dolog végez­te a sze­mét­ben. Fel­té­te­lez­he­tő­en ebből ere­dő­en szü­le­tett meg vala­ki­nél a dinnye­héj sava­nyú recept­je is, ami nálunk most már gene­rá­ci­ó­ról gene­rá­ci­ó­ra örök­lő­dik.

Egy idő­ben csak akkor készí­tet­tünk ilyen sava­nyút, ha rossz görög­dinnyét sike­rült ven­ni, nem tud­tuk meg­en­ni, viszont kidob­ni is saj­nál­tuk, így nálunk min­dig fazék­ban végez­te.

Viszont annyi­ra sze­ret­jük, illet­ve anyu­kám sem sze­ret sem­mit kidob­ni, így elgon­dol­ko­zott raj­ta, hogy miért ne lehet­ne a meg­evett dinnyé­ből, a fehér héjá­ból is elké­szí­te­ni ezt a finom­sá­got? Szu­pe­rül kiáll­ta a pró­bát, rend­kí­vül finom ez is, eláll a hűtő­ben, bár nem lesz sok ide­je mert garan­tál­tan elfogy.

Hir­de­tés

Lás­suk a hoz­zá­va­ló­kat és a dinnye­héj sava­nyú elké­szí­té­sét

A dinnye sava­nyú­ság nem­csak finom, de prak­ti­kus mód­ja annak is, hogy a meg­ma­radt dinnye­hé­jat hasz­no­sít­suk. Az édes és sava­nyú ízek kom­bi­ná­ci­ó­ja külön­le­ges élményt nyújt, amit nehéz más éte­lek­kel össze­ha­son­lí­ta­ni. Ráadá­sul a sava­nyú­ság készí­té­se egy­sze­rű és gyors, így bár­ki könnye­dén elké­szít­he­ti ott­hon. Ha még nem pró­bál­tad ki, itt az ide­je, hogy bele­vágj!

A dinnye gyors sava­nyú garan­tál­tan új színt hoz a nyá­ri étke­zé­sek­be, és hamar a csa­lád ked­ven­cé­vé válik majd.

(A gyors sava­nyú kife­je­zés arra utal, hogy gyors az éré­si ide­je, akár már más­nap­ra is össze­érik és szin­te rög­tön lehet fogyasz­ta­ni. Ter­mé­sze­te­sen befőt­tes­üveg­be is el lehet ten­ni, hagyo­má­nyos sava­nyú­ság­nak, tél­re, ekkor azon­ban fon­tos, hogy tar­tó­sí­tó­szert is érde­mes ráten­ni, mielőtt lezár­nánk az üve­get. Másik fon­tos lépés, hogy még mele­gen tölt­sük az üve­gek­be, lezá­rás után pedig takar­juk be őket egy vas­ta­gabb ruhá­val, hogy a hőt minél las­sab­ban veszít­se el, ezál­tal is tar­tó­sít­va a sava­nyún­kat.)

Hoz­zá­va­lók:

  • dinnye­héj (amennyi össze­jön, de leg­alább egy negyed vagy fél dinnye héja legyen meg),
  • 1 liter víz,
  • 1 csa­pott evő­ka­nál só,
  • 1- 1,5 dl ecet (ízlés sze­rint),
  • 15–20 dkg cukor (ízlés sze­rint, illet­ve a dinnye édes­sé­gé­től is függ, érde­mes meg­kós­tol­ni a levet),
  • 5–6 szem egész bors,
  • 10 szem egész kömény,
  • opci­o­ná­lis: 5–6 sző­lő­le­vél vagy 5–6 meggy­fa levél, külön­le­ges ízt ad neki.

Az elké­szí­té­se sem bonyo­lult, pil­la­na­tok alatt meg­van

1.Dinnye elő­ké­szí­té­se:
Ha kevés­bé finom dinnyét sike­rült válasz­ta­nunk, vagy a mara­dé­kot sze­ret­nénk fel­hasz­nál­ni, mind­két eset­ben elő­ször levág­juk a zöld héjat, majd a dinnyét kisebb dara­bok­ra fel­sze­le­tel­jük.

dinnyehéj, savanyú
Kép for­rá­sa: Wake­Up Maga­zin by Gyu­rovsz­ky Wan­da

2. A sava­nyú levé­nek elké­szí­té­se:
A fel­vá­gott dinnyét helyez­zük egy lábas­ba. A sava­nyú­ság levét egy külön kan­csó­ban vagy edény­ben jól kavar­juk ki, amíg a cukor fel nem olvad, majd önt­sük rá a lábas­ban lévő dinnyé­re.

dinnyehéj savanyú
Kép for­rá­sa: Wake­Up Maga­zin by Gyu­rovsz­ky Wan­da

3. Főzés:
Kb. 15–20 per­cig főz­zük össze, amíg kicsit üve­ge­seb­bé válik a gyü­mölcs, majd zár­juk el a tűz­he­lyet, tegyünk rá egy fedőt és vár­juk meg, amíg kihűl. Zár­ha­tó edény­ben helyez­zük a hűtő­be, ahol soká­ig eláll, ha tisz­ta evő­esz­köz­zel nyú­lunk bele.

Hir­de­tés
Kép for­rá­sa: Wake­Up Maga­zin by Gyu­rovsz­ky Wan­da

Tála­lá­si tip­pek, avagy mihez illik jól

Mi elég sok­fé­le étel­hez szí­ve­sen esszük, de csak simán magá­ban is nagyon finom. A dinnye sava­nyú­ság kivá­ló kiegé­szí­tő­je lehet a gaz­dag, húsos éte­lek­nek. A pör­köl­tek, sül­tek mel­lé kínál­va külön­le­ges ízhar­mó­ni­át teremt, ami fel­dob­ja a meg­szo­kott éte­le­ket.

Viszont min­dig a leg­egy­sze­rűbb meg­ol­dá­sok szok­tak a leg­fi­no­mab­bak len­ni, egy egy­sze­rű zsí­ros kenyér­rel vagy szend­vics­ben is fan­tasz­ti­kus válasz­tás, külön­le­ges ízél­ményt fog nyúj­ta­ni. Illet­ve, ha már nyár, a gril­le­zés­ről sem feled­kez­he­tünk el. A füs­tös, fűsze­re­sebb éte­lek­hez is reme­kül passzol, főleg mivel ebben a nagy meleg­ben, a hűtő­ből kivé­ve, még fris­sí­tő­en is hat.

Érde­mes kísér­le­tez­ni!

Az éte­lek meg­men­té­se és új for­má­ban való fel­hasz­ná­lá­sa nem­csak gaz­da­sá­gos, hanem kre­a­tív és fenn­tart­ha­tó meg­ol­dás is. A dinnye­héj fel­hasz­ná­lá­sa sava­nyú­ság­ként remek pél­da erre. Ez a recept nem csu­pán ízle­tes, hanem prak­ti­kus is, hiszen a meg­ma­radt alap­anya­go­kat hasz­no­sít­ja újra. Ráadá­sul nálam a csa­lá­di hagyo­mányt is élet­ben tart­ja. Sze­re­tem meg­őriz­ni a déd­nagy­ma­mám­tól és anyu­kám­tól tanult élet­fel­fo­gást, amely­ben nem egy­ből a kuká­ban vég­zik a dol­gok, hanem ha lehet, még lehe­tő­sé­get kap­nak, hogy külön­bö­ző finom­sá­gok for­má­já­ban meg­je­len­je­nek az asz­ta­lun­kon.

Ha eddig még nem pró­bál­tad, itt az ide­je, hogy adj egy esélyt ennek a külön­le­ges cse­me­gé­nek. Fedezd fel a dinnye sava­nyú­ság sok­szí­nű­sé­gét, és engedd, hogy ez a fris­sí­tő, édes-savany­kás íz gaz­da­gít­sa a nyá­ri étke­zé­se­i­det. Ne félj kísér­le­tez­ni és új dol­go­kat kipró­bál­ni – a nyár töké­le­tes idő­szak erre! Biz­tos vagyok ben­ne, hogy nem fogsz csa­lód­ni, és ez a recept hama­ro­san a te kony­hád ked­ven­ce is lesz!

Fő kép for­rá­sa: Pexels-Vik­to­ria Slo­wi­kows­ka

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!