A kovászos uborkát lassan megunva, itt a dinnye szezon, és nálunk elengedhetetlen elem az asztalon a dinnyehéjból készült, gyors savanyú. Ez a savanyú akkor is jó választás lehet, ha rossz dinnyét sikerül venni és nem ízlik, vagy csak megettük és megmarad a héja, nem a kukában végzi, hanem gyors savanyút csinálunk belőle. Ez azoknak, akik még nem ismerik, lehet, hogy elsőre bizarrnak hangzik, pedig eszméletlenül finom és nagyon sok mindenhez jól illik. Számomra a nyár igazi csemegéje. Gyurovszky Wanda írása.
A dinnyehéj savanyú családi története
Ez a recept még egészen dédnagymamámtól származik. Népes családra kellett főznie, sokan voltak a gyerekek, ráadásul jelleméből adódóan is vigyázott arra, amilye volt, így mindent megbecsült. A régi időkben, főleg a tanyavilágban egyébként sem pocsékoltak az emberek, kevés dolog végezte a szemétben. Feltételezhetően ebből eredően született meg valakinél a dinnyehéj savanyú receptje is, ami nálunk most már generációról generációra öröklődik.
Egy időben csak akkor készítettünk ilyen savanyút, ha rossz görögdinnyét sikerült venni, nem tudtuk megenni, viszont kidobni is sajnáltuk, így nálunk mindig fazékban végezte.
Viszont annyira szeretjük, illetve anyukám sem szeret semmit kidobni, így elgondolkozott rajta, hogy miért ne lehetne a megevett dinnyéből, a fehér héjából is elkészíteni ezt a finomságot? Szuperül kiállta a próbát, rendkívül finom ez is, eláll a hűtőben, bár nem lesz sok ideje mert garantáltan elfogy.
Lássuk a hozzávalókat és a dinnyehéj savanyú elkészítését
A dinnye savanyúság nemcsak finom, de praktikus módja annak is, hogy a megmaradt dinnyehéjat hasznosítsuk. Az édes és savanyú ízek kombinációja különleges élményt nyújt, amit nehéz más ételekkel összehasonlítani. Ráadásul a savanyúság készítése egyszerű és gyors, így bárki könnyedén elkészítheti otthon. Ha még nem próbáltad ki, itt az ideje, hogy belevágj!
A dinnye gyors savanyú garantáltan új színt hoz a nyári étkezésekbe, és hamar a család kedvencévé válik majd.
(A gyors savanyú kifejezés arra utal, hogy gyors az érési ideje, akár már másnapra is összeérik és szinte rögtön lehet fogyasztani. Természetesen befőttesüvegbe is el lehet tenni, hagyományos savanyúságnak, télre, ekkor azonban fontos, hogy tartósítószert is érdemes rátenni, mielőtt lezárnánk az üveget. Másik fontos lépés, hogy még melegen töltsük az üvegekbe, lezárás után pedig takarjuk be őket egy vastagabb ruhával, hogy a hőt minél lassabban veszítse el, ezáltal is tartósítva a savanyúnkat.)
Hozzávalók:
- dinnyehéj (amennyi összejön, de legalább egy negyed vagy fél dinnye héja legyen meg),
- 1 liter víz,
- 1 csapott evőkanál só,
- 1- 1,5 dl ecet (ízlés szerint),
- 15–20 dkg cukor (ízlés szerint, illetve a dinnye édességétől is függ, érdemes megkóstolni a levet),
- 5–6 szem egész bors,
- 10 szem egész kömény,
- opcionális: 5–6 szőlőlevél vagy 5–6 meggyfa levél, különleges ízt ad neki.
Az elkészítése sem bonyolult, pillanatok alatt megvan
1.Dinnye előkészítése:
Ha kevésbé finom dinnyét sikerült választanunk, vagy a maradékot szeretnénk felhasználni, mindkét esetben először levágjuk a zöld héjat, majd a dinnyét kisebb darabokra felszeleteljük.
2. A savanyú levének elkészítése:
A felvágott dinnyét helyezzük egy lábasba. A savanyúság levét egy külön kancsóban vagy edényben jól kavarjuk ki, amíg a cukor fel nem olvad, majd öntsük rá a lábasban lévő dinnyére.
3. Főzés:
Kb. 15–20 percig főzzük össze, amíg kicsit üvegesebbé válik a gyümölcs, majd zárjuk el a tűzhelyet, tegyünk rá egy fedőt és várjuk meg, amíg kihűl. Zárható edényben helyezzük a hűtőbe, ahol sokáig eláll, ha tiszta evőeszközzel nyúlunk bele.
Tálalási tippek, avagy mihez illik jól
Mi elég sokféle ételhez szívesen esszük, de csak simán magában is nagyon finom. A dinnye savanyúság kiváló kiegészítője lehet a gazdag, húsos ételeknek. A pörköltek, sültek mellé kínálva különleges ízharmóniát teremt, ami feldobja a megszokott ételeket.
Viszont mindig a legegyszerűbb megoldások szoktak a legfinomabbak lenni, egy egyszerű zsíros kenyérrel vagy szendvicsben is fantasztikus választás, különleges ízélményt fog nyújtani. Illetve, ha már nyár, a grillezésről sem feledkezhetünk el. A füstös, fűszeresebb ételekhez is remekül passzol, főleg mivel ebben a nagy melegben, a hűtőből kivéve, még frissítően is hat.
Érdemes kísérletezni!
Az ételek megmentése és új formában való felhasználása nemcsak gazdaságos, hanem kreatív és fenntartható megoldás is. A dinnyehéj felhasználása savanyúságként remek példa erre. Ez a recept nem csupán ízletes, hanem praktikus is, hiszen a megmaradt alapanyagokat hasznosítja újra. Ráadásul nálam a családi hagyományt is életben tartja. Szeretem megőrizni a dédnagymamámtól és anyukámtól tanult életfelfogást, amelyben nem egyből a kukában végzik a dolgok, hanem ha lehet, még lehetőséget kapnak, hogy különböző finomságok formájában megjelenjenek az asztalunkon.
Ha eddig még nem próbáltad, itt az ideje, hogy adj egy esélyt ennek a különleges csemegének. Fedezd fel a dinnye savanyúság sokszínűségét, és engedd, hogy ez a frissítő, édes-savanykás íz gazdagítsa a nyári étkezéseidet. Ne félj kísérletezni és új dolgokat kipróbálni – a nyár tökéletes időszak erre! Biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni, és ez a recept hamarosan a te konyhád kedvence is lesz!
Fő kép forrása: Pexels-Viktoria Slowikowska