kovászos uborka, recept

A nyár elmaradhatatlan kedvence, a kovászos uborka. Pont úgy, ahogy a nagyim csinálja

A kovászos uborka a nyár egyik ikonikus eleme, amit ráadásul még végtelenül egyszerű is elkészíteni. Ismerd meg a hagyományos, vidéki kovászos uborka titkát!
Hirdetés

Ahogy beköszönt a jó idő és a napok egyre melegebbé válnak, nálunk elkezdődik a kovászos uborka szezon. Ez a finom, ropogós ínyencség kiváló kísérője lehet a nyári grill partiknak vagy akár egy könnyed vacsorának is. Gyakran mikor elkészül az első adag, már készítjük is a következőt, mivel tudjuk, hogy rövid időn belül el fog fogyni. Gyurovszky Wanda írása.

Ha nyár, akkor kovászos uborka

A kovászos uborka nemcsak a nyár egyik legkedveltebb finomsága, hanem emellett egy igazi vitaminbomba is. Az elkészítése pedig nem nehéz, így mindenkinek érdemes kipróbálni! Az itt található recept, illetve maga a kovászos uborka készítésének hagyománya még dédnagymamámtól származik, így ez mindenképpen féltve őrzött családi kincsünk, ugyanis ezt később átvette nagymamám, majd anyukám és végül én is, így visszük tovább a családi hagyományt. Nálunk ez mindenképpen a nyár elmaradhatatlan csemegéje, így amint beköszönt a jó idő, illetve, ahogy mondani szokták, „már van ereje a napnak”, az udvarunkon már biztos, hogy mindig megtalálható 1-2 üveg uborka, amint érlelődik. Ennek a receptnek a nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik.

Hozzávalók (5 literes üveghez)

Az egyik nagyszerű a kovászos uborkában, hogy szinte alig kell hozzá valami és azonnal mennyei csemegét varázsolhatunk belőle a családi asztalra. Nézzük is:

  • 3 szelet száraz kenyér
  • 5 csapott evőkanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag friss kapor (vagy fél csomag szárított kapor)
  • 2-2,5 kg uborka
  • fél fej vöröshagyma (opcionális)

Kovászos uborka elkészítése három lépésben

Ezzel a hagyományos családi recepttel nemcsak biztos a siker, de egy kis időutazást is jelent a régi idők ízvilágába, engem mindig visszarepít a gyerekkorom nyaraiba. A saját készítésű csemegék egyébként is egészségesek, adalékanyagoktól mentesek, ráadásul gyerekekkel együtt elkészítve, még az érési folyamat figyelemmel kísérése is érdekes. Attól pedig egyáltalán nem kell tartani, hogy nem sikerül, mert tényleg borzasztóan egyszerű, a siker pedig garantált!

Hirdetés

1. Előkészítés

Az 5 literes üveg aljába tegyünk egy szelet kenyeret, majd a felaprított fokhagymát. (Nálunk jellemzően nem kerül bele vöröshagyma, de aki szereti, azt is felaprítva, az aljába érdemes tenni.) Az uborkákat alapos megmosás után, mindkét végüknél ellentétesen vágjuk be, körülbelül félig. Használhatunk kígyóuborkát vagy fürtös uborkát is; ha kígyóuborkát választunk, érdemes őket 2-3 részre vágni.

2. Rétegezés és sózás

Az uborkákat helyezzük az üvegbe, majd adjuk hozzá az 5 csapott evőkanál sót, vagy mindig annyi evőkanál sót használj, ahány literes az üveg. Ezután tegyük rá a kaprot és a maradék kenyérszeleteket.

3. Vízzel feltöltés és érlelés

Töltsük meg az üveget forró vízzel, egészen a tetejéig. A forró víz segít, hogy hamarabb meginduljon az erjedés. Zárjuk le az üveget egy nejlonzacskóval, ha környezetbarát módon oldanánk meg, használhatunk sütőpapírt, de egy kis tányérral is lefedhetjük a tetejét az üvegnek. Fontos, hogy ne az üveg saját tetejével zárjuk le, hiszen az erjedés elindulásával a felesleges folyadék távozni fog.

Kép forrása: Saját kép, Gyurovszky Wanda
Kép: WakeUp Magazin by Gyurovszky Wanda

Helyezzük meleg, napos helyre érlelni, ám vegyük figyelembe, az előbb írtakat, előfordulhat, hogy kifolyik egy kis folyadék az üvegből. Mi legalább 5 napig szoktuk érlelni, de az érlelési idő, időjárás és ízlés szerint változhat. Várjuk meg, amíg az uborkák sárgás színt kezdenek ölteni, ekkor már biztosan elkészültek.

Miért jó kovászos uborkát enni?

Azon túl, hogy nagyon finom és igazán frissítő tud lenni egy meleg nyári napon, számos pozitív egészségügyi hatása is van a kovászos uborkának.

Tele van probiotikummal

A kovászos uborka fermentációval készül, amely során jótékony baktériumok, úgynevezett probiotikumok keletkeznek. Ezek a probiotikumok hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához, ami javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert. Egy kiegyensúlyozott bélflóra hozzájárul a jobb tápanyagfelszívódáshoz és csökkentheti a gyulladásokat is.

Hirdetés

Alacsony kalóriatartalom

Azoknak sem kell lemondania erről a csemegéről, akik diétáznak, hiszen alacsony kalóriatartalmánál fogva, akár esti nassolnivalónak is tökéletes. Ráadásul a kovászos uborka sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különféle ételek mellé, salátákhoz vagy akár önmagában is fogyaszthasd, így mindig változatos és ízletes marad az étrended. A saját készítésű kovászos uborka garantáltan mentes mindenféle mesterséges tartósítószertől és adalékanyagtól, így biztos lehetsz benne, hogy amit fogyasztasz, az tiszta és természetes.

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

Az uborka természetesen gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, valamint különböző ásványi anyagokban, például káliumban és magnéziumban. A fermentáció során ezek a tápanyagok megmaradnak, sőt, könnyebben felszívódó formába kerülnek, így a szervezet hatékonyabban tudja hasznosítani őket.

Kiemelt kép forrása: Unsplash by Jonathan Pielmayer

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!