lakodalmas perec, recept, perec recept, sós sütemény Kép forrása Gyurovszky Wanda by WakeUp Magazin

Vásár­he­lyi lako­dal­mas perec: zse­ni­á­lis sós sör­kor­cso­lya szil­vesz­ter­re

Ismerd meg a vásárhelyi lakodalmas perecet, ami a Szilveszteri asztalra is tökéletes sörkorcsolyának. Egyszerű elkészíteni és rendkívül mutatós!
Hirdetés

Az év végi bulik egyik leg­fon­to­sabb ele­me a finom és könnyen fogyaszt­ha­tó harap­ni­va­ló, amit, ha az ember egy­szer elkezd fogyasz­ta­ni, nem tud­ja abba­hagy­ni. A vásár­he­lyi lako­dal­mas perec egy olyan hagyo­má­nyos finom­ság, amely gene­rá­ci­ók óta díszí­ti az ünne­pi asz­ta­lo­kat. Egy­sze­rű­en elké­szít­he­tő, még­is muta­tós, külön­le­ges, ráadá­sul ropo­gós, sós ízé­vel garan­tál­tan leve­szi a lábuk­ról a tár­sa­sá­got. Gyu­rovsz­ky Wan­da recept­je követ­ke­zik.

A vásár­he­lyi lako­dal­mas perec

A vásár­he­lyi lako­dal­mas perec egy olyan hagyo­má­nyos sós ropog­tat­ni­va­ló, amely nem­csak a helyi kony­ha szer­ves része, hanem egy iga­zi sör­kor­cso­lya is, amit könnye­dén el lehet készí­te­ni ott­hon. A lát­szat ne tévesszen meg sen­kit, nagyon egy­sze­rű, ráadá­sul iste­ni finom. Nem­rég fedez­tük fel a csa­lá­dom­mal ezt a sós ropog­tat­ni­va­lót, amit azóta már több­ször is meg­sü­töt­tünk. Eddig nem ismer­tük, de a csa­lá­di recept­tár szer­ves része lett, sőt a ven­dé­ge­ink is min­dig ára­doz­tak róla, ami­kor meg­kós­tol­ták. A recept nem­csak könnyen elké­szít­he­tő, de töké­le­te­sen passzol pél­dá­ul a szil­vesz­te­ri asz­tal­ra, hiszen a beszél­ge­té­sek mel­lett könnyen elfa­la­toz­za az ember, sőt, abba­hagy­ni is szin­te lehe­tet­len. Így min­den­ki­nek csak aján­la­ni tudom, hogy pró­bál­ja ki ezt a recep­tet!

Mi álta­lá­ban fél ada­got szok­tunk készí­te­ni, ami­ből három nagy tep­si perec készül, így szá­munk­ra ez bőven ele­gen­dő mennyi­ség egy­szer­re. Ha úgy gon­do­lod, hogy szá­mod­ra is elég a fél adag, akkor ebben az eset­ben min­den hoz­zá­va­lót érde­mes a felé­re csök­ken­te­ned, mint, ahogy mi is tesszük. Azon­ban, ha egy esz­mé­let­len szil­vesz­te­ri buli­val készülsz és sze­ret­néd, ha bőven jut­na min­den­ki­nek, akkor bát­ran süsd meg a tel­jes ada­got, garan­tál­tan nem tud­ják majd abba­hagy­ni a ven­dé­ge­id a cse­me­gé­zést!

Hir­de­tés

A vásár­he­lyi lako­dal­mas perec elké­szí­té­se:

#1. Az élesz­tőt a lan­gyos tej­ben a cukor­ral együtt fel­fut­tat­juk.

#2. Ezután a liszt­hez hoz­zá­ad­juk a sót és a zsi­ra­dé­ko­kat (mar­ga­rint és zsírt egy­szer­re), és ala­po­san össze­mor­zsol­juk. Majd las­san hoz­zá­ad­juk az élesz­tős, lan­gyos tejet, és jól össze­gyúr­juk a tész­tát, hogy az elér­je a vég­ső és for­máz­ha­tó álla­gát. Mi nem szok­tuk kelesz­te­ni, hanem azon­nal elkezd­jük for­máz­ni.

vásárhelyi perec elkészítésének fázisai
Kép for­rá­sa: Gyu­rovsz­ky Wan­da by Wake­Up Maga­zin

#3. A for­má­zás­nál egyen­lő dara­bok­ra vág­juk a tész­tát, majd kéz­zel vékony hen­ge­re­ket for­má­zunk belő­le. A kéz­zel kiso­dort hen­ge­rek­ből, a muta­tó­uj­junk köré teker­ve, kis kari­ká­kat for­má­zunk, a szé­le­ket össze­csip­pent­jük, és így dol­goz­zuk fel az összes tész­tát.

#4. A kis pere­ce­ket tep­si­re helyez­zük, meg­ken­jük fel­vert tojás­sal, és ízlés sze­rint meg­szór­juk sajt­tal, sze­zám­mag­gal, chia mag­gal, vagy bár­mi más­sal, amit sze­re­tünk. Így szin­te csak a kép­ze­le­tünk szab­hat határt, hogy hány­fé­le íze­sí­tés­ben készít­jük el. Érde­mes kísér­le­tez­ni, lehet vala­mi szá­munk­ra tel­je­sen újból szü­le­tik meg a leg­újabb ked­ven­cünk!

#5. Ha elké­szül­tünk a for­má­zás­sal és a meg­szó­rás­sal, akkor 180°C fok­ra mele­gí­tett sütő­ben kb. 15 perc alatt meg­süt­jük őket. Sütés köz­ben érde­mes folya­ma­to­san figyel­ni, hogy szép arany­bar­na szí­nű­ek legye­nek, vala­mint arra is, hogy ne felejt­sük el őket, hiszen nagyon könnyen meg tud­nak égni!

Jó étvá­gyat kívá­nok hoz­zá!

A vásár­he­lyi perec töké­le­tes válasz­tás, ha vala­mi gyor­san és könnye­dén elké­szít­he­tő sós ropog­tat­ni­va­lót kere­sel az újévi asz­tal­ra. A ropo­gós, sós íze jól passzol a beszél­ge­té­sek­hez és sör­kor­cso­lya­ként is meg­áll­ja a helyét. Ráadá­sul plusz elő­nye, hogy akár elő­re is el lehet készí­te­ni, hiszen egy jól zár­ha­tó doboz­ban nem kell attól fél­ni, hogy könnye­dén kiszá­rad vagy éppen meg­vo­nul. Erre a rág­csál­ni­va­ló­ra is igaz, hogy minél töb­bet áll, annál fino­mabb lesz.

Hir­de­tés

Ha rám hall­gatsz, sem­mi­kép­pen ne hagyd ki az új évben sem, mert biz­tos, hogy nem csak a ven­dé­ge­id, hanem te magad is imád­ni fogod! Ezt a recep­tet pedig nyu­god­tan mentsd el a bön­gé­sződ­ben, mert ha elké­szí­tet­ted, akkor garan­tál­tan vissza fogsz még tér­ni érte, hogy újra és újra meg­süsd. Vigyázz, mert füg­gő­sé­get okoz! 😉 Én szól­tam…

Ezzel a recept­tel kívá­nok min­den ked­ves olva­só­nak békés, bol­dog és sike­rek­ben gaz­dag bol­dog újévet!

Gyu­rovsz­ky Wan­da

Kiemelt kép for­rá­sa: Gyu­rovsz­ky Wan­da by Wake­up Maga­zin

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!