Az év végi bulik egyik legfontosabb eleme a finom és könnyen fogyasztható harapnivaló, amit, ha az ember egyszer elkezd fogyasztani, nem tudja abbahagyni. A vásárhelyi lakodalmas perec egy olyan hagyományos finomság, amely generációk óta díszíti az ünnepi asztalokat. Egyszerűen elkészíthető, mégis mutatós, különleges, ráadásul ropogós, sós ízével garantáltan leveszi a lábukról a társaságot. Gyurovszky Wanda receptje következik.
A vásárhelyi lakodalmas perec
A vásárhelyi lakodalmas perec egy olyan hagyományos sós ropogtatnivaló, amely nemcsak a helyi konyha szerves része, hanem egy igazi sörkorcsolya is, amit könnyedén el lehet készíteni otthon. A látszat ne tévesszen meg senkit, nagyon egyszerű, ráadásul isteni finom. Nemrég fedeztük fel a családommal ezt a sós ropogtatnivalót, amit azóta már többször is megsütöttünk. Eddig nem ismertük, de a családi recepttár szerves része lett, sőt a vendégeink is mindig áradoztak róla, amikor megkóstolták. A recept nemcsak könnyen elkészíthető, de tökéletesen passzol például a szilveszteri asztalra, hiszen a beszélgetések mellett könnyen elfalatozza az ember, sőt, abbahagyni is szinte lehetetlen. Így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki ezt a receptet!
Hozzávalók:
1 kg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg zsír, 3 dl tej, 50 g élesztő (vagy két csomag szárított élesztő), 2 csapott evőkanál só, 1 csapott teáskanál cukor (az élesztő felfuttatásához), 1–2 db tojás (a perec kenéséhez).
Mi általában fél adagot szoktunk készíteni, amiből három nagy tepsi perec készül, így számunkra ez bőven elegendő mennyiség egyszerre. Ha úgy gondolod, hogy számodra is elég a fél adag, akkor ebben az esetben minden hozzávalót érdemes a felére csökkentened, mint, ahogy mi is tesszük. Azonban, ha egy eszméletlen szilveszteri bulival készülsz és szeretnéd, ha bőven jutna mindenkinek, akkor bátran süsd meg a teljes adagot, garantáltan nem tudják majd abbahagyni a vendégeid a csemegézést!
A vásárhelyi lakodalmas perec elkészítése:
#1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral együtt felfuttatjuk.
#2. Ezután a liszthez hozzáadjuk a sót és a zsiradékokat (margarint és zsírt egyszerre), és alaposan összemorzsoljuk. Majd lassan hozzáadjuk az élesztős, langyos tejet, és jól összegyúrjuk a tésztát, hogy az elérje a végső és formázható állagát. Mi nem szoktuk keleszteni, hanem azonnal elkezdjük formázni.
#3. A formázásnál egyenlő darabokra vágjuk a tésztát, majd kézzel vékony hengereket formázunk belőle. A kézzel kisodort hengerekből, a mutatóujjunk köré tekerve, kis karikákat formázunk, a széleket összecsippentjük, és így dolgozzuk fel az összes tésztát.
#4. A kis pereceket tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk sajttal, szezámmaggal, chia maggal, vagy bármi mással, amit szeretünk. Így szinte csak a képzeletünk szabhat határt, hogy hányféle ízesítésben készítjük el. Érdemes kísérletezni, lehet valami számunkra teljesen újból születik meg a legújabb kedvencünk!
#5. Ha elkészültünk a formázással és a megszórással, akkor 180°C fokra melegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük őket. Sütés közben érdemes folyamatosan figyelni, hogy szép aranybarna színűek legyenek, valamint arra is, hogy ne felejtsük el őket, hiszen nagyon könnyen meg tudnak égni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A vásárhelyi perec tökéletes választás, ha valami gyorsan és könnyedén elkészíthető sós ropogtatnivalót keresel az újévi asztalra. A ropogós, sós íze jól passzol a beszélgetésekhez és sörkorcsolyaként is megállja a helyét. Ráadásul plusz előnye, hogy akár előre is el lehet készíteni, hiszen egy jól zárható dobozban nem kell attól félni, hogy könnyedén kiszárad vagy éppen megvonul. Erre a rágcsálnivalóra is igaz, hogy minél többet áll, annál finomabb lesz.
Ha rám hallgatsz, semmiképpen ne hagyd ki az új évben sem, mert biztos, hogy nem csak a vendégeid, hanem te magad is imádni fogod! Ezt a receptet pedig nyugodtan mentsd el a böngésződben, mert ha elkészítetted, akkor garantáltan vissza fogsz még térni érte, hogy újra és újra megsüsd. Vigyázz, mert függőséget okoz! 😉 Én szóltam…
Ezzel a recepttel kívánok minden kedves olvasónak békés, boldog és sikerekben gazdag boldog újévet!
Kiemelt kép forrása: Gyurovszky Wanda by Wakeup Magazin