Számomra a nyár nem csak a nagy meleget, a vég nélküli nappalokat vagy a napsütés illatú ruhákat jelenti, sokkal inkább ízek jutnak eszembe róla. Vidéki lányként mindig is a természet közelségéhez voltam hozzászokva, hatalmas kertünk van, rengeteg gyümölcsfával, veteményessel és minden földi jóval, amiből finom ételeket lehet készíteni. Ahogy megkezdődik nyár elején a meggyszezon, nálunk elindul a befőzés és természetesen nem maradhat el az évszak ikonikus süteménye sem, a meggyes pite. Gyurovszky Wanda családi receptje következik.
Egy, érik a meggy … meg a meggyes pite
A kovászos uborka mellett még számos olyan finomság van, ami nálunk minden évben visszatérő elemként kerül az asztalra. Ahogy a nyár beköszönt, és a meggyszemek megérnek az ágon, egy egyszerű, ám annál ízletesebb csemege bontakozik ki a konyhában: a meggyes pite. Ez a sütemény nálunk már tradíció minden évben, így számomra nem csupán egy recept, hanem egy egész évszak ízélményét tükrözi vissza.
Az elkészítésének egyszerűsége és a kevés hozzávaló a nyár egyik elmaradhatatlan édességévé teszi, ráadásul nem is kell sok időt a konyhában töltenünk miatta. Gyermekkoromban volt egy hatalmas meggyfánk, melynek ágai roskadoztak az érett, lédús, piros meggyektől. Ezek a gyümölcsök voltak a nyár ékkövei számunkra, és anyukám mindig gondoskodott róla, hogy egy szem se menjen kárba. A befőzés mellett isteni finom meggyes pitét is készített belőle. Ahogy a jól eső meggyszedésből a hűvösbe vonulva megéreztük a frissen sülő sütemény illatát, már alig tudtuk kivárni, hogy kész legyen.
Most pedig szeretném veletek megosztani ezt a családi receptet, hogy ti is átélhessétek a nyár ízeit és megtapasztalhassátok, milyen érzés, amikor gyermekkorunk ízeit visszahozza egy egyszerű, ám annál ízletesebb sütemény.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1/2 sütőpor
- meggy
A meggyes pite elkészítése
A tészta elkészítéséhez először az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral és a sütőporral. Ezután hozzáadjuk a tejet és az olajat, alaposan összekeverjük, majd a lisztet fokozatosan hozzáadva tovább keverjük, amíg egy sima, lágy tésztát kapunk. Ne aggódjunk, ha lágyabb tésztát kapunk, mint elsőre gondolnánk, így lesz igazán könnyű a sütemény.
A kész tésztát egy kisebb méretű, magasabb falú tepsibe vagy formába öntjük, amelyet előzőleg sütőpapírral béleltünk.
A meggyeket kimagozzuk, majd egyenletesen eloszlatva belepotyogtatjuk a tésztába. Sütés előtt a meggyes tésztát szórjuk meg kristálycukorral, hogy ropogósabb legyen a teteje.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A meggyes pitét kb. 25-30 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.
Kevert tészták, a sütés jolly jokere
A kevert tészta receptek nagyszerűsége az egyszerűségükön túl, abban is rejlik, hogy számtalan lehetőséget rejtnek magukban. Sok változatban készíthetünk belőlük finom süteményeket, hiszen nem csak meggyel, de sárgabarackkal is eszméletlenül finom édességet kapunk. Csak a képzeletünk szab határt, hogy éppen milyen gyümölccsel készítenénk el ezt a receptet, így lehetőségünk van az éppen szezonális gyümölcsök szerint variálni milyen desszert kerül az asztalra.
Kiemelt kép forrása: Unsplash – Brooke Lark