Megjött az ősz, és vele együtt a hosszú, meghitt esték, amikor jól esik egy pohár bor vagy egy gőzölgő bögre forralt bor a kezünkben. Az évnek ebben az időszakában valahogy minden lelassul, és jobban vágyunk a meleg, illatos, lélekig hatoló ízekre. Ha idén szeretnéd valami különlegessel feldobni a borozós estéket, akkor próbáld ki ezt a klasszikus, mégis ritkán készített finomságot: a borlevest.
Ez a recept nemcsak ízében, hanem hangulatában is tökéletesen illik az őszi-téli időszakhoz.
A borleves, más néven borsalé vagy borhab leves, a régi magyar konyha egyik elfeledett gyöngyszeme. Régen ünnepi ételnek számított, főleg az arisztokrata háztartásokban. Nem csoda, hiszen a bor mindig is a bőség, az öröm és a melegség jelképe volt. A borleves különlegessége, hogy egyszerre fűszeres, gyümölcsös és krémes. Mintha a forralt bor és egy könnyed desszertleves találkozna egy tálban.
A borleves nemcsak egy recept, hanem hangulat, illat és élmény. Egy tál borleves mellett lelassul az idő, előkerülnek a beszélgetések, a nevetések, és a hideg őszi estéből egy pillanat alatt meghitt, meleg emlék lesz. Ma újra egyre többen fedezik fel, hiszen a borleves nemcsak látványos, hanem nagyon finom és könnyen elkészíthető. Ráadásul kiváló választás vendégváró fogásként, vacsoraindítónak vagy akár desszertnek is.
Borleves: hozzávalók 4 személyre
1 üveg fehérbor, 1 db narancs, 12 dkg cukor, 2 db fahéjrúd, 1 db vaníliarúd, 4-5 db szegfűszeg, 1 db citrom, 5 db tojás, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő és pár szem mazsola ízlés szerint.
A borleves elkészítése lépésről lépésre
- A boros alap elkészítése
Egy nagyobb fazékba öntsd bele a fehérbort, majd add hozzá a kifacsart narancslevet és körülbelül 1 dl vizet. Szórd bele a cukor felét, majd tedd bele a fűszereket: a fahéjrudat, a vaníliarúd kikapart magjait és magát a rudat, valamint a szegfűszeget. A narancs és a citrom héját is hozzáadhatod, hogy még intenzívebb citrusos illatot kapjon. Tedd fel főni, és amikor felforrt, vedd le a lángot, majd főzd további 5-6 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. - A habgaluska elkészítése
Közben válaszd szét a tojásokat. A fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval és a vaníliás cukorral. Ha szép, fényes habot kapsz, egy evőkanál segítségével szaggass belőle galuskákat, és óvatosan tedd a forró, de nem lobogó boros alapba. Főzd a galuskákat 1-2 percig, majd szedd ki őket egy tálra. Ezek lesznek a leves tetején a habos, légies díszek. - A leves besűrítése
A boros alapból vedd ki a fűszereket. Egy külön tálban keverd el a tojássárgájákat a tejszínnel, a cukor másik felével és a keményítővel, amíg csomómentes lesz. Hőkiegyenlítéssel, vagyis egy kevés meleg levest fokozatosan hozzákeverve öntsd ezt a keveréket vissza a fazékba, és takaréklángon folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a leves enyhén besűrűsödik. Fontos, hogy ne forrald fel, különben a tojás összecsaphat. - Tálalás
A kész levest tálalhatod melegen vagy hidegen is. Mindkét formában csodás. Merd tányérba vagy pohárba, tedd rá a habgaluskát, majd szórd meg mazsolával. Ha szeretnéd, díszítheted pirított mandulával vagy aprított kandírozott narancshéjjal is.
Tippek, trükkök és variációk
Ügyelj a borválasztásra: A legjobb, ha száraz vagy félédes fehérbort választasz, például olaszrizlinget, furmintot vagy chardonnay-t. A bor minősége határozza meg a leves ízét, ezért érdemes olyat választani, amit magában is szívesen meginnál. A főzés során a bor alkoholtartalma nagyrészt elpárolog, így a borleves inkább fűszeres, gyümölcsös aromákat hordoz, nem lesz „boros” az íze.
Ha különlegességet szeretnél, tehetsz bele egy kevés gyömbért, kardamomot vagy csillagánizst is. Ezek még ünnepibbé varázsolják a borleves ízét. A borleves remekül mutat átlátszó üvegpohárban is, ahol látszik a selymes, aranyló színe és a lebegő habgaluska.
Könnyű elkészíteni, mégis elegáns, így akár egy vacsora különleges előétele is lehet, de önmagában is tökéletes választás, ha valami édes-fűszeres finomságra vágysz. Ha pedig még több receptre vagy kíváncsi látogass el az Egyszerűen VEGÁN magazin oldalára is!