• Kérdezz! Felelünk!
borleves

Ünnepi borleves – a hűvös esték mennyei, fűszeres melegítője, ami kiválóan alkalmas az ünnepi asztalra is

Megérkezett az ősz, vele a borozós esték. Készíts mennyei borlevest fűszerekkel, habgaluskával. Már egyetlen kanál átmelegít és elvarázsol!

Megjött az ősz, és vele együtt a hosszú, meghitt esték, amikor jól esik egy pohár bor vagy egy gőzölgő bögre forralt bor a kezünkben. Az évnek ebben az időszakában valahogy minden lelassul, és jobban vágyunk a meleg, illatos, lélekig hatoló ízekre. Ha idén szeretnéd valami különlegessel feldobni a borozós estéket, akkor próbáld ki ezt a klasszikus, mégis ritkán készített finomságot: a borlevest.

Ez a recept nemcsak ízében, hanem hangulatában is tökéletesen illik az őszi-téli időszakhoz.

A borleves, más néven borsalé vagy borhab leves, a régi magyar konyha egyik elfeledett gyöngyszeme. Régen ünnepi ételnek számított, főleg az arisztokrata háztartásokban. Nem csoda, hiszen a bor mindig is a bőség, az öröm és a melegség jelképe volt. A borleves különlegessége, hogy egyszerre fűszeres, gyümölcsös és krémes. Mintha a forralt bor és egy könnyed desszertleves találkozna egy tálban.

Hirdetés

A borleves nemcsak egy recept, hanem hangulat, illat és élmény. Egy tál borleves mellett lelassul az idő, előkerülnek a beszélgetések, a nevetések, és a hideg őszi estéből egy pillanat alatt meghitt, meleg emlék lesz. Ma újra egyre többen fedezik fel, hiszen a borleves nemcsak látványos, hanem nagyon finom és könnyen elkészíthető. Ráadásul kiváló választás vendégváró fogásként, vacsoraindítónak vagy akár desszertnek is.

Borleves: hozzávalók 4 személyre

1 üveg fehérbor, 1 db narancs, 12 dkg cukor, 2 db fahéjrúd, 1 db vaníliarúd, 4-5 db szegfűszeg, 1 db citrom, 5 db tojás, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő és pár szem mazsola ízlés szerint.

A borleves elkészítése lépésről lépésre

  1. A boros alap elkészítése
    Egy nagyobb fazékba öntsd bele a fehérbort, majd add hozzá a kifacsart narancslevet és körülbelül 1 dl vizet. Szórd bele a cukor felét, majd tedd bele a fűszereket: a fahéjrudat, a vaníliarúd kikapart magjait és magát a rudat, valamint a szegfűszeget. A narancs és a citrom héját is hozzáadhatod, hogy még intenzívebb citrusos illatot kapjon. Tedd fel főni, és amikor felforrt, vedd le a lángot, majd főzd további 5-6 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
  2. A habgaluska elkészítése
    Közben válaszd szét a tojásokat. A fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval és a vaníliás cukorral. Ha szép, fényes habot kapsz, egy evőkanál segítségével szaggass belőle galuskákat, és óvatosan tedd a forró, de nem lobogó boros alapba. Főzd a galuskákat 1-2 percig, majd szedd ki őket egy tálra. Ezek lesznek a leves tetején a habos, légies díszek.
  3. A leves besűrítése
    A boros alapból vedd ki a fűszereket. Egy külön tálban keverd el a tojássárgájákat a tejszínnel, a cukor másik felével és a keményítővel, amíg csomómentes lesz. Hőkiegyenlítéssel, vagyis egy kevés meleg levest fokozatosan hozzákeverve öntsd ezt a keveréket vissza a fazékba, és takaréklángon folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a leves enyhén besűrűsödik. Fontos, hogy ne forrald fel, különben a tojás összecsaphat.
  4. Tálalás
    A kész levest tálalhatod melegen vagy hidegen is. Mindkét formában csodás. Merd tányérba vagy pohárba, tedd rá a habgaluskát, majd szórd meg mazsolával. Ha szeretnéd, díszítheted pirított mandulával vagy aprított kandírozott narancshéjjal is.

Tippek, trükkök és variációk

Ügyelj a borválasztásra: A legjobb, ha száraz vagy félédes fehérbort választasz, például olaszrizlinget, furmintot vagy chardonnay-t. A bor minősége határozza meg a leves ízét, ezért érdemes olyat választani, amit magában is szívesen meginnál. A főzés során a bor alkoholtartalma nagyrészt elpárolog, így a borleves inkább fűszeres, gyümölcsös aromákat hordoz, nem lesz „boros” az íze.

Hirdetés

Ha különlegességet szeretnél, tehetsz bele egy kevés gyömbért, kardamomot vagy csillagánizst is. Ezek még ünnepibbé varázsolják a borleves ízét. A borleves remekül mutat átlátszó üvegpohárban is, ahol látszik a selymes, aranyló színe és a lebegő habgaluska.

Könnyű elkészíteni, mégis elegáns, így akár egy vacsora különleges előétele is lehet, de önmagában is tökéletes választás, ha valami édes-fűszeres finomságra vágysz. Ha pedig még több receptre vagy kíváncsi látogass el az Egyszerűen VEGÁN magazin oldalára is!

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Mostanra már teljes erejével dolgoznak az őszi energiák. A fókusz a hatékonyságon, a jó döntéseken és a belső világod tisztaságán van. Most derülhet ki, mi az, ami valóban működik – és mi az, amit el kell engedni.
Az AI nem a jövő, hanem a jelen – mutatok három olyan eszközt, amelyekkel azonnal időt spórolhatsz és hatékonyabb lehetsz a munkádban. Könnyen használható megoldások, akár kezdőknek is.
A Börzsöny vadregényes hegyei és erdei nemcsak a természet szerelmeseit vonzzák, hanem legendás múltjuk révén a történelem emlékeit is őrzik.
A Mizo Coffee Selection nyári kollekciója a Virág Judit Galéria segítségével hozza el magyar festők műveit a kávésdobozokra és a mindennapokba.
A virtuális asszisztens munkája akkor lehet igazán hatékony, ha a legjobb eszközökkel és szoftverekkel támogatja meg mindennapjait. Összeszedtük a virtuális asszisztenseknek ingyenes szoftverek listáját.
Hirdetés
A Godot Art Expo tizedik évfordulójához ért és nem törekszenek kávéházi hangulatra, mert céljuk, hogy megtartsák a kiállítás sajátos kontextusát.
A szegénység ma is milliókat érint Magyarországon. Nem sors, hanem társadalmi döntés kérdése, hogy maradunk-e közömbösek vagy változtatunk.
Gyerekkori szerelemből nyelvtanulás, külföldi kalandok, majd nyelvtanítás, sokezres követőtábor, végül várólistás angoltanárnő. Követed már Szkiba Zsuzska avagy az @easyangol oldalait?!
A Marokbaba egy magyar találmány, egy egyedülálló fejlesztőjáték. Szülők, fejlesztő pedagógusok, gyermekintézmények már ismerik, ismerd meg te is!
Mindegy, mit csinálsz – jönnek a kommentelő trollok. A közösségi média hangos, a józan hangok halkak. Látlelet 2025-ből, a képernyő mögül.
Opten elemzés: 2024-ben a magyar cégek többsége csökkent, de a Bizalmi Kör tagjai növelték bevételüket, profitjukat és foglalkoztatásukat.
Hirdetés