A hagyományos zserbó modern, nyers változata garantáltan elnyeri a család tetszését és az ételérzékenységekkel küzdők is bátran fogyaszthatják. Ez a recept teljesen glutén- és tejmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, emellett az ízvilága is fantasztikus! Különleges zserbó recept Bolbás Csilla nyers vegán séf konyhájából.
Az utóbbi időkben egyre inkább növekszik az ételérzékenyek száma, és már kisgyermek korban is jelentkezhetnek a tünetek. Az ételintolerancia olyan állapot, amikor a szervezet nehezen tud megemészteni bizonyos ételeket, ami különféle kellemetlen tüneteket okozhat. Fontos, hogy az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával, mivel az utóbbi immunválaszt vált ki, míg az intolerancia a bélrendszer vagy az emésztőrendszer működésével kapcsolatos problémákból adódik. Gyakori intoleranciák közé tartozik a laktózérzékenység, a gluténérzékenység és a fruktóz intolerancia is. Manapság szinte már minden családban előfordul ételintolerancia, így ez a recept tökéletes alternatívát jelent számukra is.
Amikor elkezdtem nyers vegán édességek készítésével és eladásával foglalkozni, felötlött bennem a felismerés, miszerint nagyon sok esetben az ízek mögött az élményeket, a hozzá kapcsolódó emlékeket keressük.
Azokat, amik vissza visznek bennünket abba az adott pillanatba, hogy átélhessük a biztonságot, a meghittséget, az otthonosságot. Ezért kezdtem kikísérletezni a közismert és híres édességeket nyers vegán változatban. Nyilván az ízvilága és az állaga sosem lesz pontosan olyan, mint a hagyományos módon és alapanyagokból készült változata, de személyes tapasztalatom szerint könnyedén tökéletes alternatívát jelent az ételintoleranciával vagy érzékenységgel élők körében is, felkavaró lemondások nélkül. Amennyiben a magok elő vannak készítve, ami egy napot vesz igénybe (egy éjszaka áztatás, pár óra szárítás), az édesség elkészítéséhez egy órát mondanék, nyilván gyakorlattól függően.
A nyers vegán zserbó receptje
Hozzávalók a tésztához: 1 csésze mandula liszt, 1 csésze kókusz liszt, 1/3 csésze manióka liszt, 1/2 csésze arany lenmag liszt, 4 evőkanál agave (lehet más édesítő), 3 evőkanál lucuma por, 3 evőkanál útifű maghéj, 7 evőkanál olaj vegyesen (olíva, kakaóvaj, kókuszolaj), 1 csipet tiszta só, 1/2 csésze tisztított víz.
A nyers vegán zserbó tésztájának elkészítése: A tészta hozzávalóit a száraz anyagokat összekeverjük a robotgépben, majd hozzáadjuk az édesítőt és a vizet. Érdemes lassan adagolni a vizet, hogy lássuk mennyire áll össze a tésztánk. Miután megvan a megfelelő állag, kivesszük és nejlonba tekerve pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A töltelék a legelső előkészület a desszertünkhöz, mivel a magokat beáztatjuk egy éjszakára, ha alkalmunk van érdemes leöblíteni róla a barnára vált vizet. Ezzel a magok elkezdik a csírázási folyamatot, amellyel elősegítik az emésztést és javítják a bennük lévő tápanyagok felszívódását. Majd a magokat megszárítjuk az aszalóban, ez általában egy éjszaka alatt elkészül.
Hozzávalók a töltelékhez: 1 csésze mandula (előáztatott, megszárított), 2 csésze dió (előáztatott, megszárított), 5 evőkanál agave (vagy más édesítő), 2 evőkanál citromlé, 1 bio citrom reszelt héja (vagy citromhéj por), 1 csipet tiszta só.
A magokat és az édesítőt a fűszerekkel együtt darabosra dolgozzuk a robotgépben. Csak pár fordulatot érdemes hagyni, mert könnyen túltörhetjük és akkor folyékonyabb lesz.
Hozzávalók a nyers vegán sárgabarack lekvárhoz: 1 csésze aszalt sárgabarack, 2 evőkanál agave szirup (vagy más édesítő), kis citromlé, 1 csipet só, kis tisztított víz.
A nyers vegán sárgabarack lekvár elkészítése: A lekvárhoz az aszalt sárgabarackot beáztatjuk vízbe egy éjszakára, hogy kellően megpuhuljon. Legjobb a napon szárított és tartósítószer mentes barack, ami sötétebb a kezelt változatánál. Másnap az ázott aszalt barackokat egy kis édesítővel, citromlével és a vízzel folyékonyra dolgozzuk a robotgépben. És már kész is a nyers vegán sárgabarack lekvárunk. Amennyiben folyékonyabbra szeretnénk, tehetünk bele még egy kicsit az áztató vízből.
Kakaó bevonat elkészítése: 1/2 csésze kakaóvaj, 1/4 csésze kókuszolaj, 1/2 csésze kakaópor (édesítés mentes, minimum 20%-os zsírtartalommal), 1 kiskanál agave (vagy más édesítő), 1 csipet tiszta só.
A kakaóbevonat elkészítése: A kakaóvajat gőz fölött vastagabb falú edényben megolvasztjuk. Az aszalógéppel könnyebb dolgunk van, mert csak beletesszük, beállítjuk a 42 fokot és már olvad is és nem melegszik túl. A megolvadt olajokat és a kakaóport az édesítővel és egy csipet sóval habverővel homogénre keverjük. Érdemes kóstolgatni, hogy elég édes‑e számunkra. Akkor ideális a kakaós masszánk, ha nem túl folyékony és nem túl sűrű. Mindkét szélsőséget könnyen orvosolhatjuk. Ha túl folyékony, kakaóport teszünk bele, ha túl sűrű, akkor kakaóvajat.
Ha mindezzel megvagyunk, akkor a tésztalapokat kinyújtjuk egyenlő vastagságúra, majd megkenjük rétegenként lekvárral, majd a diós töltelékkel. Újra egy tészta lap, majd lekvár és diótöltelék. Végezetül a kakaóbevonatot ráöntjük az összeállított desszertünk lapjainak tetejére, majd kicsit várunk vele, hogy szobahőmérsékleten kissé megdermedjen, így a hűtőbe téve nem fog eltörni. Majd a hűtőben egy éjszakát pihentetjük hogy kellően összeérjenek az ízek. Másnap langyos késsel kockákra szeleteljük és tálaljuk. Érdemes a kést minden vágás után megtisztítani és langyos vízbe tenni, így tiszták maradnak a rétegek a szeletelés után. Egészségünkre.
Kiemelt kép forrása: Bolbás Csilla by WakeUp Magazin