fergeteges, nyers vegán zserbó

Ünne­pi zser­bó, glu­tén- és lak­tóz­men­tes nyers vegán vál­to­zat­ban? Varázs­la­tos ízvi­lág min­den­ki örö­mé­re!

Hagyományos íz, új köntösben? Fergeteges, ünnepi nyers vegán zserbó a család minden tagja számára!
Hirdetés

A hagyo­má­nyos zser­bó modern, nyers vál­to­za­ta garan­tál­tan elnye­ri a csa­lád tet­szé­sét és az étel­ér­zé­keny­sé­gek­kel küz­dők is bát­ran fogyaszt­hat­ják. Ez a recept tel­je­sen glu­tén- és tej­men­tes, hoz­zá­adott cuk­rot nem tar­tal­maz, emel­lett az ízvi­lá­ga is fan­tasz­ti­kus! Külön­le­ges zser­bó recept Bol­bás Csil­la nyers vegán séf kony­há­já­ból.

Az utób­bi idők­ben egy­re inkább növek­szik az étel­ér­zé­ke­nyek szá­ma, és már kis­gyer­mek kor­ban is jelent­kez­het­nek a tüne­tek. Az étel­in­to­le­ran­cia olyan álla­pot, ami­kor a szer­ve­zet nehe­zen tud meg­emész­te­ni bizo­nyos éte­le­ket, ami külön­fé­le kel­le­met­len tüne­te­ket okoz­hat. Fon­tos, hogy az étel­in­to­le­ran­cia nem egyen­lő az étel­al­ler­gi­á­val, mivel az utób­bi immun­vá­laszt vált ki, míg az into­le­ran­cia a bél­rend­szer vagy az emész­tő­rend­szer műkö­dé­sé­vel kap­cso­la­tos prob­lé­mák­ból adó­dik. Gya­ko­ri into­le­ran­ci­ák közé tar­to­zik a lak­tó­zér­zé­keny­ség, a glu­tén­ér­zé­keny­ség és a fruk­tóz into­le­ran­cia is. Manap­ság szin­te már min­den csa­lád­ban elő­for­dul étel­in­to­le­ran­cia, így ez a recept töké­le­tes alter­na­tí­vát jelent szá­muk­ra is.

Ami­kor elkezd­tem nyers vegán édes­sé­gek készí­té­sé­vel és eladá­sá­val fog­lal­koz­ni, fel­öt­lött ben­nem a fel­is­me­rés, misze­rint nagyon sok eset­ben az ízek mögött az élmé­nye­ket, a hoz­zá kap­cso­ló­dó emlé­ke­ket keres­sük.

Azo­kat, amik vissza visz­nek ben­nün­ket abba az adott pil­la­nat­ba, hogy átél­hes­sük a biz­ton­sá­got, a meg­hitt­sé­get, az ott­ho­nos­sá­got. Ezért kezd­tem kikí­sér­le­tez­ni a köz­is­mert és híres édes­sé­ge­ket nyers vegán vál­to­zat­ban. Nyil­ván az ízvi­lá­ga és az álla­ga sosem lesz pon­to­san olyan, mint a hagyo­má­nyos módon és alap­anya­gok­ból készült vál­to­za­ta, de sze­mé­lyes tapasz­ta­la­tom sze­rint könnye­dén töké­le­tes alter­na­tí­vát jelent az étel­in­to­le­ran­ci­á­val vagy érzé­keny­ség­gel élők köré­ben is, fel­ka­va­ró lemon­dá­sok nél­kül. Amennyi­ben a magok elő van­nak készít­ve, ami egy napot vesz igény­be (egy éjsza­ka ázta­tás, pár óra szá­rí­tás), az édes­ség elké­szí­té­sé­hez egy órát mon­da­nék, nyil­ván gya­kor­lat­tól füg­gő­en.

Hir­de­tés

A nyers vegán zser­bó recept­je

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 1 csé­sze man­du­la liszt, 1 csé­sze kókusz liszt, 1/3 csé­sze mani­ó­ka liszt, 1/2 csé­sze arany len­mag liszt, 4 evő­ka­nál aga­ve (lehet más éde­sí­tő), 3 evő­ka­nál lucu­ma por, 3 evő­ka­nál úti­fű mag­héj, 7 evő­ka­nál olaj vegye­sen (olí­va, kakaó­vaj, kókusz­olaj), 1 csi­pet tisz­ta só, 1/2 csé­sze tisz­tí­tott víz.

Kép for­rá­sa: Bol­bás Csil­la by Wake­Up Maga­zin

A nyers vegán zser­bó tész­tá­já­nak elké­szí­té­se: A tész­ta hoz­zá­va­ló­it a szá­raz anya­go­kat össze­ke­ver­jük a robot­gép­ben, majd hoz­zá­ad­juk az éde­sí­tőt és a vizet. Érde­mes las­san ada­gol­ni a vizet, hogy lás­suk mennyi­re áll össze a tész­tánk. Miu­tán meg­van a meg­fe­le­lő állag, kivesszük és nej­lon­ba teker­ve pihen­tet­jük, amíg elké­szít­jük a töl­te­lé­ket.

nyers vegán zserbó tésztája
Kép for­rá­sa: Bol­bás Csil­la by Wake­Up Maga­zin

A töl­te­lék a leg­el­ső elő­ké­szü­let a desszer­tünk­höz, mivel a mago­kat beáz­tat­juk egy éjsza­ká­ra, ha alkal­munk van érde­mes leöb­lí­te­ni róla a bar­ná­ra vált vizet. Ezzel a magok elkez­dik a csí­rá­zá­si folya­ma­tot, amellyel elő­se­gí­tik az emész­tést és javít­ják a ben­nük lévő táp­anya­gok fel­szí­vó­dá­sát. Majd a mago­kat meg­szá­rít­juk az asza­ló­ban, ez álta­lá­ban egy éjsza­ka alatt elké­szül.

Hoz­zá­va­lók a töl­te­lék­hez: 1 csé­sze man­du­la (elő­áz­ta­tott, meg­szá­rí­tott), 2 csé­sze dió (elő­áz­ta­tott, meg­szá­rí­tott), 5 evő­ka­nál aga­ve (vagy más éde­sí­tő), 2 evő­ka­nál cit­rom­lé, 1 bio cit­rom reszelt héja (vagy cit­rom­héj por), 1 csi­pet tisz­ta só.

nyers vegán zserbó
Kép for­rá­sa: Bol­bás Csil­la by Wake­Up Maga­zin

A mago­kat és az éde­sí­tőt a fűsze­rek­kel együtt dara­bos­ra dol­goz­zuk a robot­gép­ben. Csak pár for­du­la­tot érde­mes hagy­ni, mert könnyen túl­tör­het­jük és akkor folyé­ko­nyabb lesz.

Hoz­zá­va­lók a nyers vegán sár­ga­ba­rack lek­vár­hoz: 1 csé­sze aszalt sár­ga­ba­rack, 2 evő­ka­nál aga­ve szi­rup (vagy más éde­sí­tő), kis cit­rom­lé, 1 csi­pet só, kis tisz­tí­tott víz.

Hir­de­tés

A nyers vegán sár­ga­ba­rack lek­vár elké­szí­té­se: A lek­vár­hoz az aszalt sár­ga­ba­rac­kot beáz­tat­juk víz­be egy éjsza­ká­ra, hogy kel­lő­en meg­pu­hul­jon. Leg­jobb a napon szá­rí­tott és tar­tó­sí­tó­szer men­tes barack, ami söté­tebb a kezelt vál­to­za­tá­nál. Más­nap az ázott aszalt barac­ko­kat egy kis éde­sí­tő­vel, cit­rom­lé­vel és a víz­zel folyé­kony­ra dol­goz­zuk a robot­gép­ben. És már kész is a nyers vegán sár­ga­ba­rack lek­vá­runk. Amennyi­ben folyé­ko­nyabb­ra sze­ret­nénk, tehe­tünk bele még egy kicsit az ázta­tó víz­ből.

nyers vegán zserbó sárgabarack lekvár
Kép for­rá­sa: Bol­bás Csil­la by Wake­Up Maga­zin

Kakaó bevo­nat elké­szí­té­se: 1/2 csé­sze kakaó­vaj, 1/4 csé­sze kókusz­olaj, 1/2 csé­sze kakaó­por (éde­sí­tés men­tes, mini­mum 20%-os zsír­tar­ta­lom­mal), 1 kis­ka­nál aga­ve (vagy más éde­sí­tő), 1 csi­pet tisz­ta só.

A kakaó­be­vo­nat elké­szí­té­se: A kakaó­va­jat gőz fölött vas­ta­gabb falú edény­ben meg­ol­vaszt­juk. Az asza­ló­gép­pel könnyebb dol­gunk van, mert csak bele­tesszük, beál­lít­juk a 42 fokot és már olvad is és nem meleg­szik túl. A meg­ol­vadt ola­jo­kat és a kakaó­port az éde­sí­tő­vel és egy csi­pet sóval hab­ve­rő­vel homo­gén­re kever­jük. Érde­mes kós­tol­gat­ni, hogy elég édes‑e szá­munk­ra. Akkor ide­á­lis a kaka­ós masszánk, ha nem túl folyé­kony és nem túl sűrű. Mind­két szél­ső­sé­get könnyen orvo­sol­hat­juk. Ha túl folyé­kony, kakaó­port teszünk bele, ha túl sűrű, akkor kakaó­va­jat.

nyers vegán zserbó kakaóbevonat
Kép for­rá­sa: Bol­bás Csil­la by Wake­Up Maga­zin

Ha mind­ez­zel meg­va­gyunk, akkor a tész­ta­la­po­kat kinyújt­juk egyen­lő vas­tag­sá­gú­ra, majd meg­ken­jük réte­gen­ként lek­vár­ral, majd a diós töl­te­lék­kel. Újra egy tész­ta lap, majd lek­vár és dió­töl­te­lék. Vége­ze­tül a kakaó­be­vo­na­tot ráönt­jük az össze­ál­lí­tott desszer­tünk lap­ja­i­nak tete­jé­re, majd kicsit várunk vele, hogy szo­ba­hő­mér­sék­le­ten kis­sé meg­der­med­jen, így a hűtő­be téve nem fog eltör­ni. Majd a hűtő­ben egy éjsza­kát pihen­tet­jük hogy kel­lő­en össze­ér­je­nek az ízek. Más­nap lan­gyos kés­sel koc­kák­ra sze­le­tel­jük és tálal­juk. Érde­mes a kést min­den vágás után meg­tisz­tí­ta­ni és lan­gyos víz­be ten­ni, így tisz­ták marad­nak a réte­gek a sze­le­te­lés után. Egész­sé­günk­re.

Bol­bás Csil­la

Kiemelt kép for­rá­sa: Bol­bás Csil­la by Wake­Up Maga­zin

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!