Kép forrása: Canva by Syda Productions

Csa­lá­di kará­csony étel­in­to­le­ran­ci­á­val: 10 zse­ni­á­lis trükk nyers vegán finom­sá­gok­kal ötvöz­ve

Bizonyára sokaknak okoz fejfájást a karácsonyi ételek elkészítésekor, ha valaki nem ehet egy vagy többféle ételt. Erre hoztunk most 10 zseniális trükköt, amivel könnyeddé varázsolhatjuk a főzést.
Hirdetés

Sze­rin­tem a kará­csony az év leg­szebb ünne­pi idő­sza­ka és ilyen­kor még én is lel­ke­sebb vagyok. Szá­mom­ra ez a sze­re­tet és az össze­tar­to­zás ünne­pe, amely­nek elen­ged­he­tet­len része a közös étke­zés. Nálunk azon­ban van­nak étel­ér­zé­keny­ség­gel élők, illet­ve sze­mé­lyem, aki nyers vegán élet­mó­dot követ, így az ünne­pi menü meg­ter­ve­zé­se külön figyel­met és lele­mé­nyes­sé­get igé­nyel. Azt tapasz­ta­lom, hogy egy­re több csa­lád­ban fel­me­rül ez a prob­lé­ma­kör, ezért sze­ret­nék egy kis íze­lí­tőt adni abból, hogyan lehet­sé­ges meg­ol­da­ni a min­den­ki szá­má­ra kielé­gí­tő és bol­dog ünne­pi pil­la­na­to­kat. Bol­bás Csil­la nyers vegán séf ünne­pi prak­ti­kái követ­kez­nek.

A csa­lád­ta­gok­kal való egyez­te­tés segít elke­rül­ni a kel­le­met­len­sé­ge­ket, és biz­to­sít­ja, hogy min­den­ki szá­má­ra élvez­he­tő legyen az együtt töl­tött idő. Azon­ban jog­gal merül fel a kér­dés, hogy hogyan lehet össze­egyez­tet­ni az ízle­tes, hagyo­má­nyos kará­cso­nyi fogá­so­kat az étel­ér­zé­keny­ség­gel vagy éppen a nyers vegán étrend­del úgy, hogy min­den­ki élvez­hes­se az ünne­pi vál­to­za­tos­sá­got és ne érje csa­ló­dás? Muta­tok pár kre­a­tív ötle­tet, hogy min­den­ki elé­ge­dett legyen az étkek­kel.

Étel­ér­zé­keny­ség­gel elkáp­ráz­ta­tó kará­csony: Meg­ér­tés­sel és oda­fi­gye­lés­sel

Nem szük­sé­ges lecse­rél­ni a tel­je­sen hagyo­má­nyos kará­cso­nyi éte­le­ket, pusz­tán ele­gen­dő pár hoz­zá­va­lót kicse­rél­ni, módo­sí­ta­ni vagy éppen kihagy­ni a sütés-főzés során. A szor­gos házi­asszo­nyok akár még két féle ételt is készít­het­nek, ha ide­jük és ked­vük enge­di. Néz­zünk is pár alter­na­tív helyet­te­sí­té­si lehe­tő­sé­get:

Hir­de­tés

#1 Alter­na­tív alap­anya­gok hasz­ná­la­ta

Glu­tén­men­tes lisz­tek (rizs‑, mandula‑, haj­di­na­liszt), lak­tóz­men­tes tej­ter­mé­kek (növé­nyi tejek, vajak), hogy min­den­ki talál­jon ked­vé­re való ételt. A cukor helyet­te­sí­té­sé­re is szám­ta­lan alter­na­tí­va léte­zik, melyek ter­mé­sze­te­sebb éde­sí­té­si lehe­tő­sé­ge­ket kínál­nak, és sok eset­ben egész­sé­ge­seb­bek a hagyo­má­nyos fehér cukor­nál:

  • Agá­vé szi­rup – Ala­csony gli­ké­mi­ás inde­xű, eny­hén kara­mel­lás ízű.
  • Juhar­szi­rup – Vita­mi­nok­ban és ásvá­nyi anya­gok­ban gaz­dag, finom ízű.
  • Kókusz­vi­rág cukor – Ala­cso­nyabb gli­ké­mi­ás inde­xű, eny­hén kara­mel­lás ízű.
  • Erit­rit – Kaló­ria­men­tes cukor­al­ko­hol, nem eme­li a vér­cu­kor­szin­tet.
  • Ste­via – Növé­nyi ala­pú, kaló­ria­men­tes éde­sí­tő­szer.
  • Dato­ly­apasz­ta – Ter­mé­sze­tes, édes és rost­ban gaz­dag éde­sí­tő­szer.
  • Bar­na rizs­szi­rup – Eny­hén édes, las­sab­ban szí­vó­dik fel.

#2 Külön készí­tett fogá­sok

Amennyi­ben egyes étel­ér­zé­keny­sé­gek miatt a hagyo­má­nyos fogá­so­kat nem lehet tel­je­sen lecse­rél­ni, érde­mes kisebb ada­go­kat külön elké­szí­te­ni az érin­tet­tek szá­má­ra. Tapasz­ta­la­tom alap­ján itt azon­ban könnye­dén elő­for­dul­hat az is, hogy a csa­lád java­részt kíván­csi lesz az újdon­ság­ra, így töb­ben fog­ják majd azt meg­kós­tol­ni, így meg­es­het, hogy a jövő kará­csony­kor már min­den­ki a men­tes meg­ol­dást fog­ja előny­ben része­sí­te­ni.

#3 Batyus meg­ol­dás

Ez csu­pán annyit jelent, hogy min­den­ki a biz­ton­sá­gos és meg­szo­kott ott­ho­ni kör­nye­zet­ben, saját esz­kö­zök­kel elké­szí­ti az éte­lét. Így a házi­gaz­dák is sok­kal stressz­men­te­seb­ben készül­het­nek a ven­dé­gek foga­dá­sá­ra és az aller­gi­á­sok vagy éppen a vala­mi­lyen dié­tát köve­tők is sok­kal maga­biz­to­sab­ban fog­nak tud­ni fala­toz­ni, hiszen pon­to­san tud­ják majd, hogy mi került bele az étel­be.

Kép: Can­va seb_ra

Egész­sé­ges éte­lek ünne­pek­kor: Lehet­sé­ges, még­pe­dig szen­zá­ci­ó­san!

A nyers vegán étrend –ahol az éte­lek hőke­ze­lés nél­kül, ter­mé­sze­tes for­má­juk­ban kerül­nek a tányér­ra– első­re talán szo­kat­lan­nak tűn­het egy hagyo­má­nyos étke­zé­sen, de némi kre­a­ti­vi­tás­sal és elő­ké­szü­let­tel rend­kí­vül ízle­tes és ünne­pi éte­lek készít­he­tők. Erről az étke­zés­ről bőveb­ben az elő­ző cikk­ben olvas­hatsz.

Ha sza­bad­já­ra enged­jük a fan­tá­zi­án­kat és nyi­tot­tak vagyunk az újra, akkor az egész csa­lád szá­má­ra készít­he­tünk ízle­tes nyers vegán cso­dá­kat, ami után min­den­ki meg­nyal­ja majd a tíz ujját. Ehhez készí­tet­tem egy menü­sort, ami nálunk egé­szen biz­to­san meg­ta­lál­ha­tó lesz az ünne­pi asz­ta­lon:

Hir­de­tés

# Elő­étel: nyers vegán zöld­ség­kré­mek és már­to­ga­tó­sok –ízle­tes és egy­sze­rű avo­ká­dó­krém, dió­pás­té­tom friss zöld­sé­gek­kel vagy nyers mag­vak­ból készült „ropo­gós­sal” kitű­nő kez­dés lehet.

# Salá­ták: gaz­dag és szí­nes – gyö­nyö­rű, vál­to­za­tos nyers salá­ták aszalt para­di­csom­mal, dió­val, és fűsze­re­zett mag­vak­kal fel­tur­bóz­va.

# Főétel: nyers vegán szé­ke­lyes káposz­ta –ünne­pi főétel­ként fan­tasz­ti­kus lát­vá­nyá­ban is helyt­áll.

# Desszert: nyers vegán bejg­li – a kará­csony édes­sé­gét is meg­ad­hat­ják, anél­kül, hogy bár­ki komp­ro­misszu­mot érez­ne az ízek terén.

Hogyan han­gol­juk össze a külön­bö­ző étren­de­ket?

A közös étke­zé­sek akkor iga­zán fel­eme­lők, ha min­den­ki részt tud ven­ni ben­ne úgy, hogy köz­ben nem érzi magát kire­keszt­ve az éte­lek miatt. Szá­mom­ra ezt az utób­bi évek­ben úgy sike­rült kivi­te­lez­ni, hogy elké­szí­tet­tem a hagyo­má­nyos ünne­pi éte­lek nyers vegán ver­zi­ó­ját. Amint meg­je­len­tem az asz­tal­nál az étek­kel, egy­ből kér­dez­get­ték, hogy hogyan csi­nál­tam, kaphatnak‑e kós­to­lót, mi is van ben­ne.

“Nem is gon­dol­tuk vol­na, hogy ilyet is lehet.”

Mivel több­fé­le étrend talál­ko­zik egy asz­tal­nál, néhány prak­ti­kus meg­ol­dás segít­het a csa­lá­di komp­ro­misszu­mok beik­ta­tá­sá­val és épí­tő jel­le­gű beszél­ge­té­se­ket gene­rál. Arra, hogy a tár­sa­ság­ban min­den­ki min­dent meg tud­jon kós­tol­ni három lehe­tő­sé­get hoz­tam:

#1 Svéd­asz­ta­los meg­ol­dás: Több­fé­le étel készí­té­se, ame­lyek külön­bö­ző étren­di igé­nye­ket kielé­gí­te­nek, így min­den­ki sza­ba­don választ­hat. Egy nyers vegán fogás, egy glu­tén­men­tes opció, és a hagyo­má­nyos éte­lek mind helyet kap­hat­nak az asz­ta­lon.

#2 Együtt­mű­kö­dés a menü ter­ve­zé­sé­ben: A menü közös meg­ter­ve­zé­se lehe­tő­sé­get ad arra, hogy min­den csa­lád­tag elő­re kife­jez­ze kíván­sá­ga­it, és közö­sen talál­ja­tok meg­ol­dást a fogá­sok­ra.

#3 Vegyes tányé­rok és fogá­sok: Egy-egy étel vari­á­lá­sa, pél­dá­ul nyers és főtt ver­zi­ók elké­szí­té­se, remek meg­ol­dás lehet, ha ugyan­azt az ételt más-más for­má­ban sze­ret­né élvez­ni a csa­lád.

Kép: Can­va DGLi­ma­ges

Étel­ké­szí­tés közö­sen: Csa­lá­di élmény

Az étel­ké­szí­tés maga is egy hasz­nos közös­sé­gi élmény lehet az ünne­pek alatt. Együtt süt­ni-főz­ni és készü­lőd­ni a csa­lád­dal, segít össze­hoz­ni az embe­re­ket és lehe­tő­sé­get ad arra is, hogy min­den­ki meg­is­mer­ked­jen az új, eset­leg szo­kat­lan alap­anya­gok­kal, vál­to­za­tos cso­dá­i­val.

Nálunk pél­dá­ul uno­ka­hú­gom, aki öt éves, rend­kí­vü­li módon élvez­te a közös készü­lő­dés min­den moz­za­na­tát. Önfe­led­ten nevet­gél­tünk, kará­cso­nyi dalo­kat éne­kel­tünk és örven­dez­tünk a meg­hitt együtt töl­tött pil­la­na­tok­ban. Az elpa­ko­lás részé­nél elmúlt a lel­ke­se­dé­se, azt ránk hagy­ta a tapasz­tal­tab­bak­ra.

Mind­ez remek lehe­tő­sé­get nyújt az új hagyo­má­nyok kiala­kí­tá­sá­ra. Az újfaj­ta étren­dek és étke­zé­si szo­ká­sok új hagyo­má­nyo­kat is kiala­kít­hat­nak. Egy közös desszert­ké­szí­tés pél­dá­ul évről évre vissza­tér­het az ünne­pi szo­ká­sok közé, emel­ve ezzel az étke­zé­sek szín­vo­na­lát és hoz­zá­já­rul­va egész­sé­günk fenn­tar­tá­sá­hoz. Gyer­mek­ko­rom­ban min­den kará­csony­kor test­vé­rem­mel készí­tet­tük el a csa­lád szá­má­ra az ünne­pi vegyes gyü­mölcs salá­tát. Nagyon élvez­tem, ahogy pici helyet csi­kar­va a dol­go­zó asz­ta­lon együtt neki­lát­tunk pucol­ni a man­da­rint, naran­csot, banánt. Már csak az illa­tok­kal is egy­ből ezek a pil­la­na­tok jut­nak eszem­be. Ez a szo­ká­sunk az évek folya­mán kis­sé meg­vál­to­zott, de ami­kor együtt ünnep­lünk, vala­mit min­dig készí­tünk kol­lek­tí­ven.

Kará­csony a sze­re­tet és együtt­lét jegyé­ben

Bár­mi­lyen étren­di kor­lá­tok­kal nézünk is szem­be, a kará­csony való­di jelen­tő­sé­ge a sze­re­tet és az együtt­lét. A közös étke­zés csak egy része annak, hogy min­den­ki jól érez­ze magát. Egy kis oda­fi­gye­lés­sel és rugal­mas­ság­gal a külön­bö­ző étke­zé­si igé­nyek­kel ren­del­ke­ző csa­lád­ta­gok is együtt ünne­pel­het­nek, finom és vál­to­za­tos éte­lek mel­lett.

A közös étke­zés meg­ter­ve­zé­se során érde­mes oda­fi­gyel­ni az egyes étren­di igé­nyek­re, kre­a­tí­van újra­gon­dol­ni a hagyo­má­nyos éte­le­ket, és bevon­ni a csa­lá­dot az étel­ké­szí­tés örö­mé­be. Így min­den­ki élvez­he­ti az ünne­pet – finom éte­lek­kel és meg­hitt pil­la­na­tok­kal gaz­da­gít­va.

Bol­bás Csil­la

Kiemelt kép for­rá­sa: Can­va — Getty Ima­ges Sig­na­tu­re by RGStu­dio

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!