vegán, nyers vegán, zöld, nő, ősz, hajrá, mosoly Kép forrása Canva - Getty Images by JLco - Julia Amaral

Tév­hit vagy való­ság? 10 döb­be­ne­tes fél­re­ér­tés a nyers vegán étrend kap­csán

10 döbbenetes félreértés a nyers vegán étrend kapcsán. Tévhit vagy valóság?
Hirdetés

A nyers vegán étrend: tisz­ta egész­ség vagy veszé­lyes hóbort? Felejtsd el, amit eddig hal­lot­tál! Most leránt­juk a lep­let a tíz leg­gya­ko­ribb tév­hit­ről, és meg­mu­tat­juk, mi a való­di igaz­ság a nyers éte­lek vilá­gá­ban. A nyers vegán élet­mód az utób­bi évek­ben egy­re nép­sze­rűbb lett, sokan még­is fél­re­ér­té­sek és tév­hi­tek alap­ján íté­lik meg ezt a táp­lál­ko­zá­si for­mát. A nyers vegán étrend lénye­ge, hogy csak hőke­ze­let­len, növé­nyi ala­pú élel­mi­sze­re­ket fogyasz­ta­nak, így őriz­ve meg a vita­mi­no­kat, ásvá­nyi anya­go­kat és enzi­me­ket. Bol­bás Csil­la élet­mód tanács­adó és nyers vegán séf írá­sa.

Új kez­det: Hogyan ins­pi­rált egy diag­nó­zis a nyers vegán étrend irá­nyá­ba?

Ami­kor auto­im­mun fia­tal­ko­ri reu­más ízü­le­ti gyul­la­dást diag­nosz­ti­zál­tak nálam, az orvo­sok élet­hosszig tar­tó szte­ro­id­ke­ze­lést java­sol­tak. Ez azon­ban olyan figyel­mez­te­tés­ként hatott rám, hogy elha­tá­roz­tam, alter­na­tív meg­ol­dást kere­sek az egész­sé­gem hely­re­ál­lí­tá­sá­ra. Egy man­du­la­mű­té­tet köve­tő fel­épü­lé­sem során kezd­tem el mélyeb­ben fog­lal­koz­ni a nyers vegán táp­lál­ko­zással, amely­nek gyó­gyí­tó poten­ci­ál­ja tel­je­sen magá­val raga­dott. Foko­za­to­san áll­tam át erre az élet­mód­ra, elő­ször vegán let­tem, majd fél év után nyers vegán. Azóta úgy érzem, ez az egyik leg­ér­té­ke­sebb dön­té­sem volt, amely a tes­ti-lel­ki meg­úju­lá­som alap­ját adja.

Tév­hit #1: „A nyers vegán étrend egy­ol­da­lú.”

Az egyik leg­el­ter­jed­tebb tév­hit az, hogy a nyers vegán étrend nem biz­to­sít­ja a szük­sé­ges táp­anya­go­kat, és főként csak gyü­möl­csök­ből áll. Való­já­ban a nyers vegán táp­lál­ko­zás rend­kí­vül sok­szí­nű: a zöld­sé­gek, gyü­möl­csök, mag­vak, csí­rák, ten­ge­ri algák és fer­men­tált éte­lek szé­les ská­lá­ját kínál­ja. Mielőtt elkezd­tem ismer­ked­ni ezzel a szá­mom­ra tel­je­sen új és az eddi­gi hagyo­má­nya­i­mat alap­ja­i­ban meg­ren­ge­tő étrend­be, csak az haj­tott elő­re, hogy az álta­lam kiala­kí­tott eddi­gi huszon­öt év vegyes táp­lál­ko­zá­som nem volt meg­fe­le­lő és a szer­ve­ze­tem beteg­ség­gel rea­gált. Tud­tam, hogy vala­mi­lyen drasz­ti­ku­sabb vál­tást kell gya­ko­rol­nom, és tel­jes élet­mó­dot vál­ta­nom az egész­sé­gem fel­épü­lé­sé­ért. Mivel meg­ta­pasz­tal­tam olyan álla­po­to­kat, mind­há­rom síkon, ami­kor az egész­ség jelen­tő­ség­tel­jes­sé­ge felül­ír­ta az eddi­gi élet tapasz­ta­la­ta­i­mat, így meg­volt a moti­vá­ci­óm.

Tév­hit #2: „A nyers vegán étrend táp­anyag­sze­gény.”

A jól össze­ál­lí­tott nyers vegán étrend rost­ban, vita­mi­nok­ban, anti­oxi­dán­sok­ban és ásvá­nyi anya­gok­ban gaz­dag, ám fon­tos figyel­met for­dí­ta­ni a B12-vita­min, a D‑vitamin és egyes esszen­ci­á­lis zsír­sa­vak pót­lá­sá­ra. Az inten­zív mező­gaz­da­ság és a talaj kime­rü­lé­se miatt a zöld­sé­gek és gyü­möl­csök táp­anyag­tar­tal­ma csök­kent, így nagyobb mennyi­ség fogyasz­tá­sa szük­sé­ges a meg­fe­le­lő bevi­tel­hez. Szá­mom­ra az orto­mo­le­ku­lá­ris medi­ci­na a leg­jobb meg­ol­dás, amely a szer­ve­zet opti­má­lis egész­sé­gét ter­mé­sze­tes, meg­fe­le­lő mennyi­sé­gű táp­anya­gok­kal támo­gat­ja. Érde­mes több­fé­le vita­mint kipró­bál­ni és meg­fi­gyel­ni, mi válik be szá­munk­ra leg­in­kább.

Hir­de­tés
Nyers vegán életmód színe-java
Kép for­rá­sa: Wake­up Maga­zin by Bol­bás Csil­la

Tév­hit #3: „A nyers vegán étrend unal­mas.”

Sokan úgy gon­dol­ják, hogy a nyers éte­lek nem lehet­nek olyan vál­to­za­to­sak vagy ízle­te­sek, mint a főtt éte­lek. Pedig a nyers vegán kony­ha kre­a­tív és sok­szí­nű! Magam is meg­le­pet­ten tapasz­tal­tam azt a faj­ta gaszt­ro­nó­mi­ai vál­to­za­tos­sá­got, amit ez az étrend biz­to­sít szá­mom­ra. Az éte­lek elké­szí­té­sé­hez gyak­ran hasz­ná­lok tur­mix­gé­pet, asza­ló­gé­pet és egy cso­dá­la­tos S‑késes robot­gé­pet. Ezek­kel az esz­kö­zök­kel bár­mi­lyen ételt el lehet készí­te­ni. Leve­se­ket, leve­ket, pás­té­to­mo­kat, kenye­re­ket, édes­sé­ge­ket. Sze­met és ízle­lő­bim­bó­kat gyö­nyör­köd­te­tő fogá­sok­hoz elég egy kis lel­ke­se­dés és kíván­csi­ság.

Tév­hit #4: „A nyers vegán étrend ízte­len.”

Bát­ran alkal­ma­zom az éte­lek elké­szí­té­sé­hez külön­bö­ző fűsze­re­ket, mivel sok­szí­nű­sé­gük nem­csak az éte­lek ízét gaz­da­gít­ja, hanem szá­mos egész­ség­re gya­ko­rolt jóté­kony hatá­suk­kal támo­gat­ják a szer­ve­zet ter­mé­sze­tes műkö­dé­sét. A tisz­ta só fogyasz­tá­sa segít­het meg­előz­ni több kró­ni­kus beteg­sé­get, pél­dá­ul a magas vér­nyo­mást, a só-víz ház­tar­tás egyen­sú­lyá­nak támo­ga­tá­sá­val és az ásvá­nyi anya­gok pót­lá­sá­val. Emel­lett a meg­fe­le­lő sóbe­vi­tel hoz­zá­já­rul­hat az emész­tés javí­tá­sá­hoz és az immun­rend­szer erő­sí­té­sé­hez, csök­kent­ve az anyag­cse­re-prob­lé­mák koc­ká­za­tát. Szá­mom­ra a pati­ka tisz­ta­sá­gú só alkal­ma­zá­sa a leg­ide­á­li­sabb. A mele­gí­tő fűsze­rek hasz­ná­la­ta a téli hóna­pok­ban elő­se­gí­ti a test fel­me­le­ge­dé­sét, támo­gat­ja az immun­rend­szert és ser­ken­ti az emész­tést, ami külö­nö­sen hasz­nos a hideg idő­szak­ban. Ilyen töb­bek között a gyöm­bér, a fahéj és a Cayen­ne bors.

Tév­hit #5: „A nyers vegán étrend drá­ga.”

Tény, hogy bizo­nyos nyers vegán alap­anya­gok, mint pél­dá­ul a mag­vak, a bio zöld­sé­gek vagy a spe­ci­á­lis alap­anya­gok (pl. chia mag, spi­ru­li­na) drá­gáb­bak lehet­nek. Az alap­anyag beszer­zés­nél érde­mes figyel­ni arra, hogy minél kisebb az adag, annál drá­gább. Nálam kiala­kult egy vásár­lá­si rutin, amely a több kg-os kisze­re­lé­sek­re spe­ci­a­li­zá­ló­dott. Így a meg­vett alap­anya­go­kat nagy vöd­rök­ben, lég­men­te­sen táro­lom vagy lefa­gyasz­tom. Ugyan­ak­kor a nyers vegán étrend alap­ve­tő­en egy­sze­rű és meg­fi­zet­he­tő zöld­sé­gek­re és gyü­möl­csök­re épül, külö­nö­sen sze­zo­ná­lis beszer­zés­sel. A fel­dol­go­zott élel­mi­sze­re­ket, húso­kat és tej­ter­mé­ke­ket mel­lőz­ve sok eset­ben a költ­sé­gek sem lesz­nek maga­sab­bak.

Tév­hit #6: „A nyers vegán étrend idő­igé­nyes. ”

Az idő­igé­nyes­ség is néző­pont kér­dé­se: míg néhány étel (pl. aszalt kré­ker) hosszabb elő­ké­szí­tést igé­nyel, a leg­több nyers étel könnyen, főzés nél­kül elké­szít­he­tő. Egy tur­mix vagy friss salá­ta pil­la­na­tok alatt tálal­ha­tó és fogyaszt­ha­tó. Bizo­nyos hoz­zá­va­lók igé­nyel­nek elő­re gon­do­lást, ilye­nek pél­dá­ul a csí­ráz­ta­tás, a magok elő­áz­ta­tá­sa és a szá­rí­tás. Álta­lá­ban egy pár nap­pal előbb átgon­do­lom, miket sze­ret­nék elké­szí­te­ni és elvég­zem az elő­ké­szü­le­te­it. A csí­ráz­ta­tás több nap, a magok ázta­tá­sa pár óra. Így van alkal­mam, hogy az idény­jel­le­ge­ket is figye­lem­be véve még tuda­to­sab­ban tud­jam kiala­kí­ta­ni az étke­zé­se­met.

Nyers vegán étrend öröme
Kép for­rá­sa: Getty Ima­ges Sig­na­tu­re by LSOp­ho­to

Tév­hit #7: „A nyers vegán­ság garan­tál­ja a fogyást és a jobb egész­sé­get.”

Bár sokan szá­mol­nak be pozi­tív egész­ség­ügyi hatá­sok­ról, mint pél­dá­ul több ener­gia, jobb emész­tés vagy súly­csök­ke­nés, a nyers vegán étrend önma­gá­ban nem garan­cia ezek­re. Az étrend­ben sze­rep­lő magas kaló­ria­tar­tal­mú gyü­möl­csök, mag­vak és avo­ká­dó miatt könnyen túl­fo­gyasz­tás­ra kerül­het sor, ami akár súly­gya­ra­po­dás­hoz is vezet­het. Ez nálam is elő­for­dult, de a több moz­gás és a nyu­godt, zava­ró körül­mé­nyek­től men­tes, ala­pos rágá­sú étke­zés meg­hoz­ta az ered­ményt. Az egész­sé­ges nyers vegán étrend meg­kö­ve­te­li a kiegyen­sú­lyo­zott mak­ro­táp­anyag-elosz­tást és a vál­to­za­tos alap­anya­go­kat. Így aki pusz­tán fogyás cél­já­ból kez­de­ne bele, érde­mes szak­ér­tő taná­csa­it kér­ni a hosszú távú ered­mé­nyek érde­ké­ben.

Tév­hit #8: „A nyers vegán étrend hosszú távon fenn­tart­ha­tat­lan.”

Sokan vélik úgy, hogy a nyers vegán étrend hosszú távon nem fenn­tart­ha­tó, és hogy hiány­be­teg­sé­gek­hez vezet­het. Bár való­ban oda­fi­gye­lést és némi tuda­tos­sá­got igé­nyel, hogy min­den szük­sé­ges táp­anya­got bejut­tas­sunk, de egy jól átgon­dolt nyers vegán étrend hosszú távon is fenn­tart­ha­tó. Fon­tos, hogy az étrend ne csak gyü­möl­csök­re kor­lá­to­zód­jon, hanem tar­tal­maz­zon zöld­sé­ge­ket, mag­va­kat, csí­rá­kat és alga­ala­pú táp­lá­lé­ko­kat is. Az is lénye­ges szem­pont, hogy figyel­jünk a tes­tünk jel­zé­se­i­re. Bár kis­sé meg­té­vesz­tő lehet, ami­kor olyan éte­le­ket kívá­nok meg, amik inkább kár­té­ko­nyak, ilyen­kor sej­tem, hogy vala­mi más kis bel­ső hang szó­lalt meg ben­nem. Azon­ban a meg­nyug­ta­tás végett időn­ként vér­vizs­gá­lat­tal is érde­mes ellen­őriz­tet­ni a táp­anyag­szin­tet, hogy biz­to­san fedez­zük a szer­ve­zet szük­ség­le­te­it.

Hir­de­tés

Tév­hit #9: “Csak fia­ta­lok­nak: A vegán étrend nem alkal­mas idő­sek­nek.”

A nyers vegán étrend szá­mos előnyt nyújt­hat idő­seb­bek szá­má­ra, hiszen rost­ban és anti­oxi­dán­sok­ban gaz­dag növé­nyi alap­anya­go­kat tar­tal­maz, ame­lyek támo­gat­ják az emész­tést és segít­het­nek a gyul­la­dá­sok csök­ken­té­sé­ben. A jól meg­ter­ve­zett étrend biz­to­sít­hat­ja a fon­tos vita­mi­no­kat és ásvá­nyi anya­go­kat, pél­dá­ul a cson­tok egész­sé­gé­hez szük­sé­ges kal­ci­u­mot és mag­né­zi­u­mot. Friss növé­nyi enzi­mek ser­ken­tik az anyag­cse­rét és növel­he­tik az ener­gia­szin­tet, miköz­ben kímé­le­te­sen támo­gat­ják a méreg­te­le­ní­tést. Az étren­di vál­toz­ta­tá­sok előtt – külö­nö­sen gyógy­szer­sze­dés ese­tén – aján­lott orvo­si kon­zul­tá­ció.

Tév­hit #10: “A vegán étrend nem tar­tal­maz ele­gen­dő fehér­jét.”

A nyers vegán étrend gaz­dag magas fehér­je­tar­tal­mú zöld­sé­gek­ben és mag­vak­ban, mint pél­dá­ul a spe­nót, a kel­ká­posz­ta és a brok­ko­li, ame­lyek nem­csak táp­lá­lók, hanem sok­fé­le vita­min­ban és ásvá­nyi anyag­ban is gaz­da­gok. A külön­bö­ző mag­vak, mint a tök­mag, len és ken­der­mag szin­tén kiemel­ke­dő fehér­je­for­rá­sok, ame­lyek segí­te­nek a napi szük­ség­let biz­to­sí­tá­sá­ban. Egy pél­dá­val élve, 100 gramm tök­mag fehér­je tar­tal­ma 30 gramm . Így a meg­fe­le­lő­en össze­ál­lí­tott nyers vegán étrend képes fedez­ni a fehér­je­igé­nye­ket, vál­to­za­tos és ízle­tes éte­lek for­má­já­ban. Egy átla­gos fel­nőtt napi fehér­je­szük­ség­le­te körül­be­lül 46–56 gramm, a kor, a nem és a fizi­kai akti­vi­tás szint­je alap­ján vál­to­zó­an. A meg­fe­le­lő fehér­je­be­vi­tel segít az izom­tö­meg fenn­tar­tá­sá­ban és rege­ne­rá­ló­dá­sá­ban, vala­mint fon­tos sze­re­pet ját­szik az álta­lá­nos egész­ség meg­őr­zé­sé­ben.

A nyers vegán étrend körü­li infor­má­ci­ók gyak­ran fél­re­ve­ze­tők, és sok­szor a tájé­ko­zat­lan­ság­ból fakad­nak. Bár nem min­den­ki­nek ide­á­lis hosszú távon ez az étrend, szá­mos előnnyel jár­hat, ha meg­fe­le­lő­en össze­ál­lít­va követ­jük. A nyers vegán­ság nem csu­pán egy étrend, hanem sokak szá­má­ra élet­mód, amely tuda­tos­ság­ra, kre­a­ti­vi­tás­ra és nyi­tott­ság­ra épül. A sze­mé­lyes tapasz­ta­la­tok­nak van a leg­ér­té­ke­sebb épí­tő jel­le­ge. Már az is nagy­sze­rű lépés az egész­ség felé, ha vala­ki akár csak egy-egy étke­zést vált ki nyers vegán fogás­sal, vagy egy­sze­rű­en több friss salá­tát ad a napi étrend­jé­hez. Vajon hogyan érez­néd magad, ha min­den falat való­ban a tes­ted és lel­ked épí­té­sét szol­gál­ná?

Bol­bás Csil­la

Kiemelt kép for­rá­sa: Can­va — Getty Ima­ges by JLco — Julia Ama­ral

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!