Alig hevertük ki a karácsonyt, de már javában benne vagyunk a farsangi szezonban és mindeközben már készülünk a strandtestünkre. Hogy is van ez?! Ha a felgyorsult világ ezen gondját most nem is oldom meg, egy szuper diétás farsangi fánk receptet hoztam most el nektek, amit mértékkel, de javarész bűntudatmentesen fogyaszthatsz a diétád ideje alatt is. Edelényi Karola receptje következik.
Korábban már írtam róla, hogy aktívan számolom a kalóriákat és igyekszem leadni a fókatestet. Azonban ez nem mindig könnyű. Pláne akkor, ha olyan édesszájú valaki, mint én. Imádom a hagyományos ízeket, a jó magyaros konyhát és persze azért az amerikai hamburgereket sem vetem meg. A szerencsém az, hogy számos dolgot helyettesíthetek alacsonyabb kalóriatartalmú hozzávalókra.
Igen, tudom. Más lesz kicsit az íze és állaga, de a tudat legalább ott van, hogy megpróbáltam.
Nincs mit tenni, kísérletezni kell! Én is így szoktam. A karácsonyi menüt is végigkísérleteztem és viszonylag elégedett voltam az eredménnyel. Ezen felbátorodva álltam neki megalkotni a világ legtökéletesebb diétás farsangi fánk receptjét is. Több kevesebb sikerrel! Azonban úgy vélem, hogy meglepően jót sikerült kikísérleteznem, ami még a családnak is ízlett!
Ahogy számomra a hálaadás is elképzelhetetlen pulyka nélkül, úgy a farsangi időszak elképzelhetetlen fánk nélkül. Bár pulykából nem nagyon tudok diétásat a jó hír azonban, hogy a fánk nem feltétlenül ellensége a diétának! Azt, hogy miért arról korábban már itt írt szakértő szerzőnk részletesebben.
Néhány alapanyag cseréjével és a sütési módszer megváltoztatásával könnyen készíthetünk olyan diétás változatot, amely nemcsak ízletes, de jóval kevesebb kalóriát is tartalmaz. A teljes kiőrlésű liszt, a zabpehelyliszt vagy a mandulaliszt nemcsak rostban gazdagabbá teszi a fánkot, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosít. Az eritrit vagy a nyírfacukor pedig remek alternatíva a hagyományos cukor helyett, így csökkentve az édesség glikémiás indexét.
Szerintem ez lett a legszuperebb diétás farsangi fánk recept, amit eddig láttam. Mindennel együtt maximum 45 perc alatt elkészül és még olajszag sem lesz a lakásban!
A hagyományos bő olajban sütés helyett válaszd a sütőben vagy airfryerben sütést, amely jelentősen csökkenti a zsírtartalmat, mégis aranybarna, ropogós fánkokat eredményez. Ha sportolsz, akár edzés előtt is fogyaszthatod, hiszen a gyors felszívódású szénhidrátok energiát adnak. Egy finom diétás fánk tehát nemcsak bűntudatmentes élvezet lehet, hanem okos választás is, ha ügyelsz az egyensúlyra. Ünnepeld a farsangi hangulatot tudatosan, élvezve az ízeket és az egészséges alternatívákat egyaránt!
Jöhet a diétás farsangi fánk recept?
A hozzávalók listájától első ránézésre ne ijedj meg! Ha diétázol, akkor szinte biztos, hogy majdnem mindened lesz otthon. Nézzük is a hozzávalókat, amiből nagyjából 12 darab fenséges diétás farsangi fánk jön ki:
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy zabpehelyliszt)
- 50 g mandulaliszt (opcionális, de könnyebbé teszi a tésztát)
- 1 csomag sütőpor (kb. 12 g)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál eritrit vagy nyírfacukor (ízlés szerint méz is használható)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bio citrom reszelt héja
- 2 közepes tojás
- 200 ml zsírszegény natúr joghurt vagy görög joghurt
- 50 ml mandulatej (vagy más növényi tej)
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj (repceolaj is lehet, de én a kókuszra esküszöm)
Mint mindennél, ha többet vagy kevesebbet szeretnél, akkor vedd elő a matematikus éned és oszd el vagy szorozd meg! Az elkészítés sem bonyolult és még olajszag sem lesz a lakásban, mert a hagyományos verzióval szemben a diétás farsangi fánk most sütőben vagy airfryer-ben készül! Nézzük is az elkészítés menetét:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C‑ra (alsó-felső sütés), és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, vagy használj szilikonos fánkformát.
- Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, só, eritrit, citromhéj.
- Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a joghurtot, mandulatejet, vaníliakivonatot és az olvasztott kókuszolajat.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és óvatosan keverd össze, amíg homogén, sűrű, de lágy tésztát kapsz.
- Kanalazd a tésztát a formába, vagy formázz belőle kis fánkokat vizes kézzel, ha nincs formád. Ezek lehetnek akár gombócok is aminek a közepébe nyomsz egy lyukat vagy teljesen szabályos karikák is, függően attól mennyi időd van.
- Süsd 15–20 percig, amíg aranybarnák lesznek, és egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből.
- Hűtsd ki rácson, majd szórd meg eritrittel vagy egy kevés fahéjas porédesítővel.
Az így elkészült ínycsiklandozó diétás farsangi fánk jó párost alkot a házi cukormentes lekvárral vagy natúr joghurtba kevert fahéjas édesítővel. Ha extra fehérjére vágysz, adhatsz a tésztához 1–2 evőkanál natúr fehérjeport is. Mindemellett én most az Egyszerűen VEGÁN magazinban, egy korábbi írásunkban megjelent nyers vegán lekvárral fogom majd kipróbálni. A lekvár receptjét most ide is bemásolom:
Hozzávalók a nyers vegán sárgabarack lekvárhoz: 1 csésze aszalt sárgabarack, 2 evőkanál agave szirup (vagy más édesítő), kis citromlé, 1 csipet só, kis tisztított víz.
A nyers vegán sárgabarack lekvár elkészítése: A lekvárhoz az aszalt sárgabarackot beáztatjuk vízbe egy éjszakára, hogy kellően megpuhuljon. Legjobb a napon szárított és tartósítószer mentes barack, ami sötétebb a kezelt változatánál. Másnap az ázott aszalt barackokat egy kis édesítővel, citromlével és a vízzel folyékonyra dolgozzuk a robotgépben. És már kész is a nyers vegán sárgabarack lekvárunk. Amennyiben folyékonyabbra szeretnénk, tehetünk bele még egy kicsit az áztató vízből.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!
Kiemelt kép: Canva — Getty Images by margouillatphotos