• Kérdezz! Felelünk!

Nyár végi ízek: Szil­vás-roz­ma­rin­gos csir­ke bul­gur­ral — mutat­juk a recep­tet

Próbáld ki a nyár és az ősz határán ezt a tökéletes szilvás–rozmaringos csirke receptet! Egészséges, szezonális és könnyen elkészíthető fogás, amely garantáltan elvarázsolja a családot és a barátokat.
szilvás rozmaringos csirke, recept, bulgur

Augusz­tus végén, ami­kor las­san búcsút intünk a for­ró nyár­nak, a pia­cok stand­ja­in meg­je­len­nek az ősz hír­nö­kei: a zama­tos szil­va, a lédús sző­lő és a fűsze­re­sebb alap­anya­gok, ame­lyek már a hűvö­sebb esték­hez ille­nek. Ez az idő­szak külön­le­ges lehe­tő­sé­get kínál a kony­há­ban, hiszen még élvez­het­jük a nyár könnyed­sé­gét, miköz­ben foko­za­to­san han­go­ló­dunk az ősz gaz­dag íze­i­re. Az átme­ne­ti fogá­sok közül a leg­iz­gal­ma­sab­bak azok, ame­lyek egye­sí­tik a két évszak leg­ja­vát, így szü­let­het meg egy har­mo­ni­kus, sze­zo­ná­lis étel.

A szil­va iga­zi nyár végi gyü­mölcs, amely édes­kés-savany­kás ízé­vel külön­le­ges ala­pot adhat sós éte­lek­nek is. A magyar kony­há­ban meg­szo­kott, hogy gyü­möl­csö­ket is hasz­ná­lunk húsok mel­lé, hiszen így sok­kal izgal­ma­sabb és egye­dibb ízvi­lág szü­le­tik. A szil­va mel­lett a roz­ma­ring friss, fás aro­má­ja eme­li ki a csir­ke­hús zama­tát, a ket­tő együtt pedig egy­szer­re könnyed és karak­te­res fogást ered­mé­nyez. Ez az étel töké­le­tes válasz­tás lehet akkor is, ha ven­dé­ge­ket várunk, hiszen muta­tós, még­is egy­sze­rű­en elké­szít­he­tő.

A köret­vá­lasz­tás szin­tén fon­tos, ha sze­zo­ná­lis és egész­sé­ges meg­ol­dást kere­sünk. A bul­gur remek alter­na­tí­vá­ja a rizs­nek vagy a bur­go­nyá­nak, gyor­san elké­szül, rost­ban gaz­dag, és kivá­ló­an illik a szil­vás-roz­ma­rin­gos csir­ke mel­lé. Ezzel a kom­bi­ná­ci­ó­val egy olyan tányér kerül­het az asz­tal­ra, amely modern, még­is ott­ho­nos íze­ket kínál. Nem­csak a gaszt­ro­nó­mi­ai élményt gaz­da­gít­ja, hanem hoz­zá­já­rul ahhoz is, hogy egész­sé­ge­seb­ben étkez­zünk.

Hir­de­tés

Ez a recept tehát nem csu­pán egy finom fogás, hanem egy­faj­ta üze­net is: érde­mes a sze­zon kínál­ta alap­anya­gok­kal főz­ni, hiszen így nem­csak fris­sebb és ízle­te­sebb éte­le­ket készít­he­tünk, de a fenn­tart­ha­tó­sá­gért is teszünk. A nyár végi, ősz ele­ji pia­cok tele van­nak lehe­tő­sé­gek­kel, a szil­vá­tól a sző­lőn át a gom­bá­kig, és csak raj­tunk múlik, mennyi­re hasz­nál­juk ki kre­a­tí­van eze­ket az íze­ket. Egy ilyen étel­lel egy­szer­re idéz­zük fel a nyár könnyed­sé­gét és készü­lünk fel az ősz mele­gebb, fűsze­re­sebb íze­i­re.

A szilvás–rozmaringos csir­ke bul­gur­ral tehát egy iga­zi sze­zo­ná­lis átme­ne­ti fogás, amely reme­kül illesz­ke­dik az augusz­tus végi han­gu­lat­hoz. Könnyen elké­szít­he­tő, egész­sé­ges, még­is ünne­pi jel­le­gű étel, amely­ben min­den falat­ban ben­ne van a nyár lezá­rá­sá­nak és az ősz bekö­szön­té­nek élmé­nye. Ez az étel nem­csak a csa­lá­di asz­ta­lon áll­ja meg a helyét, hanem bará­ti vacso­rá­kon is garan­tál­tan sikert arat.

A szil­vás-roz­ma­rin­gos csir­ke hoz­zá­va­lói 4 sze­mély­re:

Szük­sé­ged lesz: 4 egész csir­ke­comb­ra vagy 4 nagyobb csir­ke­mell­re, 6–8 érett, de kemé­nyebb szil­vá­ra, 2 gerezd fok­hagy­má­ra, 2 evő­ka­nál olí­va­olaj­ra, 1 evő­ka­nál méz­re, 1–2 ág friss roz­ma­ring­ra, sóra és bors­ra ízlés sze­rint, 200 g bul­gur­ra és végül 500 ml zöld­ség­alap­lé­re.

Hir­de­tés

Elké­szí­té­se 5 lépés­ben

  1. Sóz­zuk, bor­soz­zuk a csir­két, majd olí­va­olaj­jal bedör­zsöl­jük, és ser­pe­nyő­ben arany­bar­ná­ra pirít­juk.
  2. A szil­vát kima­goz­zuk, negye­dek­re vág­juk, majd a pirí­tott hús­hoz adjuk.
  3. Hoz­zá­ke­ver­jük a fok­hagy­mát, a mézet és a roz­ma­ring­ága­kat, majd lefed­ve, köze­pes lán­gon kb. 25 per­cig párol­juk.
  4. Köz­ben a bul­gurt kevés ola­jon meg­pi­rít­juk, fel­önt­jük for­ró alap­lé­vel, és lefed­ve 10–12 perc alatt puhá­ra párol­juk.
  5. A szil­vás-roz­ma­rin­gos csir­két a bul­gu­rá­gyon tálal­juk, meg­lo­csol­va a sűrű, gyü­möl­csös szósszal.

Az ételt könnyű, szá­raz vörös­bor­ral, pél­dá­ul kadar­ká­val vagy kék­fran­kos­sal érde­mes kínál­ni, de egy fris­sí­tő szó­dá­val vagy kok­tél­lal is töké­le­tes.

Ez a sze­zo­ná­lis recept a nyár és az ősz talál­ko­zá­sát tes­te­sí­ti meg: a szil­va friss gyü­möl­csös karak­te­re a nya­rat idé­zi, a roz­ma­ring és a lak­ta­tó bul­gur viszont már az őszi han­gu­la­tot hoz­za el. Könnyű, egész­sé­ges, még­is ünne­pi fogás, amely jól mutat maga­zin hasáb­ja­in és a csa­lá­di asz­ta­lon egy­aránt. Ha pedig vala­mi hús­men­tes étel­re vágysz, akkor láto­gass át társ­ma­ga­zi­nunk, az Egy­sze­rű­en Vegán olda­lá­ra!

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövess minket és gyere velünk!

Ez nem az amerikai álom, hanem a magyar valóság. Ismerd meg a Street Sixteen zenekart: három szemtelenül fiatal srác, rockzene, koncertek és fesztiválok.
Ötvenhatban a magyarok bizonyították, hogy képesek az összefogásra és eredményeként elzavarták a megszállókat és hazai szövetségeket. Ez a szabadságvágy talán most is felizzott.
Októberben a Bódi család és Kis Grófo ismét közösen állnak majd színpadra, de ezúttal több ezer kilométerre Magyarországtól, Dubaiban. Mutatjuk a részleteket!
A TikToknak Magyarországon csaknem 4 millió aktív felhasználója van, a felhasználók több mint fele 28 év feletti. Te hirdetsz már a TikTok-on?
Hirdetés
Az öngyilkosság megelőzése nemcsak szakemberek feladata, hanem mindannyiunk közös felelőssége. Egy figyelmes kérdés vagy valódi beszélgetés életeket menthet.
Visszatér az RTL-re a nagysikerű prank show, a Kész Átverés, Istenes Bence vezetésével. A műsor a klasszikus, feledhetetlen tréfák és vicces helyzetek jegyében ismét szórakoztatja majd a nézőket.
A BookTok jelenség új korszakot hozott a könyvpiacon: közösségi élményt teremtett, trendeket diktál, és milliókat ösztönöz arra, hogy ismét könyvet vegyenek a kezükbe.
Elkezdődött Mexikó egyik leglátványosabb ősi ünnepe a Día de Muertos. Az ofrenda idén két ikonikus művész, Frida Kahlo és Diego Rivera emléke előtt is tiszteleg.
Egy nap, amikor a tudatosság nem csupán szlogen, hanem a bőrödön érzed. A Tudatos Nők Napja Circle idén először hozta össze a nőket a Kimpton Hotel báltermében.