• Kérdezz! Felelünk!
klíma, konyha, nappali

Kony­hai klí­ma: nem luxus, hanem a nyá­ri túl­élés kul­csa

A konyhai klíma nem luxus, hanem tudatos döntés. Csökkenti a hőterhelést, friss levegőt biztosít, javítja a komfortot és a főzés hatékonyságát.

A nyá­ri káni­ku­la ide­jén sok ház­tar­tás­ban válik elvi­sel­he­tet­len­né a főzés, de ez a prob­lé­ma ipa­ri kony­hák­ban, étter­mek­ben még hat­vá­nyo­zot­tab­ban jelent­ke­zik. A hő és pára kom­bi­ná­ci­ó­ja olyan mik­ro­klí­mát teremt, amely nem­csak a kom­fort­ér­ze­tet csök­ken­ti, hanem hosszú távon az egész­sé­get is veszé­lyez­tet­he­ti. A meg­ol­dás egy­re töb­bek szá­má­ra vilá­gos: a kony­hai klí­ma nem luxus, hanem okos és egész­sé­ges befek­te­tés.

Lip­ták And­rás, a Gree lég­kon­di­ci­o­ná­lók műsza­ki szak­ér­tő­je sze­rint a meg­fe­le­lő­en kivá­lasz­tott klí­ma­be­ren­de­zés jelen­tő­sen javít­ja a hőér­ze­tet, csök­ken­ti a pára­tar­tal­mat, és hoz­zá­já­rul a mun­ka­vég­zés haté­kony­sá­gá­hoz is. Ráadá­sul a modern beren­de­zé­sek már nem­csak hűte­nek, hanem pára­men­te­sí­te­nek és friss leve­gőt is jut­tat­nak a helyi­ség­be – ezzel pedig a főzés nem lesz töb­bé izzasz­tó komp­ro­misszum.

Nem­csak kom­fort, hanem egész­sé­ge­sebb mun­ka­kör­nye­zet is

A főzés során kelet­ke­ző hő, pára és zsír­ré­szecs­kék olyan leve­gőt ered­mé­nyez­nek, ame­lyet hosszú távon belé­le­gez­ni kife­je­zet­ten káros lehet. A szo­ká­sos pára­el­szí­vók nem min­den eset­ben elég haté­ko­nyak, külö­nö­sen akkor, ha zárt tér­ben, kis abla­kos vagy ablak nél­kü­li kony­há­ban dol­go­zunk. Ilyen­kor a kony­hai klí­ma nyújt­hat való­di meg­ol­dást: hűt, pára­men­te­sít, és adott eset­ben még a leve­gőt is cse­ré­li.

Nyá­ron főz­ni való­sá­gos kihí­vás lehet. Sokan nem is gon­dol­nak rá, hogy klí­ma­be­ren­de­zést helyez­ze­nek el a kony­há­ban, pedig ezzel jelen­tő­sen csök­kent­het­jük a hőter­he­lést, ami nem­csak a házi­asszo­nyok, hanem az ipa­ri kony­hák­ban dol­go­zók szá­má­ra is haté­ko­nyabb mun­ka­vég­zést tesz lehe­tő­vé.

– hang­sú­lyoz­za Lip­ták And­rás. Hoz­zá­te­szi: még egy egy­sze­rűbb, inten­zí­vebb sütés után is érde­mes kiszel­lőz­tet­ni, majd a klí­má­val vissza­hű­te­ni a leve­gőt. Ez nem­csak nyá­ron, de télen is hasz­nos lehet, hiszen a szel­lőz­te­tés­sel beáram­ló hideg leve­gő gyor­san vissza­fűt­he­tő.

Miért fon­tos a pára­men­te­sí­tés?

A modern klí­ma­be­ren­de­zé­sek több­sé­ge ren­del­ke­zik pára­men­te­sí­tő funk­ci­ó­val, ami külö­nö­sen hasz­nos a kony­hai kör­nye­zet­ben. A főzés köz­ben kelet­ke­ző pára lecsa­pó­dik a hideg hőcse­ré­lőn, így a leve­gő szá­rad. Ez a folya­mat nem­csak a kom­fort­ér­ze­tet növe­li, hanem meg­előz­he­ti a pené­sze­dést és a feles­le­ges ned­ves­ség miat­ti káro­kat is.

A főzés köz­ben kelet­ke­ző gőz jelen­tő­sen ter­he­li a klí­mát is, ezért lénye­ges olyan gépet válasz­ta­ni, amely­nek haté­kony a pára­men­te­sí­tő funk­ci­ó­ja.

– mond­ja Lip­ták And­rás. Az ablak nél­kü­li kony­hák ese­té­ben még fon­to­sabb a friss leve­gő bejut­ta­tá­sa. Erre alkal­ma­sak a friss leve­gő modu­lok­kal fel­sze­relt klí­mák, melyek nem csu­pán kering­te­tik a leve­gőt, hanem kívül­ről új, oxi­gén­dús leve­gőt jut­tat­nak be. A hővissza­nye­rős modu­lok még haté­ko­nyab­bá teszik ezt: télen elő­me­le­gí­tik, nyá­ron pedig elő­hű­tik a beszí­vott leve­gőt.

Tisz­tí­tás, kar­ban­tar­tás: a kony­hai klí­ma ellen­sé­ge a zsír és a pára

A kony­há­ban hasz­nált klí­mák foko­zot­tan ki van­nak téve a zsí­ros, párás leve­gő okoz­ta szennye­ző­dé­sek­nek. Ennek követ­kez­té­ben sok­kal gyak­rab­ban kell őket taka­rí­ta­ni, mint a lakás más pont­ja­in elhe­lye­zett beren­de­zé­se­ket. Ha ez elma­rad, a készü­lék haté­kony­sá­ga gyor­san csök­ken, sőt, akár tel­je­sen tönk­re is mehet.

Heten­te vagy két­he­ten­te ellen­őriz­zük és tisz­tít­suk a szű­rő­ket – ez főként az ipa­ri kony­hák­ban kiemel­ten fon­tos. A szű­rők eltö­mő­dé­se meg­nö­ve­li a fogyasz­tást, ront­ja a tel­je­sít­ményt és káro­sít­hat­ja a bel­ső rend­szert is.

– figyel­mez­tet a Gree szak­ér­tő­je. A tisz­tí­tás egy­sze­rű: a szű­rők házi­lag is kimos­ha­tók, meleg víz alatt. Emel­lett érde­mes olyan beren­de­zést válasz­ta­ni, amely magas ener­gia­osz­tály­ba tar­to­zik. Ez nem­csak a kör­nye­ze­tet, hanem a pénz­tár­cán­kat is kímé­li. Az ener­gia­cím­ke min­den fon­tos infor­má­ci­ót tar­tal­maz: a hűté­si tel­je­sít­mény­től kezd­ve a fogyasz­tá­si ada­to­kig. A helyes kivá­lasz­tás­sal hosszú­tá­von opti­ma­li­zál­ha­tó az üze­mel­te­tés költ­sé­ge és haté­kony­sá­ga is.

Milyen klí­mát válassz a kony­há­ba?

A válasz­tás során figye­lem­be kell ven­ni a helyi­ség mére­tét, adott­sá­ga­it és funk­ci­ó­ját. Kis laká­sok ese­té­ben a leg­prak­ti­ku­sabb meg­ol­dás egy csen­des, fal­ra sze­rel­he­tő oldal­fa­li klí­ma, amely mini­má­lis zaj mel­lett biz­to­sít­ja a kívánt hőmér­sék­le­tet. Amennyi­ben ez nem meg­old­ha­tó, egy mobil­klí­ma is szó­ba jöhet, ám ezek kevés­bé haté­ko­nyak és több zaj­jal jár­nak.

Ipa­ri kony­hák­ba a lég­csa­tor­nás rend­sze­rek aján­lot­tak. Ezek képe­sek nagyobb lég­mennyi­sé­get moz­gat­ni, ugyan­ak­kor esz­té­ti­ku­san elrejt­he­tők az álmennye­zet­ben vagy a falak­ban. A ven­dég­lá­tó­ipar­ban, ahol a kom­fort és a tisz­ta­ság együtt szá­mít, ezek a rend­sze­rek jelen­tik az opti­má­lis válasz­tást.

A kony­hai klí­ma befek­te­tés, ami min­den nap vissza­hoz­za az árát

A modern klí­ma­tech­no­ló­gia már messze nem csu­pán luxus­esz­köz. Egy jól meg­vá­lasz­tott és rend­sze­re­sen kar­ban­tar­tott kony­hai klí­ma egy­szer­re jelent kényel­met, haté­kony­sá­got, tisz­tább leve­gőt és egész­sé­ge­sebb kör­nye­ze­tet. Aki nap mint nap főz – akár ott­hon, akár mun­ka­he­lyen –, pon­to­san tud­ja, mennyit szá­mít néhány fok­kal keve­sebb hő, vagy egy-egy kel­le­met­len szag hiá­nya.

A lég­kon­di­ci­o­ná­lás ma már nem csak a nap­pa­lik kivált­sá­ga. A kony­ha – ahol a leg­több hő, pára és szennye­ző­dés kelet­ke­zik – épp­úgy meg­ér­dem­li az intel­li­gens hűtést és szel­lőz­te­tést. A kony­hai klí­ma nem trend, hanem meg­ke­rül­he­tet­len meg­ol­dás egy kor­sze­rű ott­hon­ban vagy ven­dég­lá­tó­egy­ség­ben.

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Robbie Williams viaszmása Budapestre érkezett! A Madame Tussauds Budapest bemutatta a világsztár élethű mását, amelyet Abaházi Csaba mutatott be a rajongóknak két nappal a koncert előtt.
A nyár közepe is tartogat sokak számára élményeket, örömöt vagy éppen bosszúságot! Mutatjuk a jövő heti horoszkópot!
Október 4-én az Állatok Világnapját ünnepeljük. Állatorvosként vallom, hogy a valódi szeretet azt jelenti, hogy tiszteljük őket annak, amik: nem emberként, hanem saját fajuk igényeivel, szükségleteivel.
Gyomnövényként ismerjük, azonban a porcsin igazi természetes kincs. Gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, miközben hozzájárul a bőr egészségéhez és belső vitalitáshoz.
Mikor? Kinek? Hogyan? Miből? Ismerős kérdések, ha vállalkozásindítás előtt állsz és akkor is csak akkor, ha erős az idegrendszered.
Hirdetés
Fabricius Gábor új regénye tabudöntő és mélyen személyes: férfi áldozat, családon belüli bántalmazás, önismeret és gyógyulás a középpontban.
A SZÉP-kártya használók sokkal inkább a hoteleket részesítik előnyben és több időt töltenek utazással. Mutatjuk a részleteket!
Az X-Faktor legújabb válogatójában Sóti Julianna egy megrendítő produkcióval állt színpadra, amely a családon belüli erőszakra hívta fel a figyelmet.
A Caffè Vergnano kutatás szerint a magyarok 86%-a naponta kávézik. Fedezd fel, hogyan teremthet a csésze valódi énidőt és mindfulness-t.
Megérkezett az IKEA karácsonyi kollekciója! Gustaf Westman játékos és színes dizájnja új szintre emeli az ünnepi hangulatot.
Meghosszabbították a Hégető Honorka-díj jelentkezési határidejét! Október 15-ig várják a pályázatokat videó, fotó vagy fotósorozat kategóriában.
Hirdetés