• Kérdezz! Felelünk!

Hel­lo grill­sze­zon! Itt van a leg­jobb örmény kebab recept, amit vala­ha ettél

Elindult a Világ ízei, avagy nemzetiségi konyhák rovatunk. Elsőként egy igazi autentikus örmény kebab receptet hoztunk el nektek.
örmény kebab

Ha nyár, akkor grill­sze­zon. Szia örmény kebab. Leg­alább­is ez nálunk min­dig így van. Ami­óta nyá­ri lakunk elké­szült azóta rend­sze­re­sen járunk össze ott bará­tok­kal és csa­lád­dal, hogy ünne­pel­jük az éle­tet és per­sze egy jót buliz­zunk köz­ben. Kife­je­zet­ten kísér­le­te­ző típu­sú­ak vagyunk, így imád­juk a külön­le­ges íze­ket kom­bi­nál­ni a hazai ízek­kel ez most az örmény kebab recept­jé­vel sem volt más­ként. Ede­lé­nyi Karo­la írá­sa.

A recep­tet ere­de­ti­leg az örmények.hu olda­lon talál­tam, ami­hez vide­ós segéd­let is volt, de idő köz­ben én egy kicsit átdol­goz­tam azt. A ked­ve­met a darált húsos örmény kebab elké­szí­té­sé­hez az hoz­ta meg, hogy gyor­san és egy­sze­rű­en elké­szít­he­tő, így töké­le­tes válasz­tás akkor is, ha kevés időd van. Az ere­de­ti recept sze­rint bárány­húst hasz­nál­nak, de helyet­te akár mar­ha­húst is hasz­nál­hatsz. A sütés­nél fon­tos, hogy ügyel­ni kell rá, hogy ne süsd túl, nehogy szá­raz legyen. A pác ízét friss fűszer­nö­vé­nyek­kel is fokoz­ha­tod, mint a pet­re­zse­lyem, a bazsa­li­kom vagy a roz­ma­ring vagy éppen, amit kívánsz.

Örmény kebab hoz­zá­va­lói

500 g darált bárány­hús (vagy mar­ha­hús), 1 vörös­hagy­ma, apró­ra vág­va, 1 cit­rom, 1 evő­ka­nál olí­va­olaj, 1 teás­ka­nál őrölt kori­an­der, 1 teás­ka­nál őrölt kömény, 1 teás­ka­nál piros­pap­ri­ka, 1/2 teás­ka­nál fahéj, 1/2 teás­ka­nál sze­re­csen­dió, só és bors ízlés sze­rint, friss pet­re­zse­lyem a tála­lás­hoz.

Hir­de­tés

Az ere­de­ti recept az aláb­bi You­Tu­be vide­ó­ban lát­ha­tó Aram Nushi­kyan kert­jé­be­na József­vá­ro­si Örmény Önkor­mány­zat meg­bí­zá­sá­ból.

Az örmény kebab elké­szí­té­sé­nek mene­te

A tel­jes recept négy egy­sze­rű lépés­ből áll. Nekem az vált be, hogy sütés előtt egy nap­pal koráb­ban beke­ve­rem a húst, hogy egy éjsza­kát leg­alább hűtő­ben áll­ni hagy­has­sam. Sze­rin­tem az ízek így sok­kal job­ban össze­ér­nek és sok­kal szaf­to­sabb lesz az elké­szült örmény keba­bunk. Néz­zük is a négy egy­sze­rű lépést:

Hir­de­tés

  1. Egy tál­ban keverd össze a darált húst, a hagy­mát, a cit­rom­le­vet és ‑héjat, az olí­va­ola­jat, a fűsze­re­ket, sót és bor­sot. Ala­po­san gyúrd össze.
  2. For­mázz a hús­ból kis hen­ge­re­ket.
  3. Süsd faszé­nen vagy grill­ser­pe­nyő­ben piros­ra, köz­ben locsold a pác­lé­vel.
  4. Tálald friss zöld­sé­gek­kel, salá­tá­val, pita kenyér­rel és friss pet­re­zse­lyem­mel.

Hama­ro­san hozok még egy örmény salá­ta recep­tet is, hogy tel­jes legyen a kuli­ná­ris élmény. Addig pedig ha elké­szí­te­néd, akkor koráb­ban kol­lé­ga­nőnk Wan­da már bemu­tat­ta nagy­ma­má­ja ková­szos ubor­ká­já­nak recept­jét, ami szin­tén meg­fe­le­lő lehet a tála­lás­hoz.

Ami­ket még nem pró­bál­tam, de idén ezt is kipró­bá­lom

  • Hen­ge­rek for­má­zá­sa helyett hús­po­gá­csá­kat vagy golyó­kat is lehet for­máz­ni, ame­lye­ket meg­tölt­he­tünk sajt­tal, külön­fé­le zöld­sé­gek­kel, dato­lyá­val vagy akár dió­fé­lék­kel is.
  • A meg­sült keba­bot pitá­ban tálal­va akár jog­hurt­tal, tzat­zi­ki­vel vagy hum­musszal is fel­szol­gál­ha­tod.
  • Ha éppen lakás­ban élsz és nincs lehe­tő­sé­ged faszé­nen meg­süt­ni, akkor a keba­bot süt­he­ted sütő­ben is 180 fokon 30–40 per­cig.

Kiemelt kép for­rá­sa: Can­va by Vla­di­mir Miron­ov

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövess minket és gyere velünk!

A gyermekhospice intézet támogatásáért rendezik november 7-én és 8-án a Heart Open második jótékonysági padel versenyét.
Félelem, bizonytalanság és kilátástalanság lett az alapérzés. Elvehetik mindenünk, de elveszíthetjük-e végleg a hitünket is?
Az Éj Eleganciája: lenyűgöző musicalest Csengeri Attilával, Mahó Andreával és Kovács Gáborral. A szenvedély, a hang és a fény estje.
Egyáltalán hiányzik? Sokan nem tudják, miről szól az ünnep és mit kell ilyenkor csinálni, pedig alap dolog lenne, hogy hálásak vagyunk azét, amink van.
Hirdetés
Ötvenhatban a magyarok bizonyították, hogy képesek az összefogásra és eredményeként elzavarták a megszállókat és hazai szövetségeket. Ez a szabadságvágy talán most is felizzott.
A szabadság nem azért van, hogy jobb vállalkozóvá válj. Azért van, hogy újra kapcsolódj önmagadhoz.
Tudd meg, hogyan gondoskodhatsz kutyádról az őszi hónapokban! Tippek, hogy kedvenced boldog és energikus maradjon az évszakváltás alatt.
Az ellenállás nem akadály, hanem a változás előszobája: így alakult át a hetedikesek modulhetén bezárkózásból kíváncsisággá és együttműködéssé.
A papírkönyv varázsa az érzelmi kötődésben rejlik, míg az e-book a praktikumot kínálja. Azonban a titok nem a formátumban, hanem magában az olvasásban rejlik.
Az írni-olvasni tudás világnapja ma már nemcsak a betűk ismeretéről szól, hanem a digitális írástudásról is. Egy új rendszer magyar nyelven indította el programját, amely 9 online jövedelemszerzési technikát tanít meg.