• Kérdezz! Felelünk!

Töké­le­tes grill­ham­bur­ger házi zsem­lé­vel — nyisd meg a grill­sze­zont egy ütős recept­tel!

Egy igazán emlékezetes hamburger titka a házi készítésben rejlik. Ebben a receptben minden benne van: puha, frissen sült zsemle, szaftos húspogácsa és a grill füstös varázsa.
grill hamburger recept

Grill­ham­bur­ger a nyá­ri gril­le­zé­sek egyik csúcs­pont­ja. Két­ség­te­le­nül a csúcs­él­mény a házi ham­bur­ger, külö­nö­sen akkor, ha min­den egyes össze­te­vő saját készí­té­sű – még a zsem­le is. Sokan gon­dol­ják, hogy egy iga­zán jó ham­bur­ger csak étte­rem­ben vagy food truck­ban készül­het. Való­já­ban némi oda­fi­gye­lés­sel és a meg­fe­le­lő alap­anya­gok­kal ott­hon, grill­sü­tőn is elké­szít­he­tő az élmény, ami vetek­szik a leg­job­ba­ké­val.

A kulcs a jó mar­ha­hús, a gon­do­san meg­for­mált hús­po­gá­csa, a fris­sen sütött zsem­le, vala­mint az egyen­súly­ban lévő ízek. A ham­bur­ger nem gyor­s­étel, hanem egy kéz­mű­ves fogás, ha jól csi­nál­juk.

Az aláb­bi recept nem­csak a pogá­csa elké­szí­té­sé­ben segít, hanem azt is meg­mu­tat­ja, hogyan süs­sünk puha, fosz­lós ham­bur­ger­zsem­lét ott­hon. Aki egy­szer meg­ta­pasz­tal­ja a különb­sé­get egy bol­ti és egy saját süté­sű zsem­le között, nehe­zen fog vissza­tér­ni a készen vásá­rolt ver­zi­ók­hoz.

Hir­de­tés

A zsem­le nem csu­pán a töl­te­lék tar­tá­sá­ra szol­gál, hanem része az élmény­nek: legyen eny­hén édes­kés, kívül rop­pa­nós, belül puha, és ne ázzon el a szaf­tos hús­po­gá­csá­tól.

Grill­ham­bur­ger tit­ka

A mar­ha­hús a bur­ger lel­ke. Érde­mes jó minő­sé­gű, zsí­ro­sabb hús­részt válasz­ta­ni – pél­dá­ul nya­kat vagy lapoc­kát – és lehe­tő­leg fris­sen darál­va besze­rez­ni. Íze­sí­tés­nél a keve­sebb több elve érvé­nye­sül: só, bors, eset­leg egy kis wor­ces­ter­shi­re szósz elég is. A gril­le­zés során fon­tos a meg­fe­le­lő hőfok, hogy a kül­se­je ropo­gós kér­get kap­jon, belül pedig szaf­tos marad­jon. A hús­po­gá­csát érde­mes lapos­ra for­máz­ni, a köze­pét eny­hén lenyom­va, hogy ne púpo­sod­jon fel a sütés során.

A szó­szok, zöld­sé­gek és egyéb fel­té­tek már az egyé­ni ízlést tük­rö­zik. Klasszi­kus ched­dar sajt­tal, pirí­tott bacon­nel, friss para­di­csom­mal és ropo­gós salá­tá­val nehéz mel­lé­lő­ni. A zsem­lé­ket érde­mes fél­be­vág­va, vágott felük­kel lefe­lé pár pil­la­nat­ra a grill­re ten­ni, hogy eny­hén meg­pi­rul­ja­nak – ez ext­ra tex­tú­rát és ízt ad az össze­ál­lí­tott bur­ger­nek. Egy jól fel­épí­tett ham­bur­ger min­den réte­gé­ben egyen­súly­ban van a sós, édes, savany­kás és uma­mi íz, és pont ettől válik iga­zán emlé­ke­ze­tes­sé.

Akár egy hét­vé­gi bará­ti össze­jö­ve­tel fő att­rak­ci­ó­ja, akár egy nyá­ri vacso­ra külön­le­ges fogá­sa, ez a házi grill­ham­bur­ger biz­to­san sikert arat. A közös sütés-főzés élmé­nye, a tűz illa­ta, a ropo­gó zsem­le és a szaf­tos hús kom­bi­ná­ci­ó­ja sok­kal töb­bet nyújt, mint egy egy­sze­rű étke­zés: egy nyá­ri pil­la­na­tot, amit érde­mes újra és újra meg­is­mé­tel­ni.

Házi ham­bur­ger­zsem­le (4 db):

Hoz­zá­va­lók: 250 g finom­liszt, 1 teás­ka­nál , 1 evő­ka­nál cukor, 5 g szá­rí­tott élesz­tő (vagy 15 g friss), 150 ml lan­gyos tej, 30 ml lan­gyos víz, 1 tojás, 25 g olvasz­tott vaj. A tete­jé­re: tojás és sze­zám­mag.

A hoz­zá­va­ló­kat egy tál­ban ala­po­san össze­gyúr­juk, majd a tész­tát egy órán át leta­kar­va keleszt­jük. Ezután 4 rész­re oszt­juk, golyó­kat for­má­zunk belő­le, kis­sé lela­pít­juk, és sütő­pa­pí­ros tep­si­re tesszük. Fel­vert tojás­sal meg­ken­jük, sze­zám­mag­gal meg­szór­juk, majd továb­bi 30 per­cig pihen­tet­jük. Elő­me­le­gí­tett sütő­ben 180 °C‑on 15–18 perc alatt arany­bar­ná­ra süt­jük.

Grill­ham­bur­ger mar­ha­hús­po­gá­csá­ja (4 db):

600 g jó minő­sé­gű darált mar­ha­húst (kb. 20% zsír­tar­ta­lom­mal) sóval, bors­sal, ízlés sze­rint egy kevés wor­ces­ter­shi­re szósszal íze­sí­tünk. 4 rész­re oszt­va, kéz­zel for­má­zunk belő­le kb. 12 cm átmé­rő­jű, 1,5 cm vas­tag pogá­csá­kat, amik­nek a köze­pét eny­hén lenyom­juk. Grill­rá­cson, köze­pe­sen magas hőfo­kon olda­lan­ként 3–4 perc alatt kész­re süt­jük. Ha saj­tos ham­bur­gert sze­ret­nénk, az utol­só perc­ben tegyünk rá ched­dar sze­le­tet, és fed­jük le, hogy szé­pen ráol­vad­jon.

Hir­de­tés

Ha min­den kész, akkor már nincs más dol­gunk, mint a friss zsem­lé­ket fél­be­vág­juk, és a vágott olda­lu­kat rövi­den meg­pi­rít­juk a gril­len. Alul­ra kerül­het szósz (pl. majo­néz, BBQ vagy mus­tár), majd salá­ta, a sült pogá­csa, ráol­vasz­tott sajt, ropo­gós bacon, ubor­ka, para­di­csom, hagy­ma – és végül a zsem­le tete­je. A réte­ge­zés­nél figyel­jünk arra, hogy min­den falat­ban egyen­súly­ban legye­nek az ízek és a tex­tú­rák.

Ezzel a recept­tel egy olyan házi bur­ger készít­he­tő, amely nem­csak ízé­ben, hanem han­gu­la­tá­ban is hoz­za a ked­venc bur­ge­re­zők szint­jét – csak épp grill­ről, saját kéz­ből. Ha pedig vala­mi vegán meg­ol­dás után néz­nél, akkor kat­tints át az egy­sze­rű­en vegán olda­lá­ra!

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövess minket és gyere velünk!

Ez nem az amerikai álom, hanem a magyar valóság. Ismerd meg a Street Sixteen zenekart: három szemtelenül fiatal srác, rockzene, koncertek és fesztiválok.
Ötvenhatban a magyarok bizonyították, hogy képesek az összefogásra és eredményeként elzavarták a megszállókat és hazai szövetségeket. Ez a szabadságvágy talán most is felizzott.
Októberben a Bódi család és Kis Grófo ismét közösen állnak majd színpadra, de ezúttal több ezer kilométerre Magyarországtól, Dubaiban. Mutatjuk a részleteket!
A TikToknak Magyarországon csaknem 4 millió aktív felhasználója van, a felhasználók több mint fele 28 év feletti. Te hirdetsz már a TikTok-on?
Hirdetés
Az ősz beköszöntével egyre több jegy érzi, hogy ideje új kereteket teremteni: most a feladatok, szokások és emberi kapcsolatok újrarendezése hozza meg az egyensúlyt. A 36. hét a tudatos újrakezdések hete lehet.
Válságban is fektess a marketingbe! Az egyedi márkaarculat, tudatos stratégia és erős online jelenlét a növekedés és ügyfélmegtartás alapja.
A kertedben lapul az egyik legegészségesebb szuperfood: a tyúkhúr egész évben friss vitaminforrás, ami nemcsak táplál, de szépít is.
A hamarosan Budapesten is megnyíló Time Out Market bemutatta, hogy milyen éttermek várhatóak az új piactéren. Ezzel együtt bemutatkoznak a Market arcai is!
A tavalyi nagy siker után idén érkezik a II. Lóbarát Fesztivál, ahol izgalmas témákkal és programokkal várják az érdeklődőket. A témában a szervezőt, dr. Tornyi Katalint kérdeztük.
Hoztunk pár alapelemet, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni az otthoni kreatív sarok kialakításához. Tarts velünk!