grillszezon, örmény, kebab, hús Kép forrása Canva by Vladimir Mironov

Hello grillszezon! Itt van a legjobb örmény kebab recept, amit valaha ettél

Elindult a Világ ízei, avagy nemzetiségi konyhák rovatunk. Elsőként egy igazi autentikus örmény kebab receptet hoztunk el nektek.
Hirdetés

Ha nyár, akkor grillszezon. Legalábbis ez nálunk mindig így van. Amióta nyári lakunk elkészült azóta rendszeresen járunk össze ott barátokkal és családdal, hogy ünnepeljük az életet és persze egy jót bulizzunk közben. Kifejezetten kísérletező típusúak vagyunk, így imádjuk a különleges ízeket kombinálni a hazai ízekkel ez most az örmény kebab receptjével sem volt másként. Edelényi Karola írása.

A receptet eredetileg az örmények.hu oldalon találtam, amihez videós segédlet is volt, de idő közben én egy kicsit átdolgoztam azt. A kedvemet a darált húsos örmény kebab elkészítéséhez az hozta meg, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes választás akkor is, ha kevés időd van. Az eredeti recept szerint bárányhúst használnak, de helyette akár marhahúst is használhatsz. A sütésnél fontos, hogy ügyelni kell rá, hogy ne süsd túl, nehogy száraz legyen. A pác ízét friss fűszernövényekkel is fokozhatod, mint a petrezselyem, a bazsalikom vagy a rozmaring vagy éppen, amit kívánsz.

Örmény kebab hozzávalói

500 g darált bárányhús (vagy marhahús), 1 vöröshagyma, apróra vágva, 1 citrom, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál szerecsendió, só és bors ízlés szerint, friss petrezselyem a tálaláshoz.

Az eredeti recept az alábbi YouTube videóban látható Aram Nushikyan kertjébena Józsefvárosi Örmény Önkormányzat megbízásából.

Az örmény kebab elkészítésének menete

A teljes recept négy egyszerű lépésből áll. Nekem az vált be, hogy sütés előtt egy nappal korábban bekeverem a húst, hogy egy éjszakát legalább hűtőben állni hagyhassam. Szerintem az ízek így sokkal jobban összeérnek és sokkal szaftosabb lesz az elkészült örmény kebabunk. Nézzük is a négy egyszerű lépést:

  1. Egy tálban keverd össze a darált húst, a hagymát, a citromlevet és -héjat, az olívaolajat, a fűszereket, sót és borsot. Alaposan gyúrd össze.
  2. Formázz a húsból kis hengereket.
  3. Süsd faszénen vagy grillserpenyőben pirosra, közben locsold a páclével.
  4. Tálald friss zöldségekkel, salátával, pita kenyérrel és friss petrezselyemmel.

Hamarosan hozok még egy örmény saláta receptet is, hogy teljes legyen a kulináris élmény. Addig pedig ha elkészítenéd, akkor korábban kolléganőnk Wanda már bemutatta nagymamája kovászos uborkájának receptjét, ami szintén megfelelő lehet a tálaláshoz.

Amiket még nem próbáltam, de idén ezt is kipróbálom

  • Hengerek formázása helyett húspogácsákat vagy golyókat is lehet formázni, amelyeket megtölthetünk sajttal, különféle zöldségekkel, datolyával vagy akár diófélékkel is.
  • A megsült kebabot pitában tálalva akár joghurttal, tzatzikivel vagy hummusszal is felszolgálhatod.
  • Ha éppen lakásban élsz és nincs lehetőséged faszénen megsütni, akkor a kebabot sütheted sütőben is 180 fokon 30-40 percig.

Kiemelt kép forrása: Canva by Vladimir Mironov

Hirdetés
Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Úgy gondoljuk még ezek az írásaink is érdekelnek téged

Kinek, és miért jó a Canva?

A Canva egy olyan szerkesztőfelület, ami minden vállalkozó számára hasznos lehet. Cikkünkben elemezzük, hogy kinek és mikor éri meg használni vagy PRO verziót választani.

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!