• Kérdezz! Felelünk!

Bitang Bur­ger, az év ham­bur­ge­re­ző­jé­nek siker­tör­té­ne­te

A Bitang Burger három fiatal álmaként indult, és mára Alsóörs egyik legsikeresebb vendéglátóhelyévé vált. Évente 50 ezer hamburgert adnak el, és 2024-ben elnyerték Az Év Hamburgerezője díjat.
Bitang Burger, év hamburgerezője,

A Bala­ton part­ján, ahol az utób­bi évek­ben egy­re több ven­dég­lá­tó­hely kény­sze­rül lehúz­ni a rolót, egy alsó­ör­si ham­bur­ge­re­ző nem­csak túl­él, hanem virág­zik is. A Bitang Bur­ger mára éven­te 50 ezer eladott bur­ger­rel és több mint 100 ezer kiszol­gált ven­dég­gel büsz­kél­ked­het. A tör­té­ne­tük nem csak a gaszt­ro­nó­mi­á­ról szól – hanem álom­ról, kitar­tás­ról és arról, hogy mit jelent való­ban érté­ket terem­te­ni egy folya­ma­to­san vál­to­zó világ­ban.

A ham­bur­ger nép­sze­rű étel min­den gene­rá­ció köré­ben. Ham­bur­ge­re­ző akad jósze­ri­vel hazánk­ban, sokan le is húz­zák a rolót. Van aki tal­pon marad, sőt, hódí­tó útra indul és a ven­dé­gek jól­la­kott hálá­ja mel­lé még szak­mai díjat is bezse­bel­het. Három fia­tal és egy álom. A tör­té­net innen indul.

Egy pezs­gő­vel indult min­den

A Bitang Bur­ger mögött három fia­tal – Kovács BalázsKovács Oli­vér és Rad­nó­ti Mária – áll. 2017-ben, egy vasár­na­pi pezs­gő­zés köz­ben dön­töt­tek úgy, hogy nem csak álmo­doz­nak egy közös vál­lal­ko­zás­ról. Meg is való­sít­ják azt. Az ötlet egy minő­sé­gi ham­bur­ge­re­ző volt, ami nem csak a sze­zon­ban műkö­dik, hanem egész évben nyit­va tart, kiszol­gál­va a helyi­e­ket és az ide­lá­to­ga­tó­kat egy­aránt.

Hir­de­tés

A kez­det nem volt egy­sze­rű. Bár Balázs­nak volt némi gaszt­ro­nó­mi­ai tapasz­ta­la­ta, Oli­vér vil­lany­sze­re­lő­ként, Mária pedig prog­ra­mo­zó­ként dol­go­zott, ami­kor fejest ugrot­tak a ven­dég­lá­tás vilá­gá­ba. Az indu­lás­hoz szük­sé­ges tudást az inter­net­ről szed­ték össze, és több mint két évig dol­goz­tak azon, hogy a Bitang Bur­ger alap­ja­it meg­te­remt­sék. Mire készen áll­tak vol­na a nyi­tás­ra, meg­ér­ke­zett a Covid-jár­vány.

2021 már­ci­u­sá­ban, a jár­vány kel­lős köze­pén, zár­va tar­tó étter­mek­kel és kor­lá­to­zá­sok­kal ter­helt idő­szak­ban nyi­tot­ták meg a Bitang Bur­gert. Csak elvi­tel­re dol­goz­hat­tak, maszk­ban, gumi­kesz­tyű­ben, de a helyi közös­ség támo­ga­tá­sa és a kivá­ló éte­lek gyor­san meg­hoz­ták az első sike­re­ket.

Azóta eltelt öt év, és a Bitang Bur­ger nem­csak tal­pon maradt, hanem folya­ma­to­san fej­lő­dött. Míg sok bala­to­ni ven­dég­lá­tós abban remény­ke­dik, hogy három hónap alatt össze­sze­di az éves bevé­te­lét, ők egész éves nyit­va tar­tás­sal, sta­bil törzs­ven­dég­kör­rel és foko­za­tos növe­ke­dés­sel épí­tik a jövőt.

Bitang Bur­ger nincs varázs­lat – csak tör­té­net

A Bitang Bur­ger tit­ka nem vala­mi varázs­la­tos recept vagy cso­da­mar­ke­ting. „Nincs varázs­lat, tör­té­net van” – fogal­maz­nak a tulaj­do­no­sok. Olyan tör­té­net, amit az elkö­te­le­zett­ség, a mun­ka, az ízek irán­ti szen­ve­dély és a ven­dé­gek tisz­te­le­te írt.

„Ráérez­tünk annak az ízé­re, hogy milyen­nek kel­le­ne len­nie a jövő magyar ven­dég­lá­tá­sá­nak. Kicsit dina­mi­ku­sabb­nak, kicsit kevés­bé feszen­gős­nek, de még­is igé­nyes­nek”

– mond­ják. Ez az atti­tűd, ez a minő­ség irán­ti elkö­te­le­zett­ség tet­te őket mára a hazai ham­bur­ge­re­zők élme­ző­nyé­be.

420 Bitang Bur­ger egy nap alatt

A szá­mok is magu­kért beszél­nek. 2024 ápri­li­sá­ban 420 ételt adtak el egyet­len nap alatt, ami új rekor­dot jelen­tett szá­muk­ra. Az éves eladá­sa­ik mára elérik az 50 ezer dara­bot, ami figye­lem­re mél­tó tel­je­sít­mény nem­csak vidé­ken, de orszá­gos szin­ten is.

Az évek során éven­te 5–8 szá­za­lé­kos for­ga­lom­nö­ve­ke­dést pro­du­kál­tak, ami egy­ben kihí­vás is: nem­csak a keres­let kielé­gí­té­sé­hez kell alkal­maz­kod­ni­uk, hanem a kony­hai kapa­ci­tá­sok bőví­té­sé­hez is.

Még bír­juk, de jövő­re már gon­dol­koz­nunk kell a tovább­lé­pé­sen” – mond­ják. A ven­dég­szám növe­ke­dé­sé­vel nem­csak a mun­ka­fo­lya­ma­to­kat kell opti­ma­li­zál­ni­uk, hanem a minő­sé­get is fenn kell tar­ta­ni­uk – hiszen ez az, ami meg­kü­lön­böz­te­ti őket mások­tól.

Árnyo­más és pél­da­mu­ta­tás

A ven­dég­lá­tás­ban tapasz­tal­ha­tó álta­lá­nos prob­lé­má­kat ők sem kerül­he­tik el: az alap­anyag­árak folya­ma­to­san nőnek, külö­nö­sen a mar­ha­hús­nál, ahol egy­re gyak­rab­ban hal­la­ni a száj- és köröm­fá­jás jár­vány miat­ti drá­gu­lás­ról. Ennek elle­né­re a Bitang Bur­ger­nél tuda­to­san pró­bál­ják tar­ta­ni az ára­kat.

„Nem aka­runk éven­te három­szor árat emel­ni. Sze­ret­nénk pél­dát mutat­ni: lehet más­ként is csi­nál­ni”

– hang­sú­lyoz­zák.

Elis­me­rés a szak­má­tól is — az Év Ham­bur­ge­re­ző­je

2024-ben a Bitang Bur­ger elnyer­te a Street Kit­chen által oda­ítélt Az Év Ham­bur­ge­re­ző­je címet, ami nem csu­pán egy díj a polc­ra. A szak­mai elis­me­rés új len­dü­le­tet adott a csa­pat­nak, és meg­erő­sí­tet­te őket abban, hogy jó úton jár­nak.

bitang burger,
Kép for­rá­sa: Bitang Bur­ger

Ez az elis­me­rés nem­csak a ven­dé­gek vissza­jel­zé­sét, hanem a szak­ma tisz­te­le­tét is tük­rö­zi – külö­nö­sen annak fényé­ben, hogy sokan még min­dig két­ked­ve néz­nek a vidé­ki ven­dég­lá­tó­he­lyek­re.

Food truck­kal a jövő­be

A siker és a növe­ke­dés új lehe­tő­sé­ge­ket is hozott: besze­rez­tek egy food tru­ckot, amellyel ren­dez­vé­nye­ken, fesz­ti­vá­lo­kon, sőt még eskü­vő­kön is meg tud­nak jelen­ni. Ezál­tal még szé­le­sebb közön­sé­get tud­nak elér­ni, miköz­ben a Bitang Bur­ger élményt távo­labb­ra is eljut­tat­ják.

A mobil egy­ség egy újabb lépés abban az irány­ban, hogy a Bitang Bur­ger ne csak egy hely legyen Alsó­ör­sön, hanem egy gaszt­rom­ár­ka, amely az igé­nyes, barát­sá­gos, elér­he­tő ven­dég­lá­tás szi­no­ni­má­ja lesz.

Egy álom, amit érde­mes volt meg­va­ló­sí­ta­ni

A Bitang Bur­ger tör­té­ne­te ins­pi­rá­ció lehet min­den­ki szá­má­ra, aki egy álmot dédel­get – legyen szó ven­dég­lá­tás­ról, vál­lal­ko­zás­ról vagy bár­mi­lyen más útról az élet­ben. Három fia­tal, akik mer­ték komo­lyan ven­ni a gye­rek­ko­ri álmu­kat, elin­dul­tak az isme­ret­len­be, tanul­tak, kitar­tot­tak, és végül Magyar­or­szág leg­jobb ham­bur­ge­re­ző­jé­vé vál­tak.

Hir­de­tés

A siker nem jött gyor­san, és nem is volt könnyű. De a Bitang Bur­ger pél­dá­ja bizo­nyít­ja: ha van tör­té­net, van szen­ve­dély, és van alá­zat a ven­dé­gek felé, akkor a sem­mi­ből is lehet orszá­gos sikert épí­te­ni – akár egy ham­bur­ger­rel is.

Kiemelt kép: Bitang Bur­ger

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövess minket és gyere velünk!

Ez nem az amerikai álom, hanem a magyar valóság. Ismerd meg a Street Sixteen zenekart: három szemtelenül fiatal srác, rockzene, koncertek és fesztiválok.
Ötvenhatban a magyarok bizonyították, hogy képesek az összefogásra és eredményeként elzavarták a megszállókat és hazai szövetségeket. Ez a szabadságvágy talán most is felizzott.
Októberben a Bódi család és Kis Grófo ismét közösen állnak majd színpadra, de ezúttal több ezer kilométerre Magyarországtól, Dubaiban. Mutatjuk a részleteket!
A TikToknak Magyarországon csaknem 4 millió aktív felhasználója van, a felhasználók több mint fele 28 év feletti. Te hirdetsz már a TikTok-on?
Hirdetés
Eljátszottál már a gondolattal, hogy jól jönne egy otthoni hobbisarok? Akkor most itt az ideje a kivitelezésnek! Számos tippet és trükköt hoztam a témában és folytatás következik!
Jakabfi Dávid a JD cukrászda tulajdonosa határozottan kijelentette, hogy náluk idén sem lesz ország tortája. Mutatjuk a részleteket!
Tízből hat dolgozó kényelmetlen széken ül, ami hosszú távon hátfájáshoz és koncentrációs gondokhoz vezethet. Egy friss felmérés szerint a munkavállalók ma már az ergonómikus irodaszéket tartják a legfontosabb juttatásnak.
A sütőtök nyersen is igazi szuperélelmiszer: tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és rosttal. A nyers vegán konyhában felhasználva pedig friss, élő energiát ad.
Nyáron a leghatékonyabb és legegészségesebb hűtés titka a 8 fok szabály és a folyamatos, alacsony fokozatú klímahasználat. Így csökkentheted a számládat és védheted az egészséged.
A tavalyi nagy siker után idén érkezik a II. Lóbarát Fesztivál, ahol izgalmas témákkal és programokkal várják az érdeklődőket. A témában a szervezőt, dr. Tornyi Katalint kérdeztük.