Van valami egészen különleges abban, amikor emberek a kávé köré gyűlnek. Nem csak a koffeinről van szó -bár valljuk be, az sem elhanyagolható-, hanem arról az energiáról, amit a közös szenvedély ad. Szeptember 10-én a budapesti Highland Golf Clubban pontosan ez történt: a második Caffè Vergnano Barista Bajnokságon öt fiatal tehetség mutatta meg, mit tud – és azt is, hogy a kávé mennyivel több a reggeli ébresztőnél. Pagonyi Adrienn kolléganőnk élménybeszámolója következik az eseményről.
A Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértője, Gávris Iván mentorálásával hetekig készültek a résztvevők. Hat hétnyi latte art, eszpresszó-kísérlet és koktélötletelés után végre színpadra léphettek, ahol ugyanazzal a kávéval, ugyanazon a gépen, ugyanazzal a vízzel kellett megmutatniuk, ki mit hoz ki a csészéből. Ez már önmagában is kihívás, de itt jött a csavar:
a kávé készítésnél nemcsak a technikai precizitás, hanem a kreativitás is számított.
Délelőtt a klasszikus vonalon mozogtak -eszpresszók és tejes italok kerültek a zsűri elé. Aztán jött a feketeleves (szó szerint): a vakteszt, ahol bekötött szemmel kellett megkülönböztetniük a helyesen, alul- vagy túlextraktált kávét. A végére pedig jöhetett a kreativitás: a saját, egyedi kávéalapú koktél. Nem csoda, hogy a zsűri asztalán rozmaringos almás-whiskey csoda és málnás-rózsás vodkás különlegesség is landolt.
A zsűri közben minden rezdülést figyelt: gépkezelést, szervírozást, ízeket és persze a történeteket is, amelyeket a versenyzők a kávé mögé tettek. A szigorú, de lelkes bírák közt ott volt a zsűrielnök, Nagy-Bertók Anita és a Coca-Cola HBC Magyarország kávénagykövetei. A dobogó végül így alakult:
- Novák Tekla (Rampart Gasztronómia) – a verseny nyertese, aki most Olaszország felé veszi az irányt.
- Csörgő Dóra (Caffè Vergnano 1882 kávézólánc).
- Nyári Tamás (Tribe Budapest Airport Hotel).
Tekla lelkesedése és energiája már a színpadon is átjött, de a szavaiból is sütött:
Ezen a megmérettetésen nemcsak rengeteg tapasztalatot szereztem, hanem egy támogató, családias közösség része is lehettem, ami hatalmas erőt jelentett. Most már előre tekintek: irány az olaszországi világbajnokság, amire szeretném még tovább csiszolni a tudásomat. Lehet, hogy egy teljesen új kávéalapú koktéllal is előállok! Bízom benne, hogy Chieriben is a legjobbat hozom ki magamból, hiszen célként a dobogós helyezést tűztem ki magam elé: ez motivál most a leginkább.
Ha már koktélok: Tekla nyertes receptjét itt meg is mutatjuk: mert miért ne lehetne otthon is kísérletezni?
Caffè Vergnano: Almás-rozmaringos kávékoktél recept
Ha kedvet kaptál hozzá, hogy te is elkészítsd a nyertes kávé-koktélt, akkor az a jó hírünk van, hogy csak pár hozzávalósra van szükséged: 2 cl almás Jack Daniel’s Tennessee Apple whisky, 3 cl espresso, 1 cl vanília szirup, 1 ág rozmaring.
Ha minden megvan, akkor akár minden reggeled kezdheted egy tökéletes Caffè Vergnano koktéllal. A pohárba elsőként a vanília szirupot töltjük, hogy szép réteges legyen majd a végeredmény. Belehelyezzük a rozmaringágat, és amíg az espresso lefolyik, felmelegítjük a whiskyt. Ezután egy kiskanál segítségével óvatosan ráöntjük a vanília szirupra, fogyasztás előtt pedig felkeverjük, hogy
az ízek harmonikusan összeérjenek, és a vanília édessége, a whisky fűszeres melege és az espresso intenzitása tökéletes egyensúlyt alkosson.
Kávé, kreativitás, közösség és most egy magyar barista, aki Olaszországban is bizonyíthat. Nekem ebből egy dolog biztos: legközelebb, amikor a reggeli kávémba kortyolok, lehet, hogy egy rozmaringág után nyúlok…