A nyers vegán étrend követése egyre népszerűbbé válik, köszönhetően az egészségre gyakorolt sokrétű pozitív hatásainak. Különösen igaz ebben a csodálatos nyári időszakban, amikor rengeteg helyi zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre testünk táplálására. Azonban a nyers vegán étkezés fenntartása nyaralás alatt kihívást jelenthet. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány hasznos tippet és tanácsot, hogy a nyaralásod alatt is figyelhess jólétedre, miközben élvezed a pihenést, a feltöltődést és közben új élményeket szerezhetsz. Bolbás Csilla nyers vegán séf írása.
Számomra a nyaralás tekintetében az jelentette a kihívást, hogy a megszokottból, a komfortzónámon kívül kell helyezkednem huzamosabb időre és így gondoskodnom az étkezésemről. Kezdetben mindig volt nálam valamilyen aszalt gyümölcs, leginkább datolya és füge. Ezekre mindig számíthattam és nem voltam teljesen kiszolgáltatva az esetleges bizonytalanságnak. Többször előfordult az éttermekben, amikor kértem egy salátát, egyből kérdezték, hogy akkor csak ilyen joghurtos öntet és olyan sajt kerüljön-e rá. Sajnálattal tapasztalom, még manapság is megkérdőjeleződik a vegán fogalom ismerete a vendéglátás területén belül. Amikor étterembe megyünk, a foglalásnál már közöljük az ügyintézővel a „különleges” kérést és így felkészültebben várnak.
A legnagyobb meglepetésem az volt, amikor egy komplett hat fogásos nyers vegán menüsort készítettek el kifejezetten számunkra egy étteremben.
Nagyon meghatódtam és minden egyes fogásnál hálásan megköszöntem a felszolgálónak a kreatív étkeket. Visszajelzésként kaptam az információt, hogy a szakács örömét lelte a számára kihívásnak vélt ételkülönlegességek elkészítésében, mert nem a megszokott volt.
Általánosságban elmondható, hogy minden étkezés valamennyire tervezést igényel, kezdve az ötlettel, a beszerzésen át, az elkészítési mód és a kivitelezésen keresztül az elfogyasztásig. Ez a nyaraláskor sincs másként, csupán kibővülnek a lehetőségek az adott hely specializációjára.
Hogyan készülj fel a nyaralásra?
Mielőtt elindulunk, célszerű utána nézni az úti célnak és környékének. Én már az indulás előtt nekiállok keresni speciálisabb éttermeket, bio boltokat és piacokat, ahol friss gyümölcsöket és zöldségeket találhatok. A mediterrán melegebb területek ilyenkor is közkedveltek az utazásra szomjazóknak. Ezeken a helyeken az alap ételválasztékokban több zöldséget és gyümölcsöt fedezhetünk fel, amely kedvező a nyers vegán táplálkozásban. Vannak olyan ételek, amelyek elhagyhatatlanok az étrendünkből, így érdemes végiggondolni, hogy mik azok és -amennyiben lehetőségünk van- magunkkal vinni.
Mivel viszonylag kevés hely van, ahol felkészültek a nyers vegán táplálkozásra, így a szálláshely kiválasztásánál fontos olyat keresni, amely rendelkezik konyhával vagy legalább hűtőszekrénnyel. A mélyhűtő is lényeges szempont lehet, amennyiben több napra tervezve elkészítjük az ételünket és szeretnénk eltartósítani. Nekem az utóbbi években ez nagyon bevált, hogy általában többféle pástétomot és kenyeret készítek el, amelyeket lefagyasztok. Ezek a pástétomok és krémek tökéletesen társíthatók a helyi zöldségekkel és mindig biztosíthatom az étel ellátmányom. Az édességet is hasonló metódussal szoktam megoldani.
Nyers vegán ételek az utazáshoz
Az utazás során praktikus, ha előre elkészítünk néhány egyszerű, jól szállítható nyers vegán ételt. Én a legtöbb utazásnál előre bevásárolok és összekészítem azokat az ételeket, amelyeket tudom, hogy fogyasztani szeretnék. Fő szempont, hogy olyan ételeket vásárolok, amelyek hosszan eltarthatóak, nem romlandóak és könnyedén, akár kis helyen is tárolhatom őket. Összegyűjtöttem pár alapvető étket, amelyek semmiképpen nem maradhatnak ki az utazókonyhámból:
Diófélék és magvak
Ezek előáztatva, majd megszárítva sokáig frissek, ropogósak maradnak. Amennyiben elfogy a készletünk, akkor sincs okunk a pánikra, mert általában mindenhol kaphatóak ilyen jellegű diófélék és magvak. Érdemes figyelni arra, hogy nyers legyen a mag és ne legyen megpörkölve.
Szárított gyümölcsök
Mindenki ismeri az aszalt szilvát, fügét, datolyát és még sorolhatnám, amiket szintén könnyedén szinte akárhol beszerezhetünk. Bár a saját magunk által készített aszalványok összehasonlíthatatlanok a boltban kaphatókkal. Személyes kedvencem az aszalt banán, rendkívüli módon variálható és önmagában is tökéletes és teljes.
Friss gyümölcsök
A helyi gyümölcskínálatnál tapasztaljuk, mennyivel zamatosabbak és teljesebb ízvilágúak a lokális adottságoknak köszönhetően. Én azt javaslom, hogy ennyire romlandó dolgokat semmiképpen ne vigyél magaddal, hanem nézz szét a helyi jellegzetes gyümölcs és zöldségtermések között!
Zöldségchipsek
Az aszalható zöldségek listája szinte mindenre kiterjed, érdemes kísérletezni és felfedezni a számunkra leginkább ideálisat. Személy szerint a kelkáposzta ropogós mellett teszem le a voksom. Ha hosszabb útra indulsz, akkor mindenképpen megéri előre aszalni pár zacskóval, hogy legyen mit ropogtatni az út közben.
Krékerek, kekszek
Zöldségekből és magokból aszalással rengeteg féle krékert és sós ropogós snack-et készíthetünk, amik ideálisak a főétkezések között is és viszonylag jobban bírják a szélsőséges időjárást. Tehetünk rá pástétomot és zöldségeket vagy csak úgy önmagában is fogyasztható. Krémleveshez feltétként a kréker ideális. Mártogatóssal igazi snack élményt nyújt egészséges és tápláló verzióban. Az édes ízvilág is helyet kap a krékerek világában. Készülhetsz több félével, hogy legyen a táskádban mindig egy kis nassolni való.
A nyers vegán utazókonyha mini változata
A legegyszerűbb nyers vegán étek a natúr gyümölcsök és saláták után a smoothie-k. Gyümölcs és víz vagy magtej, és már mehet is a keverés. Turmix gépből is vannak kifejezetten utazáshoz tervezettek, amik kisebbek és feltölthetőek így bárhol, bármikor használhatóak. A késes darálókból is kaphatóak utazáshoz kedvezőbb méretek. Amennyiben lehetőségünk van magunkkal vinni egyet, akkor érdemes beszerezni. A hűtőtáska is pont egy ilyen praktikus eszköz még, ugyanis a romlandó ételeket jégakkukkal ebben tudjuk hidegen tartani, amíg úton vagyunk. Ezek az „apróságok” óriási segítséget nyújtanak abban, hogy megőrizzük az egyensúlyt és a változatosságot az étrendünkben az utazás során is.
Éttermek és helyi piacok felfedezése
Ha étterembe látogatunk, kérdezzünk és kérjünk bátran. Az első időkben még tapasztalatlanul és bátortalanul tértem be különböző éttermekbe, mára már megtanultam, hogy a pincérek és a személyzet is jóindulattal állnak hozzám és az egyszerűnek tűnő, bár felettébb furcsának tartó kérésemet – „egy friss salátát öntet nélkül” -készségesen teljesítik. Szoktam vinni hozzá egy kis pástétomot vagy aszalt zöldség pogácsát és így kiegészítve tökéletesen tápláló étekkel ajándékozom meg magam.
Nyers vegán étrendet követve az éttermek helyett talán a helyi piacok lesznek jobban segítségedre, ahol helyi termelőktől vásárolhatsz frissen szedett zöldségeket és gyümölcsöket. Ezzel támogathatod a helyi gazdaságot és kistermelőket, valamint lehetőséget ad arra is, hogy felfedezd az adott régió különleges ízvilágát a helyi termések által.
Nyaralás alatt se feledkezz meg a hidratálásról!
Az utazás során különösen fontos a megfelelő hidratáció. Bőséges mennyiségű tiszta víz fogyasztása elengedhetetlen a mindennapokban, különösen ilyen meleg időszakban. Amennyiben teheted, vigyél magaddal egy vízszűrő palackot, hogy mindig legyen nálad friss víz.
Járj nyitott szemmel és legyél rugalmas
Nyaralás alatt is fontos a rugalmasság. Bár a nyers vegán étrend tartása szabályokat követel, de gyakorlással és rutinnal egyre kevesebb plusz figyelmet igényel. Azt javaslom, hogy használd ki a nyaralás adta lehetőségeket az új ízek és ételek felfedezésére. Szinte biztos vagyok benne, hogy találkozhatsz majd olyan helyi nyers vegán specialitásokkal, amelyeket még nem próbáltál ki.
Mint láthatod a nyers vegán étkezés fenntartása nyaralás alatt némi előkészületet és rugalmasságot igényel, de a megfelelő tervezéssel és pozitív hozzáállással élvezheted az utazást, miközben hű maradsz étrendedhez és Önmagadhoz. Kellemes nyaralást és EGÉSZséget kívánok!
Az anyagban megjelenő képek a szerző tulajdonát képzik!