bodzaszörp, ivólé Kép forrása WakeUp Network by Marczinka Mátyás

A leg­jobb bodza limo­ná­dé recept — fan­tasz­ti­kus, gyors és finom dié­tás fris­sí­tő ital az idei nyár­ra

Nagy erőkkel berobbant a nyár, ami egyet jelent a kertészkedéssel és a kertben termő, friss házias fogásokkal. Frissítsd fel magad egy gyors bodza limonádéval.
Hirdetés

Ahogy bekö­szönt a jó idő, mind­annyi­an vágyunk vala­mi üdí­tő­re, ami nem­csak fel­fris­sít, hanem ter­mé­sze­tes, egész­sé­ges és finom is. A bodza limo­ná­dé töké­le­tes válasz­tás mind­eh­hez. Illa­tos, külön­le­ges ízvi­lá­gú ital, ami pil­la­na­tok alatt elva­rá­zsol – legyen szó ker­ti par­ti­ról, csa­lá­di ebéd­ről vagy csak egy dél­utá­ni pihe­nés­ről a tera­szon.

Ha eddig még nem pró­bál­tad, most itt a töké­le­tes alka­lom! Koráb­ban már elhoz­tam a nagyi bodza­szörp­jé­nek recept­jét, amit egy kicsit bonyo­lul­tab­ban lehet elké­szí­te­ni, de most ebben a cikk­ben egy sok­kal egy­sze­rűbb tip­pet hoz­tam. Kité­rek arra is, hogy a bodzát milyen dol­gok miatt érde­mes beik­tat­ni a nyá­ri gaszt­ro­nó­mia reper­to­á­rod­ba.

A bodza egy rég­óta ismert és hasz­nált növény Euró­pa-szer­te. Nagy­ma­má­ink elő­sze­re­tet­tel készí­tet­tek belő­le ször­pöt, teát, lek­várt – sőt, a virá­gát paní­roz­va, pala­csin­ta­sze­rű­en is sütöt­ték. A bodza­vi­rág nem­csak ízle­tes, hanem gyógy­ha­tá­sú is: támo­gat­ja az immun­rend­szert, eny­hí­ti a meg­fá­zá­sos tüne­te­ket, és eny­he víz­haj­tó hatá­sú. A bodza limo­ná­dé pedig ennek az illa­tos, virá­gos növény­nek a fel­hasz­ná­lá­sá­val készül – jég­hi­de­gen tálal­va az egyik leg­jobb nyá­ri fris­sí­tő.

Amennyi­re lehet törek­szem a ter­mé­sze­tes alap­anya­gok­ra a kony­há­ban és úgy álta­lá­nos­ság­ban a min­den­na­pok­ban is. A most meg­osz­tott bodza limo­ná­dém is ilyen. Nincs ben­ne tar­tó­sí­tó­szer, mes­ter­sé­ges aro­ma vagy szí­ne­zék – ha magad­nak készí­ted, pon­to­san tudod, mi van ben­ne.

Hir­de­tés

A bodza­vi­rág jel­leg­ze­tes, eny­hén édes­kés, virá­gos íze külön­le­ges­sé teszi és kiegé­szí­ti a klasszi­kus limo­ná­dé recep­tet. Ha cukor helyett méz­zel vagy ter­mé­sze­tes éde­sí­tő­vel készí­ted, egy vita­mi­nok­ban gaz­dag, még­is kaló­ria­sze­gény italt kapsz. A bodza limo­ná­dé kivá­ló­an pótol­ja a folya­dé­kot a for­ró napo­kon, és segít elke­rül­ni a kiszá­ra­dást.

A töké­le­tes bodza limo­ná­dé recept­je

Eljött a vár­va várt rész: muta­tom, hogyan készít­he­ted el ott­hon ezt a külön­le­ges, illa­tos nyá­ri italt. A ker­tem­ben lévő bodza­fa virág­zá­sá­nak ide­jén heten­te több alka­lom­mal készí­tem el ezt a recep­tet, ami­vel min­dig kísér­le­te­zek. Néz­zük is az alap­re­cep­tet:

Hoz­zá­va­lók (kb. 1,5 liter­hez):

  • 6–8 friss bodza­vi­rág (lehe­tő­leg vegy­szer­men­tes hely­ről szed­ve),
  • 1 nagyobb bio cit­rom (vagy 2 kisebb),
  • 1–2 evő­ka­nál méz vagy 4–5 evő­ka­nál cukor (ízlés sze­rint én éde­sí­tő­vel készí­tem),
  • 1,5 liter szén­sav­men­tes víz (vagy szó­da­víz, ha pezs­gő­sebb limo­ná­dét sze­ret­nél a fenn­tart­ha­tó­ság miatt nekem szó­da­gé­pem van itt­hon),
  • jég­koc­ka
  • friss men­ta (opci­o­ná­lis)

A leg­jobb idő a bodza­vi­rág sze­dé­sé­re május vége és júni­us köze­pe. Kerüld a for­gal­mas utak men­tét, és válassz tisz­ta, ter­mé­sze­tes kör­nye­ze­tet.

Elké­szí­tés lépés­ről lépés­re:

  1. Sze­dés után óva­to­san rázd le a virá­go­kat, hogy a boga­rak távoz­za­nak, de ne mosd meg víz­zel, mert a virág­por­ban van az íz és az illat. Ha még­is muszáj, akkor csak nagyon gyor­san és óva­to­san öblítsd le.
  2. Sze­le­teld fel a cit­ro­mot vékony kari­kák­ra. Ha bio cit­ro­mot hasz­nálsz, a héját is bát­ran bele­te­he­ted az ital­ba, mivel ren­ge­teg aro­ma van ben­ne.
  3. Egy nagy üveg­kan­csó­ba vagy üveg­pa­lack­ba tedd bele a bodza­vi­rá­go­kat és a cit­rom­ka­ri­ká­kat. Öntsd rá a vizet, majd add hoz­zá a mézet vagy cuk­rot. Jól keverd össze, majd fedd le, és hagyd áll­ni leg­alább 4–6 órát a hűtő­ben, de akár egy éjsza­kán át is érlel­he­ted.
  4. Ami­kor elér­ke­zett a pil­la­nat, szűrd le a limo­ná­dét, hogy ne marad­ja­nak ben­ne virág­da­ra­bok. Töltsd poha­rak­ba, dobj bele jég­koc­kát, és díszítsd friss men­tá­val.

Ez az ital hűt­ve az iga­zi, így akár jég­koc­ka­tar­tó­ba is lefa­gyaszt­ha­tod a limo­ná­dét, hogy később kok­tél­hoz hasz­nál­hasd.

+1 kulissza­ti­tok: én leg­több­ször ben­ne hagyom a kis virá­go­kat is a limo­ná­dé­ban és azzal együtt iszom meg. Sze­rin­tem nagyon han­gu­la­tos ahogy úsz­kál­nak ben­ne a kis virá­gok miköz­ben kor­tyol­ga­tom. A bodza limo­ná­dé alap­re­cept­je nálam csak ennyi. De mint koráb­bi írá­sa­im­ból már rájö­het­tél kísér­le­te­ző típus vagyok, így nyil­ván a limo­ná­dét is sűrűn fel­tur­bó­zom.

Vari­á­ci­ók, ha kísér­le­tez­ni sze­ret­nél

bodza limo­ná­dé alap­re­cept­je sok­fé­le­kép­pen vari­ál­ha­tó, attól füg­gő­en, mire vágysz. Csap­víz­zel vagy szó­dá­val is készít­he­ted, tel­je­sen más­ként fog meg­je­len­ni az íze. Sűrűn elő­for­dul, hogy a kert­ben talál­ha­tó sze­zo­ná­lis gyü­möl­csök­kel íze­sí­tem, mint pél­dá­ul eper, mál­na vagy éppen dinnye. Így nem­csak fino­mabb lesz, de sok­kal vidá­mabb is az össz­kép.

Hir­de­tés

Az idei tava­szi idő­já­rás miatt kis­sé meg­fáz­tam, így most a fer­tőt­le­ní­tő hatá­sa miatt gyöm­bért reszel­tem bele, pár levél bazsa­li­kom­mal. Mind­ez izgal­mas csa­vart adott a bodza limo­ná­dé­nak. A követ­ke­ző, amit ki aka­rok még pró­bál­ni, hogy jeges tea alap­ként készí­tem el: víz helyett ázta­tott zöld­te­át vagy kamil­la­te­át hasz­ná­lok majd.

bodza limo­ná­dé nem­csak finom, hanem egész­sé­ges is. Egy korty, és már­is egy virá­gos réten érez­he­ted magad. Könnyen elké­szít­he­tő, ter­mé­sze­tes alap­anya­gok­ból áll, és kivá­ló alter­na­tí­vá­ja a cuk­ros, bol­ti üdí­tők­nek.

Akár egye­dül pihensz a kert­ben, akár bará­to­kat fogadsz ven­dég­ség­be, a bodza limo­ná­dé garan­tál­tan min­den­kit levesz a lábá­ról. Pró­báld ki, kísér­le­tezz vele, és találd meg a saját ked­venc vál­to­za­to­dat!

Kiemelt kép for­rá­sa: Wake­Up Net­work by Mar­czin­ka Mátyás

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés