Ahogy beköszönt a jó idő, mindannyian vágyunk valami üdítőre, ami nemcsak felfrissít, hanem természetes, egészséges és finom is. A bodza limonádé tökéletes választás mindehhez. Illatos, különleges ízvilágú ital, ami pillanatok alatt elvarázsol – legyen szó kerti partiról, családi ebédről vagy csak egy délutáni pihenésről a teraszon.
Ha eddig még nem próbáltad, most itt a tökéletes alkalom! Korábban már elhoztam a nagyi bodzaszörpjének receptjét, amit egy kicsit bonyolultabban lehet elkészíteni, de most ebben a cikkben egy sokkal egyszerűbb tippet hoztam. Kitérek arra is, hogy a bodzát milyen dolgok miatt érdemes beiktatni a nyári gasztronómia repertoárodba.
A bodza egy régóta ismert és használt növény Európa-szerte. Nagymamáink előszeretettel készítettek belőle szörpöt, teát, lekvárt – sőt, a virágát panírozva, palacsintaszerűen is sütötték. A bodzavirág nemcsak ízletes, hanem gyógyhatású is: támogatja az immunrendszert, enyhíti a megfázásos tüneteket, és enyhe vízhajtó hatású. A bodza limonádé pedig ennek az illatos, virágos növénynek a felhasználásával készül – jéghidegen tálalva az egyik legjobb nyári frissítő.
Amennyire lehet törekszem a természetes alapanyagokra a konyhában és úgy általánosságban a mindennapokban is. A most megosztott bodza limonádém is ilyen. Nincs benne tartósítószer, mesterséges aroma vagy színezék – ha magadnak készíted, pontosan tudod, mi van benne.
A bodzavirág jellegzetes, enyhén édeskés, virágos íze különlegessé teszi és kiegészíti a klasszikus limonádé receptet. Ha cukor helyett mézzel vagy természetes édesítővel készíted, egy vitaminokban gazdag, mégis kalóriaszegény italt kapsz. A bodza limonádé kiválóan pótolja a folyadékot a forró napokon, és segít elkerülni a kiszáradást.
A tökéletes bodza limonádé receptje
Eljött a várva várt rész: mutatom, hogyan készítheted el otthon ezt a különleges, illatos nyári italt. A kertemben lévő bodzafa virágzásának idején hetente több alkalommal készítem el ezt a receptet, amivel mindig kísérletezek. Nézzük is az alapreceptet:
Hozzávalók (kb. 1,5 literhez):
- 6–8 friss bodzavirág (lehetőleg vegyszermentes helyről szedve),
- 1 nagyobb bio citrom (vagy 2 kisebb),
- 1–2 evőkanál méz vagy 4–5 evőkanál cukor (ízlés szerint én édesítővel készítem),
- 1,5 liter szénsavmentes víz (vagy szódavíz, ha pezsgősebb limonádét szeretnél a fenntarthatóság miatt nekem szódagépem van itthon),
- jégkocka
- friss menta (opcionális)
A legjobb idő a bodzavirág szedésére május vége és június közepe. Kerüld a forgalmas utak mentét, és válassz tiszta, természetes környezetet.
Elkészítés lépésről lépésre:
- Szedés után óvatosan rázd le a virágokat, hogy a bogarak távozzanak, de ne mosd meg vízzel, mert a virágporban van az íz és az illat. Ha mégis muszáj, akkor csak nagyon gyorsan és óvatosan öblítsd le.
- Szeleteld fel a citromot vékony karikákra. Ha bio citromot használsz, a héját is bátran beleteheted az italba, mivel rengeteg aroma van benne.
- Egy nagy üvegkancsóba vagy üvegpalackba tedd bele a bodzavirágokat és a citromkarikákat. Öntsd rá a vizet, majd add hozzá a mézet vagy cukrot. Jól keverd össze, majd fedd le, és hagyd állni legalább 4–6 órát a hűtőben, de akár egy éjszakán át is érlelheted.
- Amikor elérkezett a pillanat, szűrd le a limonádét, hogy ne maradjanak benne virágdarabok. Töltsd poharakba, dobj bele jégkockát, és díszítsd friss mentával.
Ez az ital hűtve az igazi, így akár jégkockatartóba is lefagyaszthatod a limonádét, hogy később koktélhoz használhasd.
+1 kulisszatitok: én legtöbbször benne hagyom a kis virágokat is a limonádéban és azzal együtt iszom meg. Szerintem nagyon hangulatos ahogy úszkálnak benne a kis virágok miközben kortyolgatom. A bodza limonádé alapreceptje nálam csak ennyi. De mint korábbi írásaimból már rájöhettél kísérletező típus vagyok, így nyilván a limonádét is sűrűn felturbózom.
Variációk, ha kísérletezni szeretnél
A bodza limonádé alapreceptje sokféleképpen variálható, attól függően, mire vágysz. Csapvízzel vagy szódával is készítheted, teljesen másként fog megjelenni az íze. Sűrűn előfordul, hogy a kertben található szezonális gyümölcsökkel ízesítem, mint például eper, málna vagy éppen dinnye. Így nemcsak finomabb lesz, de sokkal vidámabb is az összkép.
Az idei tavaszi időjárás miatt kissé megfáztam, így most a fertőtlenítő hatása miatt gyömbért reszeltem bele, pár levél bazsalikommal. Mindez izgalmas csavart adott a bodza limonádénak. A következő, amit ki akarok még próbálni, hogy jeges tea alapként készítem el: víz helyett áztatott zöldteát vagy kamillateát használok majd.
PRO tipp a végére: Ha szereted a bodzát, érdemes nagyobb mennyiségű bodzavirágot szárítani vagy szörpként eltenni, így egész évben élvezheted az ízét – és nem kell megvárnod a következő nyarat, hogy újra elkészítsd a kedvenc bodza limonádédat.
A bodza limonádé nemcsak finom, hanem egészséges is. Egy korty, és máris egy virágos réten érezheted magad. Könnyen elkészíthető, természetes alapanyagokból áll, és kiváló alternatívája a cukros, bolti üdítőknek.
Akár egyedül pihensz a kertben, akár barátokat fogadsz vendégségbe, a bodza limonádé garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Próbáld ki, kísérletezz vele, és találd meg a saját kedvenc változatodat!
Kiemelt kép forrása: WakeUp Network by Marczinka Mátyás