Ha tavasz, akkor nekem az minden évben azonos a bodzavirágzásával és az abból készült isteni finom gasztronómiai utazással. Gyerekkorom egyik kedvenc nyári itala nagymamám bodzaszörpje volt. Egyfajta varázsszer, ami nem csupán a szomjoltásra volt hasznos, ugyanis mellette számos jótékony hatással is rendelkezik.
Nagyanyáink nagy boszorkányok lehettek, ugyanis tökéletesen képesek voltak bánni a fűszerekkel egészségük érdekében. Ennek oka az lehetett, hogy akkoriban a köztudatban a mindenféle gyógyszerek helyett még a természet adta kincseket használták a kínok és bajok enyhítésére. Manapság talán a gyógyszergyárak fejlődése miatt egyre jobban háttérbe szorultak ezek az ősi praktikák és egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből a gyógynövényekből.
A jó hír, hogy a bodzaszörp számos jótékony hatással van szervezetünkre, fillérekből elkészíthető és isteni finom. Ebben a cikkben most mindenképpen megosztom veletek nagymamám féltve őrzött receptjét, amit még évekkel ezelőtt osztott meg velem.
Úgy gondolom, hogy a házilag elkészített bodzaszörp sokkal több előnnyel bír, mint a boltokban megvásárolható társaik, ugyanis az otthon készített szörp az biztosan mentes lesz a tartósítószerektől és a mesterséges színezékektől, így egészségesebb, mint a bolti változatok. Ezenkívül a házilag elkészített szörp ízlés szerint variálható, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
Nézzük a bodzaszörp jótékony hatásait
A bodzavirág már évszázadok óta népszerű a népi gyógyászatban. A bodza jótékony hatásait ma már szerencsére a modern kutatások is alátámasztják. A bodzavirág gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek erősítik az immunrendszert és segítenek a megfázás és influenza elleni küzdelemben. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is bír, ami enyhítheti az ízületi gyulladást, az izomfájdalmat és még a fejfájás tüneteit is. A diétában és a méregtelenítésben is nagy szerepet játszhat ugyanis vizelethajtó hatással is rendelkezik, ami segíthet a méreganyagok kiürítésében a szervezetből, és enyhítheti a duzzanatokat, valamint serkenti az emésztést, és enyhítheti a székrekedést. A csúcspontként pedig segíthet enyhíteni a légúti megbetegedések, mint a hörghurut és a nátha tüneteit.
A bodzaszörp szezonja most van
A bodzavirág május-júniusban virágzik, így ez a legjobb időszak a bodzaszörp elkészítéséhez. Nagymamám kertjében volt egy bodzabokor, ahol a házból kilépve a tavaszi lágy szellő által mindig lehetett érezni isteni finom illatát, ami még inkább arra buzdított, hogy a szervezetembe juttassam. A szörpöt akár szárított bodzavirágból is el lehet készíteni, de az egészen biztosan nem lesz olyan finom, mint ha frissen szedett virágokból csinálnád.
Ha kedvet kaptál a szörp elkészítéséhez és éppen nincs otthon egy bodzabokrod, akkor az országban számos helyen találhatóak bokrok utak mentén, ahol begyűjthetsz pár nagyobb fejet belőle. Érdemes olyan virágokat szedned, amelyeket a napsugarai jól átitattak. Miután leszedted a virágot ügyelj arra, hogy óvatosan kezeld, hogy a virágpor ne hulljon ki belőle. Éppen ezért jó, ha nem mosod meg a virágokat elkészítés előtt, természetesen ha olyan helyen szedted, ahol autók járnak mellette akkor érdemes óvatosan átöblíteni őket. A bodzavirágokban élő rovaroktól pedig úgy szabadulhatsz meg legkönnyebben, ha a levágott virágokat napos helyen hagyod pihenni egy kis ideig.
Hogyan és miből készül a bodzaszörp?
Nagyanyám receptjét kicsit modernizáltam az évtizedek alatt, de az alapja még mindig ugyanaz és az íze pedig hamisítatlan. Hozzávalóként öt egyszerű dologra lesz szükséged:
- 20-25 bodzavirág ernyő,
- 2 liter víz,
- 1,5 kg cukor (ez természetesen más édesítőkkel is helyettesíthető),
- 2-3 db lehetőleg biocitrom,
- 40 g citromsav.
Ha beszerezted a hozzávalókat, akkor óvatosan rázd le a bodzáról a szennyeződéseket és a port, de ügyelj rá, hogy a virágpor ne hulljon ki belőle, majd karikázd fel a megmosott citromokat. A vízből és a cukorból forralj egy jó adag szirupot és a forró keverékbe tedd bele a citromokat, citromsavat és a bodzavirágokat. Ezután takard le és hagyd kihűlni szobahőmérsékleten 24 órára.
Ezután már csak le kell szűrnöd és üvegekbe kell töltened az elkészült szörpöt, amelyeket forró vízben sterilizálhatsz. A szörpöt érdemes hűtőben tárolni, és vízzel hígítva minél előbb elfogyasztani. Ha szeretnéd, hogy a szörp hosszabb ideig elálljon, akkor tehetsz hozzá nátrium-benzoátot (1 gramm 10 liter szörpönként), de az kis mértékben változtat a szörpöd utóízén.
Én az utóbbi időben már koktél alapanyagként is kísérleteztem vele a különféle bolti cukorszirupok mellé úgyhogy hamarosan érkezem különleges bodzás receptekkel is. Addig is azt javaslom, hogy saját ízlésednek megfelelően bátran kísérletezz a szörppel. Tehetsz bele fahéjat, vaníliát, gyömbért, de akár mentával is variálhatod.
forrás: itt, itt és itt, kiemelt kép: Value Management Network: Marczinka Mátyás