Egy időben rengeteg török sorozatot néztem, amelyekben a török teák mellett, időről-időre feltűnt az ayran is. Eleinte fogalmam sem volt, hogy mi lehet ez az ital, viszont annyira kíváncsi lettem, hogy utánanéztem és muszáj volt kipróbálnom. Nagyon ízlett. Gyurovszky Wanda szomjoltó ayran receptje.
A legtöbb török gyrososnál kis joghurtos dobozra hasonlító pohárkában kapható, de házilag is könnyedén elkészíthető. Az otthoni ayran készítésnek talán több előnye is van, nekem sokkal jobban ízlik, csupán csak 3 összetevőből áll, se perc alatt kész van és még fantasztikusan frissítő is.
Mi is az az ayran?
Az ayran egy török, tradicionális ital, ami enyhén sós, kellemes, krémes állagú, de könnyen iható. Nagyon jól esik ebben a nagy melegben, ráadásul a kiizzadt ásványi sókat is pótolja, így kiválóan oltja a szomjunkat még akkor is, ha már szinte semminek nem sikerül.
Az ayran nem csupán egy egyszerű ital, hanem egy kulturális szimbólum is, amely összeköti a különböző népeket és tradíciókat.
Az ayran évezredek óta része a török és a környező népek kultúrájának. Eredete az ókori nomád törzsekig nyúlik vissza, akik a tej és a joghurt fermentációjával állították elő ezt a frissítő italt. A Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten széles körben elterjedt, és ma már a Balkántól kezdve a Közel-Keletig mindenhol megtalálható.
Csupán három összetevőből áll
Az ayran nagyon egyszerű összetevőkből áll, mindössze három alapanyag szükséges hozzá: joghurt, víz és só.
Az arányok változhatnak ízlés szerint. Általában egy rész joghurtot, egy-másfél esetleg két rész vízzel (a joghurt zsírosságától függően) hígítanak, és ízlés szerint sóval ízesítik. Az ayran készítése során a joghurt savanykás íze és krémes állaga találkozik a víz könnyedségével, ami egy tökéletesen kiegyensúlyozott italt eredményez.
A nagy melegben eszméletlenül jól tud esni és a szomjúságérzetet is csökkenti.
Az ayran elkészítése
Az ayran elkészítéséhez nincs szükség különleges eszközökre vagy hosszú előkészületekre, így bárki könnyedén elkészítheti otthon is. Először is, szükség van egy pohár zsíros joghurtra (görög joghurttal szeretem leginkább). Ehhez hozzáadunk másfél — két pohár hideg vizet, majd ízlés szerint sót.
Magamnak jellemzően csak egy pohárral, frissen szoktam elkészíteni, így ha csak éppen annyit akarunk csinálni, amennyit megiszunk, javaslom, hogy egy 2–3 dl nagyságú pohárba helyezzünk 2–3 evőkanál joghurtot és hígítsuk fel vízzel, ameddig a pohár engedi és ízlés szerint sózzuk meg.
Az összetevőket alaposan összekeverjük, akár botmixerrel is elvegyíthetjük őket, így habosabb állagot fogunk kapni. Az italt hűtőben hűtsük le, vagy adjunk hozzá jégkockákat, így akár azonnal fogyaszthatjuk is. Ha pedig szeretnénk megbolondítani az ízét, mehet bele menta vagy kapor.
A nyár csoda itala
Érdemes kipróbálni és élvezni ennek a frissítő italnak hatását, hogy a nagy melegben is felfrissültnek és energikusnak érezzük magunkat. Egyszerű összetevői és gyors elkészítése révén bárki számára elérhető, és könnyedén beilleszthető a mindennapi étrendbe, ráadásul testünket is hűsíti és hidratálja a legforróbb napokon is.
Forrás: borsmenta.hu | Fő kép forrása: Canva — Getty Images by mescioglu