ayran,

Ayran, a török jog­hurt ital recept­je: ami ebben a meleg­ben is olt­ja a szom­jad

Ebben a nagy melegben hiába isszuk liter számra a vizet, egy ponton túl egyszerűen úgy érezzük, hogy már semmi nem oltja a szomjunk. Ha számodra is ismerős ez a helyzet, ismerd meg a törökök különleges italát, az ayrant, ami garantáltan segíteni fog a szomjúság érzeteden.
Hirdetés

Egy idő­ben ren­ge­teg török soro­za­tot néz­tem, ame­lyek­ben a török teák mel­lett, idő­ről-idő­re fel­tűnt az ayran is. Ele­in­te fogal­mam sem volt, hogy mi lehet ez az ital, viszont annyi­ra kíván­csi let­tem, hogy utá­na­néz­tem és muszáj volt kipró­bál­nom. Nagyon ízlett. Gyu­rovsz­ky Wan­da szomj­ol­tó ayran recept­je.

A leg­több török gyro­sos­nál kis jog­hur­tos doboz­ra hason­lí­tó pohár­ká­ban kap­ha­tó, de házi­lag is könnye­dén elké­szít­he­tő. Az ott­ho­ni ayran készí­tés­nek talán több elő­nye is van, nekem sok­kal job­ban ízlik, csu­pán csak 3 össze­te­vő­ből áll, se perc alatt kész van és még fan­tasz­ti­ku­san fris­sí­tő is.

Mi is az az ayran?

Az ayran egy török, tra­di­ci­o­ná­lis ital, ami eny­hén sós, kel­le­mes, kré­mes álla­gú, de könnyen iha­tó. Nagyon jól esik ebben a nagy meleg­ben, ráadá­sul a kiiz­zadt ásvá­nyi sókat is pótol­ja, így kivá­ló­an olt­ja a szom­jun­kat még akkor is, ha már szin­te sem­mi­nek nem sike­rül.

Hir­de­tés

Az ayran évez­re­dek óta része a török és a kör­nye­ző népek kul­tú­rá­já­nak. Ere­de­te az óko­ri nomád tör­zse­kig nyú­lik vissza, akik a tej és a jog­hurt fer­men­tá­ci­ó­já­val állí­tot­ták elő ezt a fris­sí­tő italt. A Közép-Ázsi­á­ban és a Közel-Kele­ten szé­les kör­ben elter­jedt, és ma már a Bal­kán­tól kezd­ve a Közel-Kele­tig min­den­hol meg­ta­lál­ha­tó.

Csu­pán három össze­te­vő­ből áll

Az ayran nagyon egy­sze­rű össze­te­vők­ből áll, mind­össze három alap­anyag szük­sé­ges hoz­zá: jog­hurt, víz és só.

Az ará­nyok vál­toz­hat­nak ízlés sze­rint. Álta­lá­ban egy rész jog­hur­tot, egy-más­fél eset­leg két rész víz­zel (a jog­hurt zsí­ros­sá­gá­tól füg­gő­en) hígí­ta­nak, és ízlés sze­rint sóval íze­sí­tik. Az ayran készí­té­se során a jog­hurt savany­kás íze és kré­mes álla­ga talál­ko­zik a víz könnyed­sé­gé­vel, ami egy töké­le­te­sen kiegyen­sú­lyo­zott italt ered­mé­nyez.

Az ayran elké­szí­té­se

Az ayran elké­szí­té­sé­hez nincs szük­ség külön­le­ges esz­kö­zök­re vagy hosszú elő­ké­szü­le­tek­re, így bár­ki könnye­dén elké­szít­he­ti ott­hon is. Elő­ször is, szük­ség van egy pohár zsí­ros jog­hurt­ra (görög jog­hurt­tal sze­re­tem leg­in­kább). Ehhez hoz­zá­adunk más­fél — két pohár hideg vizet, majd ízlés sze­rint sót.

Magam­nak jel­lem­ző­en csak egy pohár­ral, fris­sen szok­tam elké­szí­te­ni, így ha csak éppen annyit aka­runk csi­nál­ni, amennyit meg­iszunk, javas­lom, hogy egy 2–3 dl nagy­sá­gú pohár­ba helyez­zünk 2–3 evő­ka­nál jog­hur­tot és hígít­suk fel víz­zel, amed­dig a pohár enge­di és ízlés sze­rint sóz­zuk meg.

Hir­de­tés

Az össze­te­vő­ket ala­po­san össze­ke­ver­jük, akár bot­mi­xer­rel is elve­gyít­het­jük őket, így habo­sabb álla­got fogunk kap­ni. Az italt hűtő­ben hűt­sük le, vagy adjunk hoz­zá jég­koc­ká­kat, így akár azon­nal fogyaszt­hat­juk is. Ha pedig sze­ret­nénk meg­bo­lon­dí­ta­ni az ízét, mehet bele men­ta vagy kapor.

A nyár cso­da ita­la

Érde­mes kipró­bál­ni és élvez­ni ennek a fris­sí­tő ital­nak hatá­sát, hogy a nagy meleg­ben is fel­fris­sült­nek és ener­gi­kus­nak érez­zük magun­kat. Egy­sze­rű össze­te­vői és gyors elké­szí­té­se révén bár­ki szá­má­ra elér­he­tő, és könnye­dén beil­leszt­he­tő a min­den­na­pi étrend­be, ráadá­sul tes­tün­ket is hűsí­ti és hid­ra­tál­ja a leg­for­róbb napo­kon is.

Gyu­rovsz­ky Wan­da

For­rás: borsmenta.hu | Fő kép for­rá­sa: Can­va — Getty Ima­ges by mes­ciog­lu

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!