Társadalmi célú hirdetés
paradicsom, hagyma, konyha, nyers, vegán, paprika, rukkola - kép forrása Canva - Getty Images by Olha_Afanasieva

A húsvét, ahogy még sosem kóstoltad – 3 ellenállhatatlan nyers vegán recept

Hoztunk három ízletes, 100%-ban nyers vegán húsvéti receptet, amelyek glutén-, tej- és szójamentesek.
Hirdetés

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet újul meg, de mi is lehetőséget kapunk arra, hogy friss, tápláló ételekkel töltsük fel testünket és lelkünket. A húsvét a megújulás ünnepe – és miért ne ünnepelhetnénk meg ezt az alkalmat nyers vegán fogásokkal? Az alábbiakban három különleges, mégis egyszerű receptet mutatunk be, amelyek nemcsak egészségesek, de a húsvéti asztalon is megállják a helyüket.

Húsvét számomra mindig a közös étkezésekről, nevetésekről és az együtt töltött időről szól. A család ilyenkor végre leül egy asztalhoz – és bár mindannyian mások vagyunk, van valami, ami összeköt minket: a finom, szeretettel készült ételek. Ebben a cikkben három olyan nyers vegán húsvéti receptet hozok, amelyek nemcsak gluténmentesek és tejmentesek, de ízvilágukban is meglepően közel állnak a klasszikus ünnepi menühöz. Lesz „sajt”, lesz „kenyér” és egy krémes, friss saláta – mindez hőkezelés nélkül, élő enzimekkel, tiszta hozzávalókból. Bolbás Csilla nyers vegán séf írása.

Ünnepelj szabadon – nyers vegán húsvét ételérzékenyként

Az utóbbi években egyre többen küzdenek valamilyen ételérzékenységgel – legyen szó gluténról, tejtermékekről, szójáról vagy akár finomított cukorról. Emellett sokan tudatosan választják a növényi alapú, természetesebb, élőbb táplálkozást is. A jó hír az, hogy ma már egyáltalán nem kell kompromisszumot kötni: lehet az étel egyszerre tápláló, mentes és elképesztően finom is. Ha idén szeretnél egy egészségesebb, mégis ínycsiklandó alternatívát az ünnepi asztalra, próbáld ki ezeket! A család valószínűleg észre sem fogja venni, hogy ezek az ételek teljesen nyersek… csak azt, hogy mennyire finomak. Minden recept 100%-ban nyers, vegán, gluténmentes és élő enzimekben gazdag – mert a tiszta táplálék maga az élet.

1. Savanyúkáposztalével érlelt napraforgómagos sajt

Ez a fermentált növényi sajt igazi ízbomba, és tökéletes alternatívája a hagyományos sajtoknak. A savanyúkáposztalé nemcsak karakteres ízt ad, de probiotikumokkal is gazdagítja az ételt.

Hirdetés

Hozzávalók: 1 bögre hántolt napraforgómag (min. 4 órára beáztatva), 1/3 bögre savanyúkáposztalé (élő, nem pasztőrözött!), 2 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális, de sajtossá teszi), 1 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 teáskanál tengeri só, opcionálisan: fűszerek ízlés szerint (kurkuma, füstölt paprika, kömény)

húsvét
Kép forrása: Bolbás Csilla by WakeUp Magazin

Elkészítés: Az összes hozzávalót turmixgépben vagy aprítógépben sima, krémes állagúvá dolgozzuk. Töltsük a masszát egy gézbe vagy növényi tej szűrőzsákba, csavarjuk meg, és tegyük egy tál fölé. Nyomjunk rá nehezéket (pl. egy vízzel töltött befőttesüveget), és hagyjuk szobahőmérsékleten fermentálódni 24-36 órán át. Hűtőben további 1 nap érlelés után szeletelhető, krémes, pikáns sajtot kapunk.

2. Nyers vegán szezámmagos kenyér

A nyers vegán kenyér számomra igazi felfedezés volt, ami új ajtókat nyitott meg az étkezési lehetőségek világában. A hagyományos kenyérhez képest ez egy teljesen új élményt nyújtott: magvas ízek és a sűrű, tápláló textúra egy teljesen más szintre emelte az étkezéseket. Azóta már nemcsak alternatívaként tekintek rá, hanem egy igazi alapdarabra a mindennapokban. Az a tudat, hogy az étel teljesen természetes, és tele van élő tápanyagokkal, különleges érzést ad. A nyers vegán kenyér nemcsak a testemet táplálja, hanem egyúttal új szemléletet is hozott az étkezési szokásaimba.

Hozzávalók: 1 bögre darált lenmag, ½ bögre darált szezámmag, 2 evőkanál útifűmaghéj, 1 evőkanál sörélesztőpehely, 1 teáskanál só, 2 bögre víz

húsvét
Kép forrása: Bolbás Csilla by WakeUp Magazin

Elkészítés: Keverd össze a száraz hozzávalókat: lenmag, szezámmag, útifűmaghéj, sörélesztőpehely és só. Add hozzá a vizet, és jól keverd el. Hagyd állni kb. 10 percig, hogy besűrűsödjön. A masszát összedolgozzuk kenyér formára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és az aszalógép tálcáira tesszük, hogy ne érjenek egymáshoz a szeletek. Aszalógépben 42 °C-on kb. 1-2 órán át szárítsd. Félidőben fordítsd meg. Hűtőben egy hétig is eláll. Sütőben is elkészíthető: a legalacsonyabb hőfokon, résnyire nyitott ajtónál, így bár nem teljesen nyers, de hasonló hatás érhető el.

3. Majonézes nyers saláta (kalóriaszegény, probiotikus)

Ez a saláta könnyű, friss és mégis laktató – tökéletes tavaszi köret vagy főfogás. A nyers majonéz csodás alternatíva a tojásos változatra, fermentált savanyúkáposztalével bolondítva. Az alap szabadon variálható a kedvenc zöldségeidből – én mungóbab csírát, lila hagymát és friss petrezselyemzöldet használtam, de bátran kísérletezz szezonális hozzávalókkal!

Hirdetés

Hozzávalók a „magnézhez”: 1/2 bögre mandula pép vagy mandula liszt (min. 2 órát áztatva), 3 evőkanál savanyúkáposztalé, 1 evőkanál citromlé, 1/2 teáskanál mustármag vagy nyers mustár, 1/2 teáskanál tengeri só, 1/4 bögre víz (vagy szükség szerint), 1-2 kiskanál agave (vagy más édesítő)

húsvét
Kép forrása: Bolbás Csilla by WakeUp Magazin

Elkészítés: A majonéz hozzávalóit krémesre turmixoljuk. A zöldségeket egy nagy tálban összeforgatjuk, majd leöntjük a nyers majonézzel. Pár órát pihentetve még ízletesebb lesz, de frissen is kiváló.


A húsvéti időszak nemcsak a sonkáról és tojásról szólhat. A növényi nyersételek színe, íze és energiája is bőséggel kínál örömöt, gazdagságot – ráadásul kímélik testünket és a Földet is. Gyerekkoromban a húsvéti asztal mindig roskadozott a klasszikus fogásoktól, de sokszor éreztem magam nehéznek és fáradtnak utána. Amikor néhány éve elkezdtem áttérni a növényi alapú, nyers ételekre, meglepődve tapasztaltam, mennyivel könnyedebben telt az ünnep – mégis tele élménnyel és ízekkel. A nyers vegán fogásokkal nemcsak a testemnek, de a lelkemnek is ünnepet teremtek. Boldog, tudatos húsvétot kívánok!

Bolbás Csilla

Kiemelt kép forrása: Canva – Getty Images by Olha_Afanasieva

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!