A pumpkin spice őrület már évek óta joggal hódít a magyar kávéházakban. A különleges ízvilágot azonban könnyedén elkészítheted az otthonodban egy isteni finom és egyszerű sütőtök pite formájában. Persze tudom, mindenki könnyű és isteni receptet ígér és jelen esetben lehet túloztam vele, de kb. egy óra alatt valóban isteni pitét készíthetsz. Edelényi Karola bölcselkedése és receptje következik.
A pumpkin spice lehet, hogy amiatt hódít magának nagy teret, mert az ízvilága mint a karácsony mézeskalács ízű előfutára tör ránk. De mi van a tökfűszerben, amitől ilyen különleges és emlékeket idéző íze lesz? Nézzük: van benne gyömbér, szegfűszeg, kardamom fahéj, szerecsendió, kardamom és citromhéj. A varázslat ennyi. Korábban már többször írtam róla, hogy rajongója vagyok az amerikai dolgoknak.
Talán azért, mert véleményem szerint Magyarországgal ellenben ott még létezik az az igazi szabadság, amire mind vágyunk. A valódi demokrácia, egymás tisztelete és a hagyományok valódi tisztelete.
Korábban már írtam a hálaadásról és a nagyim pulykasültjéről, most azt kiegészíteném a sütőtök pite receptemmel. Ha voltál már a tengeren túl, akkor tudod, hogy ott a boltokban mindent megkaphatsz nyersen, félkészen vagy teljesen készen. Amíg itthon a piskótalapok kerülnek a boltok polcaira, ott a pitetésztát lehet hasonló formában megkapni. Emiatt a legtöbb amerikai sütőtök pite receptben csak töltelékreceptet közölnek, amit a bolti tésztába kell egyengetni, majd megsütni. Aggodalomra azonban semmi ok! Én elhoztam a viszonylag könnyen elkészíthető családi tésztareceptünket. Nézzük is a hozzávalókat!
Hozzávalók 8 személy részére
A tésztához szükség lesz: 25 dkg lisztre, 5 dkg cukorra, 12 dkg hideg vajra, 1 darab nagyobb tojásra, kiskanál tejfölre, és egy csipet sóra. A töltelékhez szükség lesz: 50 dkg sütőtökre, 2,5 dl tejszínre, 2,5 dl tejre, 15 dkg cukorra (természetesen helyettesíthető bármilyen édesítővel, én is ezt szoktam), 2 darab tojásra, negyed teáskanál fahéjra, negyed teáskanál szegfűszegre, negyed teáskanál szerecsendióra, negyed teáskanál kardamomra, 1 citrom reszelt héjára, és egy kis csipet sóra.
A varázslat: így készül a sütőtök pite
A félbevágott tököket a sütőben 180 fokon 40–60 perc alatt jó pépesre sütjük, hogy könnyen kanalazható legyen. Ezt sütés közben egy villával ellenőrizhetjük.
Amíg sül a tökünk addig elkészíthetjük a linzertésztához hasonlító piténk tésztáját, miszerint a lisztet a cukrot és a sót egy tálban összekeverünk, majd a hideg vajunkat belemorzsoljuk. Majd hozzáadunk egy nagyobb tojást és kevés tejet, valamint egy kanál tejfölt. Az adagolásnál mindig figyeljünk rá, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, ne ragadjon a tál oldalához, valamint ne essen szét. Ha esetleg kissé lágy lett a tészta akkor adhatunk hozzá még egy kis lisztet is. Ha a tésztánk összeállt fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe pihentetni legalább 20 percet.
Ezután a tésztát hozzávetőlegesen 1 cm vastagra nyújtjuk és kör alakú piteformába helyezzük úgy, hogy a széleit is befedjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor a közepét szújuk ki több helyen egy villával. Az almás pitével ellentétben itt most nem kell tésztát hagyni rácsoknak a tetejére.
A tök helyére a sütőbe tegyük be a tésztánkat sülni körülbelül 15 percre, azután hagyjuk kihűlni.
Mindeközben a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, kardamomot, gyömbért és szárított reszelt citromhéjat egy mozsárban zúzzunk és keverjünk össze.
A tököt kanalazzunk egy mixerbe, majd adjuk hozzá a tejszínt és a tejet, a cukrot vagy édesítőt, és a két tojást, valamint a porrá zúzott fűszereket. Majd alaposan pépesítsük össze a tojásokkal.
Ha kihűlt a tésztánk, akkor nincs más dolgunk, mint egyenletesen belekanalazni a tökös tölteléket, elsimítani a tetejét, majd visszatesszük a sütőbe. Fontos, hogy csak addig süssük, amíg meg nem szilárdul benne a sütőtök pite töltelék, ez körülbelül 10, maximum 20 perc.
Ha elkészültünk, hagyjuk kihűlni, majd a tetejét tejszínhabbal, fahéjjal szórhatjuk és tálalhatjuk a családnak. Így egészen biztosan éke lesz a hálaadásnapi vagy karácsonyi családi vacsoraasztalnak.
Ha maradt a megsütött tökből, akkor azt hűtőszekrényben tárolva később könnyedén felhasználhatod egy isteni sütőtöklevesnek, aminek receptjét hamarosan meg is osztom.
Kiemelt kép forrása: Canva by DAPA Images