sütőtök pite, pumpkin spice,

Egy­sze­rű és finom pump­kin spice avagy sütő­tök pite recept 1 óra alatt

Ha ősz, akkor tökszezon és ha már mindenhol tökök vesznek minket körül, mint az évszak nevezetessége, akkor használjuk ki és készítsük el együtt a legjobb pumpkin spice, avagy sütőtök pite receptet!
Hirdetés

A pump­kin spice őrü­let már évek óta jog­gal hódít a magyar kávé­há­zak­ban. A külön­le­ges ízvi­lá­got azon­ban könnye­dén elké­szít­he­ted az ott­ho­nod­ban egy iste­ni finom és egy­sze­rű sütő­tök pite for­má­já­ban. Per­sze tudom, min­den­ki könnyű és iste­ni recep­tet ígér és jelen eset­ben lehet túloz­tam vele, de kb. egy óra alatt való­ban iste­ni pitét készít­hetsz. Ede­lé­nyi Karo­la böl­csel­ke­dé­se és recept­je követ­ke­zik.

A pump­kin spice lehet, hogy ami­att hódít magá­nak nagy teret, mert az ízvi­lá­ga mint a kará­csony mézes­ka­lács ízű elő­fu­tá­ra tör ránk. De mi van a tök­fű­szer­ben, ami­től ilyen külön­le­ges és emlé­ke­ket idé­ző íze lesz? Néz­zük: van ben­ne gyöm­bér, szeg­fű­szeg, kar­da­mom fahéj, sze­re­csen­dió, kar­da­mom és cit­rom­héj. A varázs­lat ennyi. Koráb­ban már több­ször írtam róla, hogy rajon­gó­ja vagyok az ame­ri­kai dol­gok­nak.

Koráb­ban már írtam a hála­adás­ról és a nagyim puly­ka­sült­jé­ről, most azt kiegé­szí­te­ném a sütő­tök pite recep­tem­mel. Ha vol­tál már a ten­ge­ren túl, akkor tudod, hogy ott a bol­tok­ban min­dent meg­kap­hatsz nyer­sen, fél­ké­szen vagy tel­je­sen készen. Amíg itt­hon a pis­kó­ta­la­pok kerül­nek a bol­tok pol­ca­i­ra, ott a pite­tész­tát lehet hason­ló for­má­ban meg­kap­ni. Emi­att a leg­több ame­ri­kai sütő­tök pite recept­ben csak töl­te­lék­re­cep­tet közöl­nek, amit a bol­ti tész­tá­ba kell egyen­get­ni, majd meg­süt­ni. Aggo­da­lom­ra azon­ban sem­mi ok! Én elhoz­tam a viszony­lag könnyen elké­szít­he­tő csa­lá­di tész­ta­re­cep­tün­ket. Néz­zük is a hoz­zá­va­ló­kat!

Hir­de­tés

Hoz­zá­va­lók 8 sze­mély részé­re

A tész­tá­hoz szük­ség lesz: 25 dkg liszt­re, 5 dkg cukor­ra, 12 dkg hideg vaj­ra, 1 darab nagyobb tojás­ra, kis­ka­nál tej­föl­re, és egy csi­pet sóra. A töl­te­lék­hez szük­ség lesz: 50 dkg sütő­tök­re, 2,5 dl tej­szín­re, 2,5 dl tej­re, 15 dkg cukor­ra (ter­mé­sze­te­sen helyet­te­sít­he­tő bár­mi­lyen éde­sí­tő­vel, én is ezt szok­tam), 2 darab tojás­ra, negyed teás­ka­nál fahéj­ra, negyed teás­ka­nál szeg­fű­szeg­re, negyed teás­ka­nál sze­re­csen­di­ó­ra, negyed teás­ka­nál kar­da­mom­ra, 1 cit­rom reszelt héjá­ra, és egy kis csi­pet sóra.

A varázs­lat: így készül a sütő­tök pite

A fél­be­vá­gott tökö­ket a sütő­ben 180 fokon 40–60 perc alatt jó pépes­re süt­jük, hogy könnyen kana­laz­ha­tó legyen. Ezt sütés köz­ben egy vil­lá­val ellen­őriz­het­jük.

Amíg sül a tökünk addig elké­szít­het­jük a lin­zer­tész­tá­hoz hason­lí­tó piténk tész­tá­ját, misze­rint a lisz­tet a cuk­rot és a sót egy tál­ban össze­ke­ve­rünk, majd a hideg vajun­kat bele­mor­zsol­juk. Majd hoz­zá­adunk egy nagyobb tojást és kevés tejet, vala­mint egy kanál tej­fölt. Az ada­go­lás­nál min­dig figyel­jünk rá, hogy csak annyi tejet adjunk hoz­zá, hogy a tész­ta össze­áll­jon, ne ragad­jon a tál olda­lá­hoz, vala­mint ne essen szét. Ha eset­leg kis­sé lágy lett a tész­ta akkor adha­tunk hoz­zá még egy kis lisz­tet is. Ha a tész­tánk össze­állt fóli­á­ba cso­ma­gol­va tegyük be a hűtő­be pihen­tet­ni leg­alább 20 per­cet.

sütőtök pite, pumpkin spice,
Kép for­rá­sa: Can­va by Foxy Dolp­hin

Ezután a tész­tát hoz­zá­ve­tő­le­ge­sen 1 cm vas­tag­ra nyújt­juk és kör ala­kú pite­for­má­ba helyez­zük úgy, hogy a szé­le­it is befed­jük. Ha ezzel meg­va­gyunk, akkor a köze­pét szú­juk ki több helyen egy vil­lá­val. Az almás pité­vel ellen­tét­ben itt most nem kell tész­tát hagy­ni rácsok­nak a tete­jé­re.

Mind­eköz­ben a fahé­jat, szeg­fű­sze­get, sze­re­csen­di­ót, kar­da­mo­mot, gyöm­bért és szá­rí­tott reszelt cit­rom­hé­jat egy mozsár­ban zúz­zunk és kever­jünk össze.

Hir­de­tés

A tököt kana­laz­zunk egy mixer­be, majd adjuk hoz­zá a tej­színt és a tejet, a cuk­rot vagy éde­sí­tőt, és a két tojást, vala­mint a por­rá zúzott fűsze­re­ket. Majd ala­po­san pépe­sít­sük össze a tojá­sok­kal.

Ha kihűlt a tész­tánk, akkor nincs más dol­gunk, mint egyen­le­te­sen bele­ka­na­laz­ni a tökös töl­te­lé­ket, elsi­mí­ta­ni a tete­jét, majd vissza­tesszük a sütő­be. Fon­tos, hogy csak addig süs­sük, amíg meg nem szi­lár­dul ben­ne a sütő­tök pite töl­te­lék, ez körül­be­lül 10, maxi­mum 20 perc.

Ha elké­szül­tünk, hagy­juk kihűl­ni, majd a tete­jét tej­szín­hab­bal, fahéj­jal szór­hat­juk és tálal­hat­juk a csa­lád­nak. Így egé­szen biz­to­san éke lesz a hála­adás­na­pi vagy kará­cso­nyi csa­lá­di vacso­ra­asz­tal­nak.

Ha maradt a meg­sü­tött tök­ből, akkor azt hűtő­szek­rény­ben tárol­va később könnye­dén fel­hasz­nál­ha­tod egy iste­ni sütő­tök­le­ves­nek, ami­nek recept­jét hama­ro­san meg is osz­tom.

Ede­lé­nyi Karo­la

Kiemelt kép for­rá­sa: Can­va by DAPA Ima­ges

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!