bulgursaláta,

Az örmény tabu­leh avagy a bul­gur­sa­lá­ta recept­je

Nyári esték egyik legjobb választása lehet az örmény bulgursaláta, amely grillhúsokkal tálalva valódi mediterrán hangulatot eredményez.
Hirdetés

A nagy­sze­rű és meg­un­ha­tat­lan, külön­bö­ző kul­tú­rák éte­le­it fel­so­ra­koz­ta­tó kau­ká­zu­si kony­ha reme­kei közül min­dig van miből válasz­ta­ni. Koráb­ban elhoz­tuk már a leg­jobb örmény kebab recept­jét, ami­hez ez a bul­gur­sa­lá­ta töké­le­tes páro­sít­ha­tó. Mivel Örmény­or­szág­ban nagy tisz­te­let öve­zi a gabo­na­fé­le­sé­ge­ket, min­den­kép­pen érde­mes szót ejte­ni róluk, főként a leg­el­ter­jed­tebb gabo­na­faj­tá­ról, a búzá­ról.

Búzá­ból nem csak kenyér vagy lavas készül, bár Örmény­or­szág­ban két­ség­te­le­nül ez a leg­nép­sze­rűbb élel­mi­sze­rek egyi­ke. Ma, egy a nálunk nem annyi­ra elter­jedt, bul­gur­ból készült étel­fé­le­sé­get, a tabu­lét sze­ret­nénk bemu­tat­ni.

A Közel-Kele­ti orszá­gok­ban min­den­hol fogyaszt­ják a tabu­lét, ami nem csak ízle­tes, de kiné­zet­re is muta­tós salá­ta. Örmény­or­szág­ban is nagy nép­sze­rű­ség­nek örvend. Az örmény tabu­lé bemu­ta­tá­sa azért is sze­ren­csés, mert kicsit más­kép­pen készül, mint annak arab vál­to­za­ta. Lénye­ges különb­ség, hogy az ere­de­ti salá­tá­hoz képest keve­sebb pet­re­zsely­met tar­tal­maz, viszont van ben­ne para­di­csom­pasz­ta, ami miatt – véle­mé­nyem sze­rint – szaf­to­sabb és a magyar ízlés­nek job­ban meg­fe­lel. 

Az örmé­nyek ezt az ételt elő­étel­ként is fogyaszt­ják és húsos éte­lek mel­lé is szer­ví­roz­zák. Készít­sük el a bul­gur­sa­lá­tát, ami szí­né­ben, illa­tá­ban, zama­tá­ban bár­mi­lyen évszak­ban vissza­va­rá­zsol­ja a nya­rat és egy­ben zse­ni­á­lis köret­ként szol­gál a grill­éte­lek mel­lé.

Hir­de­tés

A bul­gur­sa­lá­ta hoz­zá­va­lói

1/2 csé­sze bul­gur (finom­ra őrölt búza­tö­rött), 1 csé­sze for­ró víz, 3 nagy cso­kor pet­re­zse­lyem, finom­ra vág­va, 1 nagy cso­kor men­ta, finom­ra vág­va (opci­o­ná­lis), 1 köze­pes para­di­csom, apró koc­kák­ra vág­va, 1 köze­pes ubor­ka, apró koc­kák­ra vág­va, 1/2 lila­hagy­ma, vékony­ra sze­le­tel­ve (opci­o­ná­lis), 3 evő­ka­nál olí­va­olaj, 2 evő­ka­nál cit­rom­lé, só és fris­sen őrölt feke­te bors ízlés sze­rint.

Az elké­szí­té­si folya­mat

  1. Öntsd a bul­gurt egy tál­ba. Add hoz­zá a for­ró vizet, és takard le. Hagyd áll­ni 15 per­cig, vagy amíg a bul­gur fel­szív­ja a vizet és meg­pu­hul.
  2. Keverd össze a bul­gurt vil­lá­val, hogy fel­la­zul­jon. Ha szük­sé­ges, szűrd le a feles­le­ges vizet.
  3. Add hoz­zá a pet­re­zsely­met, men­tát (ha hasz­ná­lod), para­di­cso­mot, ubor­kát és lila­hagy­mát (ha hasz­ná­lod) a bul­gur­hoz.
  4. Keverd össze az olí­va­ola­jat, a cit­rom­le­vet, a sót és a bor­sot egy tál­ban.
  5. Öntsd a dressz­in­get a salá­tá­ra, és keverd jól össze.
  6. El is készült a bul­gur­sa­lá­ta, amit tálal­hatsz hide­gen, friss pita­ban vagy önma­gá­ban, de köre­ként is meg­fe­le­lő szá­mos hús­fé­le mel­lé.

Továb­bi tip­pek és tála­lá­si javas­lat

  • A bul­gurt elő­ző este is beáz­tat­ha­tod hideg víz­be.
  • Ha nincs men­tád, csak pet­re­zsely­met is hasz­nál­hatsz.
  • A salá­tá­hoz adhatsz apró­ra vágott újhagy­mát is.
  • Tála­lás előtt leg­alább 30 per­cig pihen­tesd a salá­tát, hogy az ízek össze­ér­je­nek.

Jó étvá­gyat kívá­nunk!

For­rás: Nemzetiseg.hu | Kiemelt kép for­rá­sa: Can­va by hap­py­lark

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés
Hirdetés

KEDVENCEINK

Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!