A nagyszerű és megunhatatlan, különböző kultúrák ételeit felsorakoztató kaukázusi konyha remekei közül mindig van miből választani. Korábban elhoztuk már a legjobb örmény kebab receptjét, amihez ez a bulgursaláta tökéletes párosítható. Mivel Örményországban nagy tisztelet övezi a gabonaféleségeket, mindenképpen érdemes szót ejteni róluk, főként a legelterjedtebb gabonafajtáról, a búzáról.
Búzából nem csak kenyér vagy lavas készül, bár Örményországban kétségtelenül ez a legnépszerűbb élelmiszerek egyike. Ma, egy a nálunk nem annyira elterjedt, bulgurból készült ételféleséget, a tabulét szeretnénk bemutatni.
A Közel-Keleti országokban mindenhol fogyasztják a tabulét, ami nem csak ízletes, de kinézetre is mutatós saláta. Örményországban is nagy népszerűségnek örvend. Az örmény tabulé bemutatása azért is szerencsés, mert kicsit másképpen készül, mint annak arab változata. Lényeges különbség, hogy az eredeti salátához képest kevesebb petrezselymet tartalmaz, viszont van benne paradicsompaszta, ami miatt – véleményem szerint – szaftosabb és a magyar ízlésnek jobban megfelel.
Az örmények ezt az ételt előételként is fogyasztják és húsos ételek mellé is szervírozzák. Készítsük el a bulgursalátát, ami színében, illatában, zamatában bármilyen évszakban visszavarázsolja a nyarat és egyben zseniális köretként szolgál a grillételek mellé.
A bulgursaláta hozzávalói
1/2 csésze bulgur (finomra őrölt búzatörött), 1 csésze forró víz, 3 nagy csokor petrezselyem, finomra vágva, 1 nagy csokor menta, finomra vágva (opcionális), 1 közepes paradicsom, apró kockákra vágva, 1 közepes uborka, apró kockákra vágva, 1/2 lilahagyma, vékonyra szeletelve (opcionális), 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint.
Az elkészítési folyamat
- Öntsd a bulgurt egy tálba. Add hozzá a forró vizet, és takard le. Hagyd állni 15 percig, vagy amíg a bulgur felszívja a vizet és megpuhul.
- Keverd össze a bulgurt villával, hogy fellazuljon. Ha szükséges, szűrd le a felesleges vizet.
- Add hozzá a petrezselymet, mentát (ha használod), paradicsomot, uborkát és lilahagymát (ha használod) a bulgurhoz.
- Keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot egy tálban.
- Öntsd a dresszinget a salátára, és keverd jól össze.
- El is készült a bulgursaláta, amit tálalhatsz hidegen, friss pitaban vagy önmagában, de köreként is megfelelő számos húsféle mellé.
További tippek és tálalási javaslat
- A bulgurt előző este is beáztathatod hideg vízbe.
- Ha nincs mentád, csak petrezselymet is használhatsz.
- A salátához adhatsz apróra vágott újhagymát is.
- Tálalás előtt legalább 30 percig pihentesd a salátát, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: Nemzetiseg.hu | Kiemelt kép forrása: Canva by happylark