Gondoltad volna, hogy 125 ezer gombóc eladása után kezd nyereséges lenni egy kézműves fagyizó? Ez hihetetlenül magas szám egy kisvállalkozónak, azonban nem teljesíthetetlen. A fagylalt ma már prémium termék, magas ára miatt az emberek odafigyelnek arra, hogy valóban jó minőségű, minőségi alapanyagú finomságot válasszanak. Az évtizedek óta kedvelt vanília, csoki, citrom mellett idén biztosan sok fagyizóban feltűnik a dubai csoki hideg gombóc formájában, a fitnesz életmód kedvelőinek a proteines fagyi, de lesznek különleges fagylaltdesszertek is. Valamint arra is választ adunk, hogy miért kell ilyen sok fagylaltot eladni ahhoz, hogy nyereségessé váljon egy fagyizó!
Legalábbis ezt ígéri a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközlemény. Azonban amellett nem lehet szó mellett elmenni, hogy az élelmiszerárakkal együtt a fagylaltárak is nőnek, így egy átlagos keresettel rendelkező embernek ma már luxus elmenni fagylaltozni a családjával.
Fagylaltárak 2024-ben elég széles skálán mozogtak, ami várhatóan idén sem fog változni. Egy tavalyi felmérés alapján a tavalyi évben volt olyan fagylaltozó, ahol akár 2.200 forintot is elkértek egy adag fagylaltért, de akadt olyan is, ahol 400 forintért juthattunk fagylalthoz, így akár 1.800 forintos különbség is lehet a nyalnivalók között.
A fagylalt világában is léteznek trendek, így minden évben új és új ízek divatosak. 2024 nyarán újdonság volt a szilvás gombóc fagyi és zéró grapefruit, rendkívül kedvelt volt a sárkánygyümölcs és a fehér kávé – ez utóbbi most kap majd egy újabb csavart is: mogyorós fehércsokoládéval lesz gazdagítva. Idén a nemzetközi trendekhez igazodva jelenik meg egy új íz.
Dubai csoki – fagyiba álmodva, cukormentes, zabkeksz és protein fagyi – új ízek a nyárra
Trendek jönnek-mennek és ez alól a nyári fagylaltozások sem kivételek. Volt idő, amikor a rágógumi fagyin akadtak fenn a szülők vagy éppen a Hupikék törpikék által inspirált kék csodán. Azonban azt meg kell hagyni, ha egy törpnek valóban olyan íze van, mint annak a fagyinak, akkor valamilyen szinten meg kell értenünk Hókuszpókot! Azonban maradjunk a dubai csokinál és annak újraálmodott verziójánál:
„Tavaly hazánkban is végigsöpört a dubai csoki hullám, így a fagylaltospultokban is megjelenik ez az íz. Olaszországban, a világ legnagyobb fagylaltipari kiállításán is tapasztalható volt, hogy a pisztácia igen népszerű lesz idén, jellemzően savanykásabb ízzel vagy málnával, fehércsokival kombinálva”
– vetítette előre az idei nyár újdonságát és várhatóan nagy slágerét Pataky János a Manna Ice új ízeinek kreátora. Egyre több ember szenved valamilyen táplálékallergiától, vagy intoleranciától, sokan pedig saját döntésük alapján zárnak ki valamilyen alapanyagot az étrendjükből. A tipikusan nyári finomságról azonban senkinek sem kell lemondania.
„Tovább bővítjük a cukormentes fagyik kínálatát, többek között lesz zéró vanília és citrom is. Az egészséges és vegán vonalat követve készítünk zabkeksz fagylaltot, dió és füge variegatóval – ez lekvárszerű, díszítő-és ízesítő öntet – és nyár közepére elkészül a fitneszéletmódot követők számára az alacsony kalóriatartalmú, fehérjében gazdag, vaníliás, csokoládés fagylalt is”
– árulta el az újdonságokat Pataky János. Szólt arról is, hogy különlegességként jelennek meg a fagylaltdesszertek. Több ízben is kóstolhatják majd a vendégek azokat a több rétegből álló fagylaltkelyheket, amelyekbe a gombócokon kívül öntetek, gyümölcspürék, magvak is kerülnek.
Az évek óta jellemző, hogy a porok és aromák felhasználásával készült termékek visszaszorulnak.
A fagylalt már drága termék, így a vásárlók jobban figyelnek arra, hogy minőségi terméket válasszanak. Így a természetes alapanyagok felhasználásával, valódi gyümölcsből és állati eredetű tejszínnel készített fagyik a keresettebbek.
Ötezer kiló nyalánkság értékesítése után válik nyereségessé egy fagyizó
Hihetetlen szám, azonban nem teljesíthetetlen egy felkészült héttér csapattal és forgalmas helyszínnel. Igyekeztünk kinyomozni, hogy egy átlagos ember hány gombóc fagylaltot eszik meg a nyár folyamán, azonban nem találtunk pontos számot. Akadnak olyanok, aki egész évben csak 1-5 gombócot esznek, van olyan is, aki 350 fölé tippelte meg fogyasztását. Így a forgalmas helyszín és háttértámogatás mellé nem árt megtalálni azokat a vásárlókat sem, akik igazi fagyi rajongók nyáron. A közlemény alapján erre is van egy szuper lehetőség.
Ma már rendkívül nagy befektetés helyben készíteni a fagyit. Elgondolkodtató adat, hogy ez a hideg ínyencség 125 ezer gombóc – ez mintegy ötezer kilogramm – értékesítésével válik nullás elszámolásúvá.
Mindezek mellett fagyizót nyitni még mindig az egyik legkisebb kockázattal járó üzleti vállalkozás lehet, ha valaki külső partnerrel dolgozik együtt. A Manna Ice ebben segíti a vállalkozókat országszerte, hiszen ha megvan a forgalmas helyszín, nem szükséges nagy befektetés, hiszen a cég a fagylaltárúsító pultot és az eszközöket is biztosítja partnerei számára.
Fagylalt helyett mi más lehet még?
A nyári melegben nem csak a dubai csokis fagylalt lehet megoldás arra, hogy hűsítsük magunkat kicsit. Számos gyümölcs áll rendelkezésünkre, amelyeket feldolgozás nélkül is bűntudatmentesen vagy minimális bűntudattal fogyaszthatunk, mint a görögdinnye. Azonban számos levest készíthetünk el, amelyek hidegen a legjobbak.
Forrás: itt, itt | Kiemelt kép forrása: Canva – Sri Widyowatti