A legújabb gluténmentes recepteket tartalmazó mesereceptkönyv megtanítja a családot arra, hogy egy gyerekkel is lehet úgy főzni, hogy közben ne váljon csatatérré a konyha. Ez a könyv óriási segítséget jelenthet a sok esetben gluténérzékeny ADHD-s gyermekeket nevelő szülőknek, de óvodástól a kisiskolás korig mindenkit közelebb hoz a főzés öröméhez!
Gluténmentes örömök gyerkőcöknek
Egyszer volt, hol nem volt egy szakácskönyv, ami a főzést és a gluténmentes ételeket is megszeretteti a gyerekekkel – egy hiánypótló kötet jelenik meg az idei Egészségügyi világnapon, április 7-én.
Már a legkisebbek is felfedezhetik, hogy a pizzán és a hamburgeren túl is van élet.
A magyar főzőiskola szerint csaknem minden recept úgy kezdődik, hogy az adott ételhez mennyi lisztet kell hozzáadni, ezért a gluténmentes étkezésre való átállás minden család számára kifejezetten nagy kihívást jelent.
Ezt a saját bőrén is tapasztalta Virágh Hajnalka életmód-tanácsadó, terapeuta, akinek mentorprogramja ma már sok családnak segít átlátni, hogy mit tehetnek nap mint nap, hogy könnyebb legyen együtt élni az ADHD-val. Lánya is érintett a figyelemzavarban, és ezt a mesekönyvet közösen írták.
Segít abban, hogy a főzés ne rémálmot, hanem pozitív élményt adjon! Nyolc reggeli, nyolc leves, nyolc főétel és nyolc desszert gluténmentes receptjét tartalmazza Virágh Hajnalka most hétfőn megjelenő mesekönyve, a Mesés receptek gluténmentesen.
Miért más ez a könyv?
A szerző elmondása szerint a lányának is sokat segített a gluténmentes étkezés, innen jött az ötlet, hogy összegyűjtenek nyolc reggelit, nyolc levest, nyolc főételt és nyolc desszertet, a recepteket pedig különböző mesékkel vezetik fel. Így született meg a most megjelent Mesés receptek gluténmentesen című mesekönyv, ami műfaját tekintve is példátlan a magyar piacon.
A kötetet próbáltuk úgy megírni, hogy a szülők számára minden kiderüljön belőle a gluténmentes étkezésről, megismerjék a gluténmentes alapanyagokat, miközben a gyerekek számára is érdekessé válik, hogy miért olyan fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, és a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás.
– fogalmazott Virágh Hajnalka, hozzátéve, hogy a könyv olvasásával így lényegében az egész család játékos tanulási folyamaton megy keresztül.
Kolbászmentes rakott krumplitól a padlizsános süteményig
Ami a recepteket illeti, klasszikus magyar ételként bekerült a listára a paprikás krumpli, de találkozhatunk a kolbászmentes, brokkolival, padlizsánnal és cukkinivel készült rakott krumpli elkészítési módjával is. Az újszerű ételeket sem hagyták ki a sorból, idevehető például a padlizsános sütemény, ami első hangzásra furcsának tűnhet, de az ízvilága különleges és finom.
Ezeket a recepteket mesebeli kisállatok vagy tündérek vezetik be, szórakoztató módon, egy tanmesével. Így a gyerekek fantáziáját is megmozgatják, és a mindennapi helyzeteket is megjelenítik számukra.
A mai gyerekek többsége imádja a pizzát és a hamburgert. Megpróbáltam a meséken keresztül hatni rájuk, hogy ez változzon. A bélflóránk alkalmazkodik az általunk leggyakrabban fogyasztott ételekhez, így ha valamiből sokat eszünk, akkor a szervezetünk azt fogja követelni. Ha ez nem csoki, hanem zöldség vagy gyümölcs, akkor fokozatosan állhat át ilyen irányba az étkezésünk is.
Virágh Hajnalka hangsúlyozta, vannak kompromisszumoktól mentesen jó ételek a gluténmentességben, ami nem jelent szűkösséget! A gondolkodást is formálni kell. Sokszor indokolatlanul használjuk a konyhában a gluténtartalmú hozzávalókat, mert bár egy gluténmentes piskóta sosem lesz olyan, mint egy klasszikus, de egy krémleves vagy egy főzelék esetében el tudjuk érni ugyanazt a hatást ilyen formán is.
A gyerekekkel egyébként hamar meg is szerethető ez az új étrend, mert maguk is érzik, hogy jobb lesz a közérzetük tőle. Ráadásul a készítés okozta büszkeség, amit a kicsik tapasztalnak, még közelebb viszik őket az új ízekhez.
A könyvet egy szakértő tanácsadó is lektorálta, hogy még inkább biztos segítséget nyújtson. Az életmód-tanácsadó célja, hogy a kötet a családok számára megteremtse az együtt főzés örömét. Egy fontos alapszabály az, hogy hagyjunk erre időt! Akkor érdemes fellapozni a könyvet, ha egy emlékezetes hétvégi programnak szánjuk a közös konyhai pillanatokat!
Forrás: Virágh Hajnalka; kiemelt kép forrása Canva- Pexels by Gustavo Fring