A húsvétnak számos elengedhetetlen kelléke van, ilyen például a húsvéti fonott kalács, amit főtt tojással, sonkával, újhagymával lehet a családi asztalra tenni. Léteznek valódi konyhatündérek, akik valóban imádnak minden percet a konyhában tölteni. Ha te ilyen vagy és nem elégszel meg a boltban vett süteményekkel, akkor konyhára fel és indulhat a sütés! Győrik Krisztina gasztroblogger írása.
Nagyon szeretek a konyhában kísérletezni, sütni és főzni egyaránt. Kísérletezni a receptekkel. Évekkel korábban úgy gondoltam megosztom ezeket a fotókat a közösségi médián. Szerencsére sok pozitív visszajelzést és kérdést kaptam a képekkel kapcsolatban. Régi vágyam egy gasztro blog írása, ami most megvalósulni látszik a WakeUp Magazin csapatában.
Rólam annyit érdemes tudni, hogy szeretem a mindennapokba iktatható apró luxus dolgokat. Úgymond megadni a dolgok módját. Pont mint a reggeleknek. A húsvéti fonott kalács húsvét elmúltával is tökéletes éke lehet a reggeliknek. Alapvetően nagyon szeretem a kelt tésztákat mindenféle ízben, változatban, sósan és édesen is egyaránt. Imádom az élesztő és a vaníliás cukor keveredő illatát, az állaga mindig egy pihe-puha bársony párnára emlékeztet, amibe olyan jó lenne belebújni.
Még az instagram előtti időszámításban előfordult, hogy szinte minden nap sütöttem kelt kakaós csigát és azt vittem magammal a munkába. A kezdeti folyós-nyúlós-ragadó tésztát hamar sikerült ehetőre formázni. Ennek ellenére, magam sem tudom pontosan elmondani miért, de félve álltam a fonott húsvéti fonott kalács elkészítésének – annyira, hogy tavaly sütöttem először és utoljára. De idén ez megváltozott mert lett egy férjem akinek annyira ízlik, hogy kenyér helyett határozatlan ideig a fonott kalács lesz repertoáron reggelente, így három nap alatt háromszor kellett újrasütnöm.
Húsvéti fonott kalács receptje
Szerencsére egyszerű elkészíteni, így nem okoz gondot mindennap meglepni vele. Elhoztam nektek a receptet is, hátha kedvet csináltam neked is, hogy megsüsd a világ legegyszerűbb és legfinomabb kalácsát.
Hozzávalók a tésztához:
- 140 ml tej,
- 11 g élesztő,
- 40 g porcukor,
- 250 g finomliszt,
- 1 db tojás,
- 30 g olvasztott vaj,
- 1 tk. só,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- tetejére ízlés szerint jégcukor vagy szeletelt mandula
A tészta elkészítése:
- a langyos tejben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt, majd 10 percre félretesszük,
- amikor felfutott az élesztő, összekeverjük a lisztet, sót, vaníliás cukrot, tojást, az olvasztott vajat, az élesztős keveréket és tésztát gyúrunk belőle
- 30 percre félretesszük pihenni
- a tésztából két kb. 60-65 cm rudat formálunk és összefonjuk a kalácsot,
- megkenjük a tojással, majd újabb 30 percen át kelesztjük
- a második kelesztés után ismét megkenjük tojással, megszórjuk a tetejét és előmelegített sütőben 25-30 percen át sütjük.
Jó étvágyat kívánunk! Ha elkészítettétek ne felejtsétek el lefotózni és feltölteni az instagramra, ahol jelöljétek meg a WakeUp Magazin oldalát, vagy használjátok a #wakeuplifeisgood hashtaget!
A képek Győrik Krisztina tulajdonában vannak!