olívaolaj, hamis olívaolaj

Hamis olívaolaj: elképesztő, de már ezt is hamisítják – 5 tipp, hogy leteszteld az eredetiségét

Egyre inkább ellepik a piacot a hamis olívaolaj termékek. Összeszedtünk öt tippet arra, hogy elkerült a hamisítványokat és idejében felismerd a csalásokat!
Hirdetés

Manapság már nem lehet tudni, hogy igazi vagy hamis olívaolaj vár ránk a boltok polcain, hogy hazavigyük és elkészítsük belőle a vacsoránkat. Nem is csoda, hogy rávetették magukat a hamisítók, hiszen a „folyékony arany” néven is ismert olívaolaj ára nemrégiben brutálisan emelkedett. Az áremelés az elmúlt évek során tapasztalt rossz termések sorozatának tudható be, amely miatt az ára 2018 óta több mint kétszeresére nőtt. Edelényi Karola tippjei következnek.

Ezúttal nem egy ínycsiklandó hálaadásnapi pulykasült vagy tökpite receptet hoztam, hanem egy sokkal átfogóbb és árnyaltabb témát, ami nem más mint a hamis olívaolaj. A boltok polcaira elméletben csak emberi fogyasztásra alkalmas termékek kerülhetnek fel, azonban ez alól szép számmal akadnak kivételek. Az, hogy egy olívaolajra azt mondjam, hogy hamis már az is elegendő, ha például napraforgó vagy más olajjal van hígítva. De mi alapján lehet kategorizálni az olívaolajat?

Olívaolajnak számos kategóriája van

Az Európai Bizottság oldalán közzétett információk alapján ahhoz, hogy egy olívaolaj bizonyos kategóriában forgalmazható legyen, jellemzőinek meg kell felelniük az uniós szabályok által az adott kategóriára megállapított határértékeknek. Ennek biztosítása a gazdasági szereplők és az uniós tagállamok felelőssége. Az olívaolajok különböző kategóriáit minőségi paraméterek szerint osztályozzák, a következőkhöz kapcsolódóan:

  • fizikai-kémiai jellemzők, mint a savasság, a peroxidszám, a zsírsavtartalom és a szterinösszetétel;
  • érzékszervi (organoleptikus) jellemzők, például az érzékszervi hibák hiánya vagy a gyümölcsösség.

A szűz olívaolajoknak három különböző kategóriája van.

Hirdetés
  • Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű kategória. Érzékszervi szempontból hibátlan, ezenfelül gyümölcsös. Savassága nem haladhatja meg a 0,8%-ot.
  • szűz olívaolaj mutathat, de csak kis mértékben érzékszervi hibát. Savassága nem haladhatja meg a 2%-ot.
  • lampante olívaolaj egy gyengébb minőségű szűz olívaolaj, melynek savassága meghaladja a 2%-ot, nem rendelkezik gyümölcsös jellemzőkkel, és jelentős érzékszervi hibái vannak. A lampante olívaolajat nem kiskereskedelmi forgalomba hozatalra szánják: finomítják vagy ipari célokra használják.

Az olívaolajok alábbi kategóriái nem szűz olívaolajok:

  • finomított olívaolaj a hibás szűz olívaolaj (például a lampante olívaolaj) finomítása után nyert termék. Ezt az olívaolajat sem kiskereskedelmi forgalomba hozatalra szánják. Savassága legfeljebb 0,3%.
  • finomított olívaolajból és szűz olívaolajból álló olívaolaj a finomított olívaolajnak az extra szűz és/vagy szűz olívaolajjal való elegyítéséből származó olaj. Savassága legfeljebb 1 %.
  • Nyers olívapogácsa-olaj: az olívapogácsa az olajnak az olívabogyóból történő kivonása után visszamaradt maradékpaszta. Az ebből nyert olajat nevezik nyers olívapogácsa-olajnak.
  • Finomított olívapogácsa-olaj: a nyers olívapogácsa-olaj finomítható és szűz olívaolajjal keverhető. Az ebből a keverékből nyert olajat nevezik finomított olívapogácsa-olajnak. Savassága legfeljebb 1%.

Az olívaolaj hamisítás története

A táncparketten is kellemetlen elcsúszni egy olajfolton, de a boltban még kellemetlenebb lehet, miután otthon elolvasod, hogy amit vettél nem is az, aminek látszik. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása jelentősen befolyásolta az olívaolaj-termelést a mediterrán országokban, mint például Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban. Ennek következtében 2018 óta fennálló folyamatos olívaolajhiány megemelte az árakat, ami egészen a hamis olívaolaj piacig vezetett.

Tapasztalatom szerint jelenleg ott tartunk, hogy egy üveg jó minőségű olívaolaj ára átlagosan 4 és 6.000 forint körül mozog. Ez rekord magas!

Az áremeléshez a hamisítások száma járult hozzá, miszerint a tisztességtelen „gyártók” olcsóbb olajokkal hígították termékeiket, melyek közül néhányat pedig emberi fogyasztásra alkalmatlannak ítéltek.

Az olívaolajjal kapcsolatos csalások jellemzően két fő módon történnek: a termelők az alacsonyabb minőségű olajokat tévesen prémium termékként jelölik meg, mint például az extra szűz olívaolajat, vagy az olívaolajat olcsó semleges olajokkal, például napraforgó- vagy szőlőmagolajjal keverik össze.

Egyes esetekben az olcsó olajokat még klorofillal és karotinokkal is megfestik, hogy utánozzák az olívaolaj megjelenését.

Hirdetés

Rémesen hangzik mind a két színezőanyag, azonban ha kicsit utánajárunk rájöhetünk, hogy mindegyik természetes színezék. A klorofill az algák és növények kloroplasztiszában található zöld pigmentek. A karotin egy narancssárga színű pigment, mely a fotoszintézisben is nagy szerepet játszik. A karotin adja a sárgarépa illetve sok más zöldség és gyümölcs narancssárga színét. Innen a neve is: a carota latinul sárgarépát jelent. Élelmiszer-adalékanyagként a narancssárga, vitamindús élelmiszerekben, csakúgy mint a vitaminkészítményekben nagy valószínűséggel megtalálható E160a néven.

olívaolaj, hamis olívaolaj
Kép forrása: Canva by DragonImages

Szóval az ügyes hamisítók jobb esetben nem megmérgezni akarnak minket, csak átverni, hogy több pénzt fizessünk azon termékért, ami nem ér annyit. Összegyűjtöttünk öt apró jelet, amely segítségedre lehet benne, hogy eldönthesd valóban az van-e az üvegben, amiért fizetsz.

1. Csak az igazit lehet „extra szűznek” címkézni

Az olívaolajnak teljesen tisztának kell lennie ahhoz, hogy jogilag „extra szűz” címkét kaphasson. Kerüld azokat a termékeket, amelyek olyan kifejezéseket használnak, mint a „prémium”, „könnyű”, „tiszta” vagy egyszerűen „olívaolaj”.

2. Íze élénk és borsos

Ahhoz, hogy az ízét teszteld már meg kell venned, de mielőtt ráborítod a salátádra javaslom, hogy egy kicsit nyalj bele a kellemetlenségek elkerülése végett.A valódi olaj gazdag, összetett ízű lesz, míg a hamis olívaolaj íze csekély mértékben jellegzetes vagy éppen kissé avas.

3. Keresd meg a termelő nevét és a termesztési régiót

Minél részletesebb információ található a palackon, annál valószínűbb, hogy megbízható és nem hamis olívaolaj van velünk szemben. Egy gyors internetes keresés pedig segíthet eldönteni, hogy milyen vélemények vannak az adott régió olajairól és termelőiről.

4. Keresd az eredetiség pecsétet

Az „Oltalom alatt álló eredetmegjelölés” pecsét jelzi a származási régiót, és szigorú vizsgálatokat kell követni. Talán ez a legjobb és legmegbízhatóbb forrás, hogy megállapítsd az eredetiséget és elkerüld a hamis olívaolaj vásárlását.

5. Harmadik féltől származó tanúsítvánnyal ellátva

Az olívaolajokat olyan szervezetek tanúsítják, mint a North American Olive Association (NAOOA) és a California Olive Oil Council (COOC). Európában pedig a Nemzetközi Olívatanács, valamint a Codex Alimentarius. Ezek mindegyike igyekszik felvenni a harcot a hamis olívaolaj termékek kiszorítására.

Tudtad? A legkorábbról fennmaradt olívaolaj amfora időszámításunk előtt 3500-ból származik. Más nézetek szerint elsőként a kánaániták sajtoltak olajat i.e 4500 körül, a mai Izrael területén.

Míg egyes hamis olívaolaj gyártók kis mértékben dolgoznak, addig a szervezett bűnszövetkezetek, köztük a maffia is nagyszabású műveletekben vesz részt. Az olasz hatóságok éppen ezen a nyáron állítottak meg egy hálózatot, amelyek teherautónyi olajat árultak – a zsaruk 42 tonna csomagolt „extra szűz” terméket foglaltak le 1 millió dollár értékben.

Edelényi Karola

Forrás: itt, itt, itt, itt, itt és itt | Kiemelt kép forrása: Canva by Syda Productions

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!