Személy szerint én az olyan ünnepeket szeretem, amik nem egy csatához, halottak feltámadásához, vagy véres dolgokhoz köthetők. Nos, a hálaadás nekem pont ilyen. Tény, hogy ez egy amerikai ünnep, de a mondanivalója és a hagyománya szerintem példaértékű lehet világszinten. Nem mellesleg a hála gyakorlása sem egy elhanyagolható tényező. Szóval hálaadás ünnepére fel! Edelényi Karola ünnepi összefoglalója következik, melyet kiegészít a hálaadásnapi pulykarecept ötletével.
Ha te már azon fel vagy háborodva, hogy a Halloween-i mókákat miért kell Magyarországon népszerűsíteni, akkor ez a cikk nem neked szól. A helyedben már most abbahagynám az olvasást, hacsak nem a nagyim hálaadás napi pulykarecept ötletére vagy kíváncsi. Mert akkor rögtön tekerj a cikk végére, mert most egy kis történettel kezdek arról, hogy mi is a hálaadás. Amennyiben nyitott vagy a történelem egy fontos szeletére, akkor mindenképpen tarts velem!
A hálaadás hagyománya egészen a telepesig idejéig nyúlik vissza. Egészen pontosan 1621-ig. Amikor az európai vallásüldözések elől az Újvilágba menekülő telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben.
Segítség gyanánt megtanították nekik a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, és többek között még a juharszirup kinyerésének titkát is. A történet szerint az akkori bőséges őszi termés után, az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.
Nemzeti ünnepnappá 1789-ben először George Washington nyilvánította, majd ennek nyomán Abraham Lincoln vezetése idején vált rendszeres ünneppé. Eleinte november utolsó csütörtökén tartották, később Frank Roosevelt elnöksége alatt november negyedik csütörtökére módosították a hálaadás ünnepnapját. A hálaadást azonban Kanadában is tartják, de ott egy kicsit más története van korábban, október második hétfőjén.
Mit ünnepelnek Amerikában és mit ünnepelhetünk Magyarországon hálaadáskor?
Ahogyan ez lenni szokott a politika, a háborúk és egyéb világesemények átformálták az ünnepet. A ma ismert hálaadási hagyományok egyes részletei, azonban csak az 1900-as évek elején alakultak ki. Azután, mikor az amerikaiak elkezdtek egy új életre berendezkedni az őket megosztó polgárháború sebeinek begyógyítása után, valamint a folyamatos nagyszámú bevándorlók beillesztésének következtében. Mindezzel igyekeztek megteremteni az új és egységes nemzeti identitásukat. Így a hálaadás az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe lett.
Bár az eredeti hagyományok szerint egy jóval puritánabb környezetben, a hálaadás alkalmával a telepesek az őszi betakarítások végeztével hálát adtak az Istennek. Talán olyannyira puritán módon, amit ma már el sem tudunk képzelni fesztiválok és pulyka nélkül.
Nekem és a hozzám közelállóknak a hálaadás egy olyan ünnep, ami mindezen túlmutat. Nem vagyok nagy Istenhívő. Sőt! Hiszek valamiben, ami mindent összetart, de nem tudnám történetekkel megszemélyesíteni. A hálaadás napja számomra egy olyan esemény, amikor az élet minden apró mozzanatáért hálás tudok lenni. Gondolok itt olyan egyszerű és hétköznapi dolgokra, minthogy van két kezem, és két lábam, nem vagyok fogyatékos, van mit ennem, vannak barátaim és egy karrierem.
Valamint többek között, pont úgy, mint Amerikában, a hálaadás számomra is a karácsonyi időszak kezdetét is jelenti.
Szóval, ha neked is vannak ilyen apróságok, amiért hálás tudsz lenni, akkor azt javaslom, hogy a hozzád közel állókkal kezdd el ünnepelni a hálát, az életet. Eleinte nem sok dolgot tudtam én sem felsorakoztatni, amiért hálás lehetnék, de mára már kész listákat tudok felsorolni. Mint például a nagyi hálaadás napi pulykareceptjét, aminek nézzük is a receptjét.
Hálaadásnapi pulykarecept
Emlékszem, hogy a nagymamám minden novemberben isteni finom, porhanyós pulykát készített. Akkor ez még nem volt kimondottan hálaadásnapi pulykarecept, de mostanra én mindenképpen ehhez kötöm, hogy ez a családi hagyomány innét indult. Pont úgy, mint ahogyan szerintem nincsen ünnep, konyhai sürgés-forgás nélkül.
Az őszi pulykasültnek a tengerentúlon nagyobb múltja van, mint kis családunk életében, így hálaadás napján, az amerikaiak között egy valódi verseny kezdődik, hogy ki tud nagyobb, ízletesebb és porhanyósabb pulykát sütni.
Amíg a nők a konyhában szorgoskodnak, addig a férfiak sörrel a kezükben a világ legnézettebb focimeccsét, az NFL-Nemzeti Futball Liga szurkolják végig.
Amerikában hagyomány, hogy kizárólag az ott őshonos alapanyagokat használják, így a pulykasült mellé rendszerint kerül az asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz, valamint sütőtökös pite is. A pulyka tölteléke azonban nagyon sokféle lehet, bár az én receptem tartalmaz narancsot és egyéb citrusféléket is, így annyira nem nevezném amerikainak.
Lássuk is a hálaadásnapi pulykareceptet
Egy ilyen hatalmas állat elkészítéséhez sok előkészületre van szükség. Gondolok itt arra, hogy meglegyenek a szükséges feltételek, mint például locsolófecskendő, megbízható és kellően nagy sütő, amibe belefér egy 5-8 kilós madár. A recept egy jó nagy család esti étkezését biztosítja, ugyanis körülbelül 8-10 fő pukkadásig eheti magát.
Hozzávalók a nagyim Citrusos sült pulykájához
6-8 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka, 3 dl narancslé és citromlé, 1 karikákra szeletelt narancs és egy citrom, 2 vaj, 1 kis darab félbevágott vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 60 ml olívaolaj, 1 ek őrölt római kömény, 2 ek őrölt bors, 2 ek só, 3k oregánó.

Az elkészítés és a sütés módja
Én úgy szoktam, hogy a sütés előtti nap előkészítem pulykát, úgy, hogy a bőrét alaposan megtisztítom, papírtörlővel áttörölöm, bőrét meglazítom, majd a vajhoz adott fűszerekkel alaposan átkenem a bőrét és a bőre alatti részt, hogy az ízek és az aromák átjárják. Így jobban megtapad rajta a fűszer és kevesebb eséllyel szárad majd ki a sütés közben.
Eztán összekeverem a narancs és citromlevet az olívaolajjal, amit a tepsi aljára öntök majd beleteszem a fűszervajazott pulykát és így hagyom pihenni a hűtőben egy éjszakát.
A sütés előtt a felszeletelt hagymát, narancsokat és citromkarikákat töltelékként a madárba helyezek miután összekötöm a lábait, a szárnyait pedig a madár teste alá teszem. Eztán az a pulykát 220 fokra előmelegített sütőbe teszem és 30 percig pirítom. Majd azt követően 150-160 fokon továbbsütöm, miközben a testét a tepsi aljában található pecsenyelével folyamatosan, 20 percenként locsolom, hogy biztosan ne száradjon ki a 2,5-3 órán át tartó sütés közben. Amikor vészesen elkezd barnulni, akkor alufóliát teszek rá, majd egyben tálalom.
Ez az én hálaadás napi programom, mi a tiéd?
Én így őrzöm a családban és a baráti körben a hálát, a békét és csempészek be valami újdonságot, ami nem megszokott. Ez remek lehetőség arra, hogy kizökkenjünk a hétköznapokból. Megismerjünk új történeteket és egymást.
Mint mondtam, imádom az olyan ünnepeket, amik nem valláshoz köthetőek, nincsenek benne háborúk és összegyűlhet a család enni egy kiadósat. Így lett az egyik kedvenc magyar ünnepem a hálaadás.
Neked van olyan ünneped vagy kedvenc ételed, amit mások esetleg furcsának találnak? Ha van, akkor ne habozz megírni nekünk kommentben, úgy szép a világ, ha színes!
Forrás: itt, kiemelt kép forrása: Canva – Getty Images by FamVeld