• Kérdezz! Felelünk!
klíma, konyha, nappali

Kony­hai klí­ma: nem luxus, hanem a nyá­ri túl­élés kul­csa

A konyhai klíma nem luxus, hanem tudatos döntés. Csökkenti a hőterhelést, friss levegőt biztosít, javítja a komfortot és a főzés hatékonyságát.

A nyá­ri káni­ku­la ide­jén sok ház­tar­tás­ban válik elvi­sel­he­tet­len­né a főzés, de ez a prob­lé­ma ipa­ri kony­hák­ban, étter­mek­ben még hat­vá­nyo­zot­tab­ban jelent­ke­zik. A hő és pára kom­bi­ná­ci­ó­ja olyan mik­ro­klí­mát teremt, amely nem­csak a kom­fort­ér­ze­tet csök­ken­ti, hanem hosszú távon az egész­sé­get is veszé­lyez­tet­he­ti. A meg­ol­dás egy­re töb­bek szá­má­ra vilá­gos: a kony­hai klí­ma nem luxus, hanem okos és egész­sé­ges befek­te­tés.

Lip­ták And­rás, a Gree lég­kon­di­ci­o­ná­lók műsza­ki szak­ér­tő­je sze­rint a meg­fe­le­lő­en kivá­lasz­tott klí­ma­be­ren­de­zés jelen­tő­sen javít­ja a hőér­ze­tet, csök­ken­ti a pára­tar­tal­mat, és hoz­zá­já­rul a mun­ka­vég­zés haté­kony­sá­gá­hoz is. Ráadá­sul a modern beren­de­zé­sek már nem­csak hűte­nek, hanem pára­men­te­sí­te­nek és friss leve­gőt is jut­tat­nak a helyi­ség­be – ezzel pedig a főzés nem lesz töb­bé izzasz­tó komp­ro­misszum.

Nem­csak kom­fort, hanem egész­sé­ge­sebb mun­ka­kör­nye­zet is

A főzés során kelet­ke­ző hő, pára és zsír­ré­szecs­kék olyan leve­gőt ered­mé­nyez­nek, ame­lyet hosszú távon belé­le­gez­ni kife­je­zet­ten káros lehet. A szo­ká­sos pára­el­szí­vók nem min­den eset­ben elég haté­ko­nyak, külö­nö­sen akkor, ha zárt tér­ben, kis abla­kos vagy ablak nél­kü­li kony­há­ban dol­go­zunk. Ilyen­kor a kony­hai klí­ma nyújt­hat való­di meg­ol­dást: hűt, pára­men­te­sít, és adott eset­ben még a leve­gőt is cse­ré­li.

Nyá­ron főz­ni való­sá­gos kihí­vás lehet. Sokan nem is gon­dol­nak rá, hogy klí­ma­be­ren­de­zést helyez­ze­nek el a kony­há­ban, pedig ezzel jelen­tő­sen csök­kent­het­jük a hőter­he­lést, ami nem­csak a házi­asszo­nyok, hanem az ipa­ri kony­hák­ban dol­go­zók szá­má­ra is haté­ko­nyabb mun­ka­vég­zést tesz lehe­tő­vé.

– hang­sú­lyoz­za Lip­ták And­rás. Hoz­zá­te­szi: még egy egy­sze­rűbb, inten­zí­vebb sütés után is érde­mes kiszel­lőz­tet­ni, majd a klí­má­val vissza­hű­te­ni a leve­gőt. Ez nem­csak nyá­ron, de télen is hasz­nos lehet, hiszen a szel­lőz­te­tés­sel beáram­ló hideg leve­gő gyor­san vissza­fűt­he­tő.

Miért fon­tos a pára­men­te­sí­tés?

A modern klí­ma­be­ren­de­zé­sek több­sé­ge ren­del­ke­zik pára­men­te­sí­tő funk­ci­ó­val, ami külö­nö­sen hasz­nos a kony­hai kör­nye­zet­ben. A főzés köz­ben kelet­ke­ző pára lecsa­pó­dik a hideg hőcse­ré­lőn, így a leve­gő szá­rad. Ez a folya­mat nem­csak a kom­fort­ér­ze­tet növe­li, hanem meg­előz­he­ti a pené­sze­dést és a feles­le­ges ned­ves­ség miat­ti káro­kat is.

A főzés köz­ben kelet­ke­ző gőz jelen­tő­sen ter­he­li a klí­mát is, ezért lénye­ges olyan gépet válasz­ta­ni, amely­nek haté­kony a pára­men­te­sí­tő funk­ci­ó­ja.

– mond­ja Lip­ták And­rás. Az ablak nél­kü­li kony­hák ese­té­ben még fon­to­sabb a friss leve­gő bejut­ta­tá­sa. Erre alkal­ma­sak a friss leve­gő modu­lok­kal fel­sze­relt klí­mák, melyek nem csu­pán kering­te­tik a leve­gőt, hanem kívül­ről új, oxi­gén­dús leve­gőt jut­tat­nak be. A hővissza­nye­rős modu­lok még haté­ko­nyab­bá teszik ezt: télen elő­me­le­gí­tik, nyá­ron pedig elő­hű­tik a beszí­vott leve­gőt.

Tisz­tí­tás, kar­ban­tar­tás: a kony­hai klí­ma ellen­sé­ge a zsír és a pára

A kony­há­ban hasz­nált klí­mák foko­zot­tan ki van­nak téve a zsí­ros, párás leve­gő okoz­ta szennye­ző­dé­sek­nek. Ennek követ­kez­té­ben sok­kal gyak­rab­ban kell őket taka­rí­ta­ni, mint a lakás más pont­ja­in elhe­lye­zett beren­de­zé­se­ket. Ha ez elma­rad, a készü­lék haté­kony­sá­ga gyor­san csök­ken, sőt, akár tel­je­sen tönk­re is mehet.

Heten­te vagy két­he­ten­te ellen­őriz­zük és tisz­tít­suk a szű­rő­ket – ez főként az ipa­ri kony­hák­ban kiemel­ten fon­tos. A szű­rők eltö­mő­dé­se meg­nö­ve­li a fogyasz­tást, ront­ja a tel­je­sít­ményt és káro­sít­hat­ja a bel­ső rend­szert is.

– figyel­mez­tet a Gree szak­ér­tő­je. A tisz­tí­tás egy­sze­rű: a szű­rők házi­lag is kimos­ha­tók, meleg víz alatt. Emel­lett érde­mes olyan beren­de­zést válasz­ta­ni, amely magas ener­gia­osz­tály­ba tar­to­zik. Ez nem­csak a kör­nye­ze­tet, hanem a pénz­tár­cán­kat is kímé­li. Az ener­gia­cím­ke min­den fon­tos infor­má­ci­ót tar­tal­maz: a hűté­si tel­je­sít­mény­től kezd­ve a fogyasz­tá­si ada­to­kig. A helyes kivá­lasz­tás­sal hosszú­tá­von opti­ma­li­zál­ha­tó az üze­mel­te­tés költ­sé­ge és haté­kony­sá­ga is.

Milyen klí­mát válassz a kony­há­ba?

A válasz­tás során figye­lem­be kell ven­ni a helyi­ség mére­tét, adott­sá­ga­it és funk­ci­ó­ját. Kis laká­sok ese­té­ben a leg­prak­ti­ku­sabb meg­ol­dás egy csen­des, fal­ra sze­rel­he­tő oldal­fa­li klí­ma, amely mini­má­lis zaj mel­lett biz­to­sít­ja a kívánt hőmér­sék­le­tet. Amennyi­ben ez nem meg­old­ha­tó, egy mobil­klí­ma is szó­ba jöhet, ám ezek kevés­bé haté­ko­nyak és több zaj­jal jár­nak.

Ipa­ri kony­hák­ba a lég­csa­tor­nás rend­sze­rek aján­lot­tak. Ezek képe­sek nagyobb lég­mennyi­sé­get moz­gat­ni, ugyan­ak­kor esz­té­ti­ku­san elrejt­he­tők az álmennye­zet­ben vagy a falak­ban. A ven­dég­lá­tó­ipar­ban, ahol a kom­fort és a tisz­ta­ság együtt szá­mít, ezek a rend­sze­rek jelen­tik az opti­má­lis válasz­tást.

A kony­hai klí­ma befek­te­tés, ami min­den nap vissza­hoz­za az árát

A modern klí­ma­tech­no­ló­gia már messze nem csu­pán luxus­esz­köz. Egy jól meg­vá­lasz­tott és rend­sze­re­sen kar­ban­tar­tott kony­hai klí­ma egy­szer­re jelent kényel­met, haté­kony­sá­got, tisz­tább leve­gőt és egész­sé­ge­sebb kör­nye­ze­tet. Aki nap mint nap főz – akár ott­hon, akár mun­ka­he­lyen –, pon­to­san tud­ja, mennyit szá­mít néhány fok­kal keve­sebb hő, vagy egy-egy kel­le­met­len szag hiá­nya.

A lég­kon­di­ci­o­ná­lás ma már nem csak a nap­pa­lik kivált­sá­ga. A kony­ha – ahol a leg­több hő, pára és szennye­ző­dés kelet­ke­zik – épp­úgy meg­ér­dem­li az intel­li­gens hűtést és szel­lőz­te­tést. A kony­hai klí­ma nem trend, hanem meg­ke­rül­he­tet­len meg­ol­dás egy kor­sze­rű ott­hon­ban vagy ven­dég­lá­tó­egy­ség­ben.

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon szólította meg a budapestieket, miután a kormányhivatal új akciót indított a fővárosi közösségi közlekedés ellen. A főispán email címet nyitott a buszok műszaki hibáiról szóló bejelentésekhez, amire Karácsony ironikus választ adott.
Hamarosan érkezik a Született Feleségek rebootja és ezáltal a Lila Akác köz ismét megtelik új titkokkal, emberekkel és történetekkel. Teszteld, hogy a régiekre mennyire emlékszel?
A 2026-os munkaidő naptár tartalmazza a munkaszüneti napokat, ledolgozós szombatokat és hosszú hétvégéket. Tudj meg mindent a pihenőnapokról és tervezd előre a szabadságodat!
Sokan siettetik az életet, mert úgy gondolják csak így lehet haladni. Azonban ez nem feltétlenül van így. Hoztunk öt tippet a pillanatok megéléséhez.
Könnyed és gyors nyári receptet keresel? Akkor mindenképpen próbáld ki ezt a tésztasaláta receptet!
Az őszi fluktuáció nem törvényszerű. A fluktuáció megelőzése tudatos vezetői döntés kérdése – mutatjuk, hogyan tartsd meg legjobb embereidet!
Hirdetés
Mindegy, mit csinálsz – jönnek a kommentelő trollok. A közösségi média hangos, a józan hangok halkak. Látlelet 2025-ből, a képernyő mögül.
Majka új vetélkedője, a Tizenkét okos ember meglepetésekkel teli: a műsorvezetőnek egyik játékosa finoman odaszúrt egy téves megjegyzés után. Vajon Majka tényleg szakmát váltana?
Egy nap, amikor a tudatosság nem csupán szlogen, hanem a bőrödön érzed. A Tudatos Nők Napja Circle idén először hozta össze a nőket a Kimpton Hotel báltermében.
Sarki fény, afrikai szafari, Camino és még sok más – 10 életre szóló utazás, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer átélni.
Hűvös időben Varsó különleges hangulatot kínál: karácsonyi vásárok, fénykert, modern kilátók és történelmi séták teszik változatossá a programot.
Megérkezett az IKEA karácsonyi kollekciója! Gustaf Westman játékos és színes dizájnja új szintre emeli az ünnepi hangulatot.
Hirdetés