Társadalmi célú hirdetés
húsvéti ételek

Ne agyalj többet a menün! – Húsvéti ínyencségek a magyar, lengyel és orosz-ukrán konyhából

Összeállítottuk helyetted a Húsvéti menüt, hogy neked ezen már ne kelljen agyalni! A receptsorozatban alapul szolgált a magyar, lengyel, orosz és ukrán konyha.
Hirdetés

Húsvét az egyik legfontosabb ünnep az európai kultúrában, amelyet számos hagyomány és kulináris élmény jellemzi. A cikkünkben bemutatjuk a magyar, lengyel, ukrán és orosz konyhák húsvéti ínyencségeket és recepteket, valamint összeállítunk egy ízletes menüt, hogy az olvasók is kipróbálhassák ezeket az ínycsiklandó és különleges fogásokat.

Nekem már az írás közben összefutott a nyál a számban. Korábban már írtunk róla, hogy milyen húsvéti tojásdíszítési hagyományok vannak valamint, hogy melyik motívum mit jelent, de az ünnepi asztalra a tojások mellé más fogásoknak is kerülnie kell, amelyek valójában elvarázsolnak bennünket.

kép forrása: Canva

Előételnek körözött

A körözött tradicionális magyar előétel, amelyet különféle húsvéti ünnepek alkalmával is szívesen kínálnak. A túrós alapú krém könnyen elkészíthető, és ízlés szerint variálható, például az összetört túró helyett krémsajtot is használhatunk, és ízesíthetjük friss vagy szárított fűszerekkel is. A körözött általában friss kenyérrel vagy zöldségekkel tálalják.

ELKÉSZÍTÉS

A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a vajat, a tejfölt és az apróra vágott vöröshagymát. Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Végül az őrölt paprikával fűszerezzük a körözöttet, és addig keverjük, amíg teljesen sima állagú lesz.Tálalás előtt hűtőszekrényben legalább egy órán át pihentetjük.

kép forrása: Canva

Levesnek Borsch

A borscs egy hagyományos, savanykás ízű, céklából készült leves, amely az orosz-ukrán konyhából származik. A recept változó lehet a répák, burgonyák vagy akár húsok hozzáadása tekintetében. Tálalhatjuk forrón, friss kenyérrel vagy tejföllel, amely egy kis krémes ízt ad a levesnek.

Hirdetés

ELKÉSZÍTÉS

A marhahúst megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy másik serpenyőben az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a répát, burgonyát és céklát, majd további 5-7 percig pirítjuk. A paradicsompürét, az őrölt köményt, paprikát, babérlevelet, petrezselymet, sót, borsot, és az ecetet hozzáadjuk a zöldségekhez, majd alaposan összekeverjük. A marhahúsra öntjük a zöldségeket és az ízesítést, majd hozzáadjuk a marhahúslevest.Az egészet lassan főzzük, míg a hús és a zöldségek teljesen megpuhulnak. Tálalás előtt a borscsot megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

kép forrása: Canva

Főételnek sonka, torma és kalács

A tormás sült sonka egy hagyományos, ízletes étek, amelyet főleg az ünnepek alatt szokás fogyasztani. A sonka ízesítését lehet variálni a különböző fűszerek és ízesítők hozzáadásával. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, friss salátával, pirítóssal vagy savanyúsággal együtt, de húsvét alkalmával egy fonott kalács társaságában isteni főétel lehet belőle. Anno 2019-ben közzétettünk egy isteni finom fonott kalács receptet Győrik Krisztina gasztroblogger konyhájából, amelyet jó szívvel ajánlunk a sonka mellé.

ELKÉSZÍTÉS

A sertés sonkát alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd a fokhagymát összezúzzuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd üvegesre pároljuk. A mustárt, a mézet, a tormát, a sót és a borsot hozzáadjuk az üvegesre párolt hagymához, majd alaposan összekeverjük. A sonkát egy sütőtálba helyezzük, majd a tormás keveréket az egész sonkára egyenletesen rákenjük. A sütőtálba öntünk 1-2 deciliter vizet, majd lefedjük alufóliával. A sonkát előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 Celsius fokon, légkeveréssel 90-120 percig sütjük, amíg a sonka teljesen átsül és a teteje szép aranybarna lesz. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, majd legalább 15 percig hagyjuk pihenni, mielőtt szeleteljük.

kép forrása: Canva

Húsvéti ínyencségek: Desszertnek mazurka

A Mazurka egy hagyományos lengyel sütemény, amely nagyon népszerű az ünnepek alatt. Általában mandulával és egyéb ízesítőkkel készül, de a recept variálható a kedvenc ízekhez és diófélékhez igazítva. A Mazurka szép, díszes sütemény, amely tökéletesen illik az ünnepi asztalra, de ugyanúgy finomak a hétköznapokra is.

ELKÉSZÍTÉS

Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius fokra, és előkészítjük a sütőlapot. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót, a citromhéjat és az apróra vágott mandulát. A puha vajat hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a tojásokat és a vanília kivonatot is hozzáadjuk. Kézzel összegyúrjuk a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz. Ha a tészta ragadós, akkor kevés lisztet adhatunk hozzá. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd mindkét részt körülbelül 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Az egyik tészta lapot áthelyezzük a sütőlapra, majd a tetejét megszurkáljuk egy villával. A másik tésztalapot kicsit apróbb darabokra tépjük és szépen szétterítjük a szurkolt tészta lap tetején. Az egész tetejét lekenjük egy felvert tojással, majd a sütőbe toljuk, és körülbelül 20-25 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarnára sül. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

Amennyiben valamelyik receptet elkészítetted szívesen vesszük a visszajelzésed, ha egy instagram posztban megjelölöd a @wakeupmagazin oldalát.

forrás: kiemelt kép, tartalom

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads
Hirdetés

Kövesd oldalunkat!

Ahhoz, hogy ne maradj le semmiről kövesd a WakeUp Magazin oldalait Facebook-on és Instagram-on is! Így elsőként vehetsz részt nyereményjátékainkon is!